Dzieci są wściekłe na Unię Europejską. Wszystko przez to, iż ze sklepowych półek musi zniknąć Nutella. Czekoladowo-orzechowy przysmak znalazł się bowiem na celowniku Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności. Producent podkreśla, że nie może zmienić składu.

Przysmak musi na razie znikać z włoskich sklepów. Zawiera bowiem olej palmowy, który według unijnego Urzędu jest niebezpieczny dla zdrowia, ponieważ po podgrzaniu do 200 stopni Celsjusza wydzielają się w nim czynniki rakotwórcze.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ogłosił, że spożycie kremu w nawet niewielkiej ilości może być szkodliwe dla dzieci. Olej palmowy zawarty w Nutelli podgrzewa się by usunąć jego czerwony kolor i zneutralizować zapach. Producent stosuje go, by zapewnić swojemu produktowi kremową i gładką konsystencję.

Ferrero, producent Nutelli, przekonuje, że jego produkt jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia i uruchomił kampanię reklamową która ma podkreślać bezpieczne właściwości Nutelli. Włoskie sklepy mimo wszystko usuwają jednak produkt z półek, a najbardziej bolesna dla Ferrero jest strata największej sieci supermarketów, która zgodnie z unijnymi zaleceniami nie będzie już sprzedawać Nutelli. Podobne zastrzeżenia zgłaszane są już w innych zachodnich krajach m.in w Niemczech.

 

 

...

Zobacz również