Prosty przepis na zjawiskową roladę japońską. Prawdziwe niebo w gębie, nie ma lepszego deseru

Prosty przepis na zjawiskową roladę japońską. Prawdziwe niebo w gębie, nie ma lepszego deseru Źródło: youtube/smaczny.tv

Ciasto w stylu japońskiej rolady kompletnie powali gości na kolana. Wygląda inaczej niż znane wam do tej pory rolady, a przy tym świetnie smakuje. Okazuje się, że przepis jest niezwykle prosty.

W okresie świątecznym ciasto będzie bardzo popularnym deserem. Wiele gospodyń domowych na wigilijny stół szykuje słodkie przekąski dla gości. Można ich jednak zaskoczyć czymś bardziej oryginalnym niż klasyczny sernik. Ta japońska rolada "Wschód Słońca" nie tylko świetnie smakuje i wygląda, ale potrafi też naprawdę zaskoczyć gości.

Fantastyczne ciasto, którym zaskoczycie gości

Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Będziemy potrzebowali 170 ml mleka, 120 ml oleju roślinnego, 8 jajek, 140 g mąki, 18 skrobi, 40 g kakao, 130 g cukru do bezy 300 ml słodkiej śmietany i 160 g mleka skondensowanego słodzonego zagęszczonego.

Mleko najpierw gotujemy, aż będzie gorące i wtedy wlewamy do miski. Następnie dodajemy do niego 110 ml oleju roślinnego i mieszamy mikserem ustawionym na średnią prędkość. Później rozbijamy 8 jajek i oddzielamy białka od żółtek. Białka nie wylewamy, bo jeszcze nam się przyda. Dodajemy jedno żółtko do miski i ubijamy mikserem. Następnie dodajemy kolejne i znów uruchamiamy mikser. Czynność powtarzamy przy każdym jajku. Później dorzucamy 100 gram mąki i skrobię, przecedzając je wcześniej przez sitko. W kolejnym kroku delikatnie mieszamy składniki, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Następnie przelewamy zawartość do dwóch innych misek, dzieląc mieszaninę na dwie równe części. Do jednej dodajemy 40 g mąki i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy 10 ml oleju roślinnego i 25 g kakao przecedzone sitkiem. Zawartość dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce z białkami ubijamy je z niedużą ilością soli. Następnie dodajemy cukier do bezy i mieszamy, aż uzyskamy elastyczną konsystencję bezy. Pół uzyskanej bezy umieszczamy w misce z mieszanką kakaową i delikatnie mieszamy. To samo robimy z drugą miską.

Ostatnie etapy przygotowania ciasta

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Następnie wlewamy białą mieszaninę do formy do pieczenia (30x30 cm) wyłożonej papierem. Poziomujemy powierzchnię i wlewamy na to masę kakaową, powtarzając czynność. Następnie rysujemy łyżką paski na powierzchni ciasta. Uzyskany biszkopt pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Potem go schładzamy przez 10 minut i kładziemy na niego papier do pieczenia. Zwijamy ciasto w roladę i znów schładzamy, kładąc w ścierce. Odstawiamy na 10 minut.

Dzisiaj grzeje: 1. Wyciekło zdjęcie ślubne Anny i Bronisława Komorowskich. Uroda młodej Anny zwala z nóg
2. Nie żyje legenda piłki nożnej. Grał w historycznym remisie Polaków na Wembley

W tym czasie wlewamy do miski słodką śmietanę i dokładnie ją ubijamy. Następnie dodajemy mleko skondensowane słodzone zagęszczone i znowu ubijamy. Później odcedzamy przez sitko 15 g kakao. Mieszamy składniki, a gdy zostanie uzyskana jednolita konsystencja, smarujemy roladę kremem . Zostaje nam jedynie zawinięcie rolady i posypanie jej pozostałym nam kakao.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Fakt, o którym rząd milczy, w kontekście wzrostu emerytur. Najubożsi emeryci zostaną najbardziej pokrzywdzeni
  2. Emerytury 2020. Znamy już stawkę i wysokość waloryzacji
  3. Pierwszy dzień zimy zaskoczył nawet synoptyków. IMGW już szykuje się do wydania alertów pogodowych
  4. Syn Maryli Rodowicz wypowiedział się na temat rozwodu rodziców. Bolesne słowa dla każdej matki
  5. Na Pomorzu tata zabił 5-letnią Milenkę. Nie poszedł do więzienia, mieszkańcy zamarli

Źródło: Youtube

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News