Groźna bakteria w popularnych jajkach, GIS masowo wycofuje produkt. Pod żadnym pozorem nie wolno ich jeść

Groźna bakteria w popularnych jajkach, GIS masowo wycofuje produkt. Pod żadnym pozorem nie wolno ich jeść Źródło: Jakub Kapusnak Unsplash.com

GIS zdecydował się na wystosowanie pilnego ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności. Sprawa jest poważna, gdyż dotyczy jajek, a te są składnikiem większości dań przygotowywanych przez Polaków w domach. Warto dowiedzieć się, której partii nie należy spożywać oraz jaką bakterię wykryli urzędnicy przeprowadzający rutynowe testy żywności. Zagrożeniem, według GIS, mogą być właśnie te jajka, które posiadasz w swojej kuchni.

GIS skierował do Polaków ważny komunikat. Należy się z nim zapoznać, ponieważ na szali znajduje się zdrowie i życie nas samych oraz naszych najbliższych. Możliwe, że w czasie ostatnich zakupów w twoim koszyku znalazły się jajka, na których wykryto groźną bakterię. 

GIS zadecydował o natychmiastowym wycofaniu jajek

GIS za pośrednictwem swoim kanałów informacyjnych przekazał ważną informacją na temat wykrycia na skorupach popularnych jajek bakterii. Codziennie przedmiotem badań w państwowym laboratorium stają się najbardziej popularne produkty, jakie można znaleźć na sklepowych półkach. W tym przypadku eksperci odkryli, że skorupki jajek chętnie wybieranych przez konsumentów, skażone są bakterią Salmonelli spp. Z 5 próbek, aż 3 okazały się zagrożeniem w przypadku spożycia. Podano dokładne numery partii oraz serii, natychmiast sprawdź czy musisz wyrzucić zakupione jajka. GIS natychmiast wycofuje je ze sprzedaży.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Sprawdź numery partii oraz serię swoich jajek, sprawa jest poważna

Jak przeczytać można na stronie GIS, jajka pochodziły od producenta Fermy Drobiu Józef Kaczała, Sokołowice 90A, 56-400 Oleśnica, WNI PL 02141304. Kod widoczny na skorupkach skażonych sztuk to: 2PL 02141304, oznaczone są numerem partii - będącym jednocześnie datą przydatności do spożycia - 28.09.2020 r. GIS dodaje, iż numer zakładu pakowania jaj to PL 02145906, a dokładna nazwa jajek to: Świeże jaja „Ferma Drobiu Józef Kaczała” klasa A, klasa wagowa L, 10 szt. Wszystkie osoby posiadające ten produkt w swoich domach powinny jak najszybciej się go pozbyć i pod żadnym pozorem ich nie spożywać. GIS wyjaśnił czym to grozi oraz jakie kroki zostały podjęte. 

Dzisiaj grzeje: 1. Już wiemy, co dalej ze ślubami i weselami. Zapadła decyzja potwierdzona przez Kościół

2. Dlaczego nie wolno trzymać nóg na desce rozdzielczej? Zdjęcia po wypadku

3. Polacy powinni się już przygotować. Meteorolodzy nie mają wątpliwości, chodzi o najbliższą zimę

Sanepid poinformował o tym fakcie lekarza weterynarii 

Według wiadomości przekazanych przez GIS, sanepid niezwłocznie przekazał swoje ustalenia Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii w Oleśnicy, który jest organem nadzorującym producenta. Jednocześnie ostrzegł klientów mogących posiadać w swoich domach skażone jajka o niebezpieczeństwie związanym z możliwością przeniesienia bakterii Salmonelli na inne powierzchnie, z którymi stykały się jajka. Warto na bieżąco śledzić komunikaty wydawane przez GIS.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nagle do studia "Wiadomości" TVP wleciał samolot, kolejne kuriozum. Dziennikarka nie była zaskoczona
  2. Dlaczego miód się nie psuje? Wyjaśniamy
  3. Zapytali ministra zdrowia o zamknięcie szkół. Podał konkretny termin
  4. Śmierć nadeszła nagle, 3 córki osierocone. Aktorka uwielbiana z "M jak miłość" i "BrzydUli" pogrążona w żałobie
  5. Popularne leki wycofane z aptek w całej Polsce. Jeśli je masz, natychmiast je wyrzuć
  6. Halina przez 7 dni piła sok z selera na czczo. Korzyści widzi gołym okiem, nie zamieni go na nic innego

Źródło: Wprost / Twitter @GIS_gov

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News