Gołąbki bez zawijania to nowy hit polskiej kuchni. Oszczędzają mnóstwo czasu i smakują nieziemsko, będziesz robić tylko takie

Gołąbki bez zawijania to nowy hit polskiej kuchni. Oszczędzają mnóstwo czasu i smakują nieziemsko, będziesz robić tylko takie Źródło: .

Gołąbki od lat są jedną z ulubionych potraw Polaków. Mimo to wiele gospodyń nie robi ich z prostego powodu - zawijanie kotlecików w kapustę jest czasochłonne i trudne. Ten przepis rozwiązuje problem.

Gołąbki kojarzą się przede wszystkim z ogromnymi liśćmi kapusty, które po ugotowaniu należy odpowiednio zawinąć wokół nadzienia. Dla wielu pań domu to zadanie, które sprawia, że mija cała ochota na ten tradycyjny smakołyk. Właśnie dla nich powstała rewelacyjna alternatywa, czyli gołąbki bez zawijania. Dzięki nim będą mogły cieszyć się smakiem znanym z dzieciństwa bez konieczności spędzania w kuchni wielu godzin.

Gołąbki bez zawijania to proste i pyszne danie

Aby przygotować niekonwencjonalne gołąbki trzeba przygotować 700 g mięsa mielonego z karkówki lub szynki, 700 g kapusty włoskiej, cebulę, 2 jajka, pół szklanki ryżu. Należy zacząć od starcia kapusty na tarce lub pokrojeniu jej w grube kawałki. Potem należy wrzucić ją do wrzącej wody, a po zagotowaniu od razu ostudzić. Następnie powinno się drobno pokroić cebulę i wymieszać ją z mięsem, jajkami oraz przyprawami. Do mieszanki trzeba dodać kapustę. Składników wystarczy na przygotowanie około 18 kotlecików, które obsmaża się z każdej strony.

Ważny jest także sos, do którego potrzeba 750 g przecieru pomidorowego, szklanki bulionu, 3 łyżek śmietanki oraz po pół łyżeczki cukru i papryki słodkiej. Wszystkie składniki trzeba wymieszać i zagotować, do smaku dodać sól, pieprz oraz bazylię.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Gołąbki będą smakować każdemu

Podsmażone kotleciki należy ułożyć w obszernym naczyniu żaroodpornym i zalać sosem pomidorowym. Wystarczy im godzina w piecyku rozgrzanym do temperatury 175 stopni. Piec bez przykrycia.

Dzisiaj grzeje: 1. Dziewczyna chciała zrobić zdjęcia dla chłopaka. Aparat uchwyci PRZERAŻAJĄCĄ postać za jej plecami
2. Prawo i Sprawiedliwość i wielu Polaków właśnie pogrążyło się w żałobie. Najgorsze doniesienia ze szpitala, nie żyje Stefan Strzałkowski

Tak przygotowane gołąbki można serwować z ziemniakami, ryżem, kaszą czy po prostu z chlebem. Będą doskonałym, sycącym pomysłem na szybki obiad. Smak będzie przypominał oryginalne danie, jednak przygotowanie go w ten sposób jest o wiele prostsze. Wiele osób decyduje się zrezygnować z zawijania gołąbków i serwuje potrawę tylko w uproszczonym wydaniu według tego przepisu.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Za zakupy Niemczech możesz zapłacić WYSOKĄ karę. Rząd wprowadził surowy zakaz
  2. Strzelanina na planie Martyny Wojciechowskiej! Było o krok od tragedii WIDEO
  3. Co na to mama? Córka Kingi Rusin pokazała swoje zdjęcie z wanny, ale nie była w niej sama
  4. Zostawił szczeniaka z synem, po powrocie zaniepokojony zabrał go do weterynarza. Prawda okazała się najgorsza z możliwych
  5. Jej 9-letnia córka brała kąpiel, nagle usłyszała rozdzierający krzyk. Nie żyła, kilka sekund później umarł też jej mąż

źródło: Kwestia Smaku

Następny artykuł