Już niedługo każdy zrobi sałatkę jarzynową na święta. Większość osób popełni fatalny dla zdrowia błąd, konsekwencje mogą być straszne

Już niedługo każdy zrobi sałatkę jarzynową na święta. Większość osób popełni fatalny dla zdrowia błąd, konsekwencje mogą być straszne Źródło: youtube.com/MniamMniamPL

Dieta, nawet ta najbardziej ścisła, odchodzi w niepamięć, kiedy na stole pojawia się kilkanaście przepysznych potraw. W świątecznym menu nie może zabraknąć sałatki jarzynowej, która kusi zapachem i smakiem. Większość świętujących popełnia jednak fatalny błąd.

Dieta w święta zwykle nie jest surowo przestrzegana. Zawsze coś "uszczknie się" ze stołu, ale każdy taki kęs może nieść przykre konsekwencje. Sałatka jarzynowa to bomba-pułapka.

W święta dieta rządzi się swoimi prawami. Wiele osób łamie zasady, by zjeść sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa nie może istnieć bez majonezu. W Boże Narodzenie czy też Wielkanoc stół bez tego prostego dania wydaje się "wybrakowany". Jednak wiele osób nieświadomie popełnia ogromny błąd, dodając do sałatki nawet cały słoik majonezu. Dieta w święta zdecydowanie nie jest trzymana tak, jak powinna.

Majonez to ogromna bomba kaloryczna - 100 g tego produktu to aż 663 kalorie. Z kolei łyżka stołowa to 122 kalorie i 12 g tłuszczu. Zdecydowanie należy ograniczać jego obecność w diecie, a nawet w święta mieć się na baczności. By jakoś temu zaradzić, można zastosować pewien trik: majonez zmieszać z jogurtem, by nie był aż tak tłusty. Przejedzenie się tradycyjną sałatką może spowodować mdłości, ciężkość na żołądku, a przede wszystkim to ogromna dawka cholesterolu, która wpływa na wszystkie żyły i tętnice oraz na serce. Jest jednak jeszcze jeden, lepszy sposób. 

Do sałatki jarzynowej warto dodać majonez domowej roboty

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Większość majonezów dostępnych na rynku ma okropny skład: masa konserwantów, barwników i syntetycznych dodatków jeszcze bardziej mogą pogorszyć stan naszego zdrowia. Mogą pojawić się także objawy astmy lub silnych alergii. Jednak dietetycy nie są również przekonani do majonezów typu light lub tych ekologicznych. W te święta najlepiej postawić na produkt domowej roboty - będziemy wiedzieć, co jemy i to bez dodatkowych konserwantów i szkodliwych składników polepszających smak.

Dzisiaj grzeje: 1. Danuta Wałęsa nie wytrzymała. Powiedziała całą prawdę o życiu z Lechem. Aż żal tego słuchać
2. Polacy odcięci od pieniędzy. Wielka awaria, dotyczy całego kraju

Do przygotowania majonezu potrzebne jest żółtko jajka, łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku oraz 180 ml oleju dobrej jakości, np. z winogron, lub oliwy z oliwek. Wszystkie składniki przed zmieszaniem powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski należy wrzucić żółto, sok z cytryny, pieprz, sól i musztardę. Potem należy ubijać wszystko mikserem na wysokich obrotach i stopniowo dodawać olej. Po uzyskaniu puszystej masy można przełożyć ją do słoiczka i najlepiej spożyć w ciągu 3-4 dni. Taki majonez bez wątpienia będzie zdrowszy i lepszy dla naszego organizmu. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Los 13. emerytury jest już przesądzony. Nie tego spodziewały się miliony emerytów
  2. Rydzyk będzie musiał przejść na emeryturę? Zbliża się koniec, duchowny jest w potrzasku
  3. 12-latka chciała pokazać nieżyjącej mamie swoje świadectwo szkolne. Na cmentarzu wydarzyły się rzeczy, które kruszą najtwardsze serca
  4. Tadeusz Rydzyk uderza w Polsat i TVN. Wplata Maksymiliana Kolbe
  5. Koniec z pieniędzmi na dzieci. Rodzice ZMUSZENI wykładać po 600 zł na dziecko!

Źródło: ABC Zdrowie

Następny artykuł