93% Polaków nie wie, że robi błąd. Konkretne kolory cebuli mają swoje szczególne zastosowanie

93% Polaków nie wie, że robi błąd. Konkretne kolory cebuli mają swoje szczególne zastosowanie Źródło: Pexels.com Pixabay

Gotowanie to niełatwa sztuka, szczególnie jeśli chcemy improwizować przy robionych przez nas potrawach. Okazuje się, że poszczególne gatunki cebuli mają różne zastosowanie, aż 93% Polaków popełnia w tej kwestii błąd.

Jeśli gotowanie to twoja pasja, to na pewno nieraz musiałeś kroić cebulę. To warzywo ma wiele zastosowań i choć jego krojenie nie należy do najprzyjemniejszych, to jest to gra warta świeczki, bo cebula nadaje walorów smakowych. Okazuje się, że powinno się ją stosować do różnych potraw, zależnie od koloru.

Zabierając się za gotowanie, warto znać właściwości różnych gatunków cebuli

Gatunki cebuli różnią się kolorami, dzięki czemu bardzo łatwo je odróżnić. Znając ich zastosowanie, uda nam się skomponować idealny bukiet smakowych do naszej potrawy. Dlatego też kupując produkty do gotowania, zwracajmy uwagę na to, jaką cebulę kupujemy. Niewątpliwie najpopularniejsza jest cebula żółta, która ma również najszersze zastosowanie. Nada się jako dodatek do zupy, sałatki, dania z grilla czy piekarnika. 

Z kolei bardzo charakterystyczna, czerwona cebula słynie z bardzo intensywnego i ostrego smaku. Je się ją na surowo, dlatego stanowi dobry dodatek do sałatek czy grillowanego mięsa. Pamiętajmy, że nie nadaje się ona do smażenia i gotowania.

Pozostałe gatunki i ich zastosowanie

Biała cebula to jeden z podstawowych składników kuchni meksykańskiej to też często znajdziemy ją w pikantnych potrawach. Ma mocny aromat i z powodu cienkiej skórki, krojenie jej to prawdziwa katorga dla naszych oczu. Podobnie jak żółta jest bardzo uniwersalna, sprawdzi się równie dobrze w taco, jak i na pizzy.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Dużo łagodniejsza jest słodka cebula, która również jest bardzo uniwersalna. Nie drażni tak mocno oczu, jak i naszych kubków smakowych. Jeśli chcemy tylko delikatnie podkreślić pikantność dania lub nadać mu słodkawo-ostry smak, będzie idealnym dodatkiem. Ponadto dobrze się sprawdza na surowo z kanapkami.

Dzisiaj grzeje: 1. Polacy w niebezpieczeństwie, salmonella w mięsie z uwielbianego marketu. Pod żadnym pozorem go nie jedzcie
2. Mąż Ilony Felicjańskiej upokorzył ją. Opublikował w sieci jej nagie zdjęcia

Ostatnim w miarę popularnym gatunkiem jest szalotka. Niestety, jest ona dosyć droga, przez co nie jest zbyt często używana w polskiej kuchni. Ma dosyć łagodny smak, czuć w niej czosnkowe nuty. Świetnie sprawdza się z wykwintnymi potrawami, takimi jak pieczeń z indyka, czy czerwonego mięsa. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Korzystnie wpływa na wzrok, poprawia funkcjonowanie serca oraz nadaje skórze złocisty kolor. Znajdziesz ją w każdym sklepie
  2. Wielkie wyróżnienie dla Łukasza Piszczka. Otrzymał je na specjalnych zasadach
  3. Żona dowiedziała się, że mąż ma młodszą kochankę. Zemściła się na nim w mistrzowski sposób, płaczemy ze śmiechu
  4. Oficjalne: można dostać od państwa nawet 600 złotych, trzeba spełniać jeden warunek. Sprawdź, czy go spełniasz
  5. Niewiele osób o tym wie. Porażające fakty, Anna Przybylska nie leży w grobie sama
  6. Kiwi jest najzdrowszym owocem świata. Zjesz 1 dziennie i zauważysz 9 piorunujących zmian w organizmie

Źródło: Lelum

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News