
Drożdże mogą być szalenie szkodliwe w jednej postaci. Zagrzybiają jelita, efekty są opłakane
Drożdże są jednym z najbardziej popularnych produktów w kuchni. Używając ich możemy przygotować wiele dobrych ciast oraz pieczywo, w dodatku są bogate w minerały i witaminy. Jednak w pewnej sytuacji mogą wywołać poważne problemy zdrowotne.
Na pewno większości z was wielokrotnie przydają się w kuchni drożdże. Nie wszyscy wiedzą jednak, że produkt ten ma wiele wartościowych substancji w składzie. Niestety czasem mogą one spowodować odczuwalne problemy zdrowotne. Dlatego należy pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy.
Drożdże są bardzo popularnym składnikiem w naszych kuchniach. Przydają się szczególnie wtedy, gdy chcemy zrobić smaczne, domowe ciasto na pizzę lub gdy pieczemy chleb. Obecnie drożdże znikają ze sklepowych półek. Wielu mieszkańców, chcąc ograniczyć wizyty w sklepach i piekarniach, decyduje się na wypieki we własnych kuchniach. Prawdopodobnie wielu z was nie podejrzewa, jak wiele wartościowych substancji kryje się w drożdżach.
Drożdże mają wiele wartości, jednak mogą wam też zaszkodzić
Drożdże oprócz tego, że są podstawą wielu wspaniałych wypieków, są również źródłem witamin i minerałów. Przede wszystkim są bogate w witaminę B, która wspomaga funkcjonowaniem układu krwionośnego oraz nerwowego. Również odżywia skórę i zwalcza stany zapalne. W ich składzie znajdziemy substancje mineralne jak cynk, magnez, jod, żelazo, potas, selen i chrom.
DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ
Drożdże dostarczają także biotynę,. która pojawia się też w wielu kosmetykach i suplementach diety. To właśnie ona ma zbawienny wpływ na naszą cerę, pomaga zwalczać wypryski oraz stany zapalne. Oprócz tego bierze udział w odbudowie włosów i paznokci. Jednak spożywając drożdże, powinniśmy pamiętać o jednej, ważnej rzeczy. Inaczej możemy narazić się na poważne problemy zdrowotne.
Dzisiaj grzeje: 1. Zapadła decyzja ws. wyborów prezydenckich 2020. Niebywałe sceny w Sejmie
2. Media dotarły do sąsiadów Szumowskiego. Na jaw wyszła cała prawda na temat Ministra Zdrowia
Drożdże piekarnicze zjedzone na surowo, mogą nam bardzo zaszkodzić. Dlatego przed spożyciem powinniśmy pamiętać o tym, aby poddać je obróbce termicznej. Inaczej w naszych jelitach mogą zgromadzić się niechciane grzyby. Zjedzenie surowych drożdży piekarniczych może również skutkować wzdęciami i problemami z cerą.
Najlepsze newsy dnia:
- Wirusolog z Niemiec twierdzi, że koronawirus roznosi się w zupełnie inny sposób niż wszyscy myślą. Badania oparł na zakażonych mieszkańcach
- Trener reprezentacji Polski pokonał koronawirusa. Świetne informacje dla kibiców w całym kraju
- Dopiero wiele po śmierci żona Olbrychskiego ujawniła kompromitujący sekret Osieckiej. W głowie się nie mieści
- Niewyobrażalny dramat gwiazdy Polsatu, przekazała rozpaczliwą wiadomość. Teść pilnie trafił do szpitala
- GIS podał porażające dane. Wiadomo, kto najczęściej choruje na koronawirusa
- Ważne dla wszystkich. Jutro Lidl, Biedronka, Dino, Żabka i Kaufland będą pracować inaczej niż zwykle
źródło: Interia
