2-miesięczne dziecko w szpitalu. Pokazano co jadło na śniadanie przez 2 dni

2-miesięczne dziecko w szpitalu. Pokazano co jadło na śniadanie przez 2 dni Źródło: youtube.com/tvnpl

Dziecko było głodzone w szpitalu. Matka zaledwie dwumiesięcznego dziecka pokazała, co jej maleństwo dostawało do jedzenia przez czas pobytu w szpitalu. Ten widok odbiera mowę i każe się zastanowić nad tym, w jakim stanie jest polska służba zdrowia.

Dziecko karmione było w sposób, w który trudno uwierzyć. Niemowlę, przebywające ze swoją mamą w szpitalu, dostawało posiłki zupełnie nieprzystosowane do swojego wieku. Nie dość, że porcje, jakie maleństwo otrzymywało, były bardzo skromne, to zjedzenie ich było dla niego po prostu fizycznie niemożliwe. Przypadek małego pacjenta nie jest jednak niestety odosobniony, a wyznania rodziców przebywających ze swoimi dziećmi w szpitalnych izbach pokazują, jak właściwie wygląda żywienie najmłodszych pacjentów.

Dwumiesięczne dziecko karmione kanapką z szynką? Absurdalne żywienie w polskich szpitalach

Jedna z matek postanowiła pokazać, jakim jedzeniem zostało uraczone jej dziecko przebywające w szpitalu. Szynka i bułki ze skromną ilością masła nie byłyby odpowiednim posiłkiem dla większego dziecka, a co dopiero dla niemowlęcia, które po prostu fizycznie nie jest w stanie tego zjeść. 

Dzisiaj grzeje: 1. Zdecydowali się uśpić szczeniaka. Zrobili zastrzyki, ale zwierzę przeżyło, finał historii jest niezwykły
2. Nastolatek przez 10 lat jadł tylko śmieciowe jedzenie. Stracił wzrok i słuch

Absurdów wśród metod żywienia dzieci w polskich szpitalach nie brakuje. Inna matka 13-miesięcznego dziecka pokazała, że jej maleństwo dostało na śniadanie mielone mięso w pojemniku i pokrojone plasterki chleba.

- Dzieci są chore, nie mają apetytu, gdyby nie jedzenie przynoszone z domu, nie miałyby co jeść. Ręce opadają - mówi jedna z matek, która zobaczyła, jakie jedzenie dostaje jej dziecko.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Problem żywienia w szpitalach poważniejszy, niż mogłoby się wydawać

Zdaniem dietetyczki Barbary Dąbrowskiej-Górskiej, problem słabej jakości jedzenia odbija się negatywnie na zdrowiu pacjentów, a także może poważnie zaszkodzić ich zdrowiu, doprowadzając do stanu niedożywienia.

- Posiłki są oparte na produktach niskiej jakości, o znikomej wartości odżywczej. Bardzo często składnikiem dań jest białe pieczywo, najtańsza wędlina, masło, brakuje pełnoziarnistych produktów zbożowych, warzyw, owoców, ryb. Badania pokazały, że pacjenci po dłuższym czasie na takiej diecie są niedożywieni. Problemem jest przede wszystkim niedożywienie białkowe, a białko jest jednym z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do regeneracji – podkreśla dietetyczka.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Masz żonę lub męża? To Ci nie pomoże. Nadchodzi nowy podatek
  2. Mama pana młodego na weselu była głodna, więc skosztowała pachnącego dania. Chwilę później już nie żyła
  3. Juror Tańca z Gwiazdami przeżywa dramat. Choruje na straszną chorobę, jego małżeństwo legło w gruzach
  4. Skąd pochodzi Violetta Villas? Niesamowita historia
  5. Dopiero teraz wyszło na jaw. Nietypowe wydarzenia na pogrzebie Woźniak-Staraka, nagle wszyscy zaczęli zdejmować buty

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł