Miliony Polaków używają jej codziennie w kuchni. Ma fatalny wpływ na mózg, lepiej zrezygnować

Miliony Polaków używają jej codziennie w kuchni. Ma fatalny wpływ na mózg, lepiej zrezygnować Źródło: pexels.com Daria Obymaha

Gotowanie bez tej przyprawy wydaje się być dla wielu niewyobrażalne. Nie ma drugiej takiej tak łatwo dostępnej i taniej substancji, która dawałaby podobny efekt. Wcale nie chodzi o cukier. Wiele osób ma w kuchni przyprawę, która ma nie tylko wpływ na organizm, ale i na mózg.

Gotowanie z jej udziałem zazwyczaj gwarantuje przepyszne dania, jednak bardzo łatwo przesadzić z jej ilością - zarówno w potrawie, jak i w organizmie. Niesamowite, jakie procesy zachodzą po spożyciu.

Ma niszczycielski wpływ na organizm

Naukowcy przed nią przestrzegają, a jednocześnie zaznaczają, jak bardzo jest kluczowa dla organizmu. Chodzi oczywiście o sól. Mało kto wie, że nadmiar soli w organizmie może doprowadzić nawet do śmierci. Jeśli przyjmiemy 3 g przyprawy na kg masy ciała, hospitalizację mamy jak w banku. Bardzo łatwo przesadzić z dziennym spożyciem soli - powinniśmy jeść jej ok. 5 g dziennie (przeciętny Polak spożywa jej aż 13 g dziennie - z różnych produktów). Organizm sam jej nie produkuje, dlatego jest to takie ważne. Przy spożyciu zbyt dużej ilości przyprawy, nasz organizm jakby "wysycha" od środka". Podnosi się ciśnienie krwi, tworzą się obrzęki szczególnie w mózgu i płucach, co może spowodować zatrzymanie pracy serca. Spożywanie większych ilości soli przez dłuższy czas skutkuje podwyższonym ryzykiem zawału serca aż o 50%. Mimo tak dużego zagrożenia, sól jest kluczowa dla normalnego funkcjonowania.

- Substancja ta podtrzymuje ciśnienie płynów w komórkach organizmu, reguluje pracę układu krwionośnego, w komórkach nerwowych odpowiada za przekazywanie bodźców oraz wspiera powstawanie tkanki kostnej. Życie bez soli byłoby niemożliwe - tłumaczy dr Łukasz Biel z Oddziału Kardiologii Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego we Wrocławiu. Mało kto wie, że sól ma ogromny wpływ na mózg. Nie wyobrażamy sobie niektórych dań bez jej dodatku. Wiele osób uzależniło się od soli, przez co zachowują się jak "narkomani".

Dla wielu osób gotowanie bez soli nie ma sensu. To ona podbija smak

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Bardzo często kusi nas, by posolić spożywane codzienne jedzenie, ponieważ sól niejako podbija smak potraw. Przyprawa uzależnia - jak cukier. Wszystko przez podwzgórze znajdujące się w mózgu. Kiedy nasz język poczuje sól, w centralnym układzie nerwowym aktywowane są identyczne procesy, które zachodzą przy zażyciu kokainy i heroiny. Neurobiolog z Uniwersytetu Duke’a w Durham prof. Wolfgang Liedtke oraz prof. Derek Denton z Uniwersytetu w Melbourne odkryli, że tzw. twarde narkotyki wpływają na te same geny w mózgu, które odpowiadają za apetyt na sól. Dowiedli także, że spożywając przyprawę, nasz organizm uwalnia dopaminę, nazywaną "hormonem szczęścia", a która jest też produkowana po zażyciu niektórych środków odurzających.

Dzisiaj grzeje: 1. Polsat ujawnił szczegóły. Przed chwilą zapadła kluczowa decyzja dot. wyborów
2. Szczere wyznania ginekologów. Zdradzili rzeczy, których nigdy nie powiedzą ci w twarz

Tym samym jedzenie soli kojarzy nam się z czymś przyjemnym. Organizm chce jeszcze i jeszcze, przez co bardzo łatwo "przedawkować" codzienną odpowiednią dawkę przyprawy. Wyżej opisaliśmy, czym skutkuje to dla naszego organizmu.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nietypowy objaw zwiastujący zawał serca. Nigdy go nie lekceważ
  2. Przerażająca wiadomość dotarła do Polski. Gwiazdor poszedł na modlitwę. Został zabity na oczach wiernych
  3. Gwiazda TVP ogłosiła radosną nowinę, gratulujemy. Zdjęcie mówi samo za siebie
  4. Najsłynniejszy lekarz w Polsce przekazał kapitalną wiadomość. Wykluczył zakażenie dużej grupy osób
  5. Wiadomość, na którą czekali wszyscy Polacy. Minister zdrowia podał konkretną datę, zacznie się już za kilka dni
  6. Robiąc kotlety rozbijasz mięso? Prawie wszyscy popełniają 1 okropny błąd

Źródło: Interia

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News