Prosty przepis na mleczny chleb bez jajek. Dzięki niemu każda kanapka będzie smakować nieziemsko

Prosty przepis na mleczny chleb bez jajek. Dzięki niemu każda kanapka będzie smakować nieziemsko Źródło: youtube.com/ HidaMari Cooking

Mleczny chleb jest możliwy do zrobienia bez użycia jajek i mleka? Jak się okazuje, istnieje bardzo dietetyczny przepis na pieczywo, które nie tylko, że jest wyjątkowo smaczne, ale także nie zawiera zbędnych kalorii. Nasze kanapki jeszcze nigdy nie były tak dobre.

Chleb jest podstawą żywienia milionów ludzi na całym świecie. Na domowe wypieki istnieje bardzo wiele przepisów, które pomogą nam w zrobieniu własnego pieczywa. Jak się okazuje, jest także prosty przepis na zrobienie chleba mlecznego, bez używania jajek i mleka. Ten przepis zmieni oblicze naszej kuchni.

Chleb mleczny bez jajek i mleka? Niesamowity przepis

Aby przygotować niezwykły wypiek, należy zgromadzić takie składniki jak 40 dag mąki gryczanej białej lub kaszy gryczanej niepalonej, 50 gramów mąki kukurydzianej, 45 gramów świeżych drożdży, cukier trzcinowy, sól himalajską i siemię lniane, dynię i sezam. Dodatkowo potrzebujemy tłuszczu do wysmarowania foremki, której będziemy używać do formowania ciasta. Oprócz tego potrzebna będzie woda i mąka jaglana.

Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zmieszanie drożdży z cukrem. Po wszystkim odstawiamy naczynie, w którym umieściliśmy te składniki, na 5 minut tak, aby drożdże zdążyły urosnąć. W międzyczasie smarujemy formę tłuszczem i posypujemy zmielonym siemieniem lnianym i mąką jaglaną.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Pieczenie chleba jeszcze nigdy nie było tak proste i zdrowe

Kolejnym krokiem, który musimy zrobić, jest dodanie do zmieszanych mąk wyrośniętych drożdży, wody oraz soli. Następnie dodajemy ziarna i wszystko ponownie mieszamy.

Dzisiaj grzeje: 1. Udawali śmierć własnego dziecka, by wzbudzić współczucie. Zapomnieli o jednym ważnym szczególe
2. Ślad po niej zaginął po wybuchu wielkiej afery. Są doniesienia o Jolancie Pieńkowskiej

Po wszystkim odkładamy miskę pod przykryciem na 20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu mieszamy wyrośnięte ciasto, przekładamy je do formy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Nastawiamy piekarnik na 220 stopni bez termoobiegu. Chleb pieczemy przez 45-50 minut. W trakcie pieczenia możemy polewać go wodą, ale nie więcej, niż dwa razy.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zaniepokojeni goście zgłosili, że z pokoju obok dochodzą dziwne dźwięki. Gdy pracownik zajrzał do środka niemal zemdlał
  2. Genialny przepis na rosół po staropolsku według sekretnej receptury naszych babć. Zawiera sekretny składnik, dzięki niemu smak jest rewelacyjny
  3. Dziecko pomagało pochować zamordowanego tatę. Nagle powiedziało jedno słowo, które ścięło z nóg wszystkich żałobników
  4. Tadeusz Rydzyk uderza w Polsat i TVN. Wplata Maksymiliana Kolbe
  5. TRAGICZNE wieści dla kierowców. Fiskus zabierze wielką część wypłaty z polisy

Źródło: okiemblondynki.pl

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News