W chlebie, który kupujesz jest ten składnik? Robi się go z ludzkich włosów

W chlebie, który kupujesz jest ten składnik? Robi się go z ludzkich włosów Źródło: Pixbay.com

Chleb z supermarketów może pochodzić z mrożonego ciasta, w którym znajduje się ten tani składnik. Nie wszyscy wiedzą, że wytwarza się go z ludzkich włosów. Na samą myśl odbiera apetyt.

Coraz trudniej dostać prawdziwy, dobry chleb z chrupiącą skórką i smacznym wnętrzem. Supermarkety zarzucają nas mrożonym pieczywem bez aromatu. Okazuje się, że w niektórych ciastach może znajdować się składnik wytwarzany z ludzkich włosów.

Dobry chleb ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wystarczą wysokiej jakości oliwa lub masło, trochę sera i możemy cieszyć się pyszną przekąską. Niestety pieczywo, jakie oferują nam supermarkety, często jest mdłe i miękkie jak guma. Daleko mu do francuskich bagietek, czy choćby pełnoziarnistego, wiejskiego chleba. W dodatku wielkie firmy robią wszystko, żeby jak najwięcej zaoszczędzić na produkcji.

Chleb może zawierać składnik wytwarzany z ludzkich włosów

Zanim chleb trafi do naszych wózków sklepowych, a następnie na kuchenny stół i talerze, często leży w chłodni przez wiele miesięcy. W odpowiednim czasie zamrożona masa ląduje w piecu, a potem nam się ją sprzedaje, jako "domowy chleb prosto z pieca". Niestety tak obecnie wygląda przemysł spożywczy. Jeśli sprawdzimy etykietę na pieczywie, prawdopodobnie natrafimy na tajemniczy składnik, jakim jest L-cysteina (E920). Aminokwas sten stosuje się, żeby ciasto na pieczywo było miękkie i elastyczne. Substancja produkowana jest ze zbóż i metoda ta jest dosyć kosztowna.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Firmy znalazły sposób, żeby chleb był jeszcze tańszy. Okazało się, że L-cysteinę można otrzymać również z piór kaczek a nawet... ludzkich włosów. Nowa i oszczędna metoda stała się bardzo popularna zwłaszcza w Chinach, gdzie odbiera się często zanieczyszczone włosy z salonów fryzjerskich. Potem rozpuszcza się je w kwasie i dodaje do ciasta. Niestety chleb zawierający aminokwas, pochodzący z tańszego źródła, może znajdować się również w supermarketach w Polsce.

Dzisiaj grzeje: 1. Rodzina wyrzucona z samolotu. Pasażerowie skarżyli się na ich zapach, linie lotnicze dostały pozew

2. Tragedia, nie żyje polska gwiazda. Okoliczności śmierci są wstrząsające

W Polsce do największej grupy ryzyka należy chleb głęboko mrożony. Chociaż w Europie obowiązuje zakaz stosowania L-cysteiny pochodzącej z ludzkich włosów, do niektórych supermarketów tafia ciasto wyprodukowane właśnie w Chinach. W dodatku pochodzenie ciasta nie musi być podane na etykiecie. Stąd prosty wniosek - pieczywo lepiej kupować w zaufanych i lokalnych piekarniach, nawet jeśli jest trochę droższe.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Ujawnił druzgocące zdjęcia jedzenia z Biedronki. Widać co wycieka, potraktowali go strasznie
  2. Trzynastki już niebawem. Jest dokładna data wypłat
  3. Przyłapali Kingę Dudę na gorącym uczynku, nie wiedziała że ją filmują z ukrycia. Będzie afera?
  4. Kotlety schabowe to już przeszłość, teraz na stołach rządzą "finezyjki". Bajecznie prosty przepis na niebo w gębie
  5. Choroba zaatakowała nagle i z podwójną siłą. Nie żyje wybitny muzyk, ogromna strata

źródło: calkiemzdrowo.pl

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News