Buraki są zdrowe
.
Agata Jaroszewska - 7 Marca 2020

Buraki są uwielbianą przez Polaków kopalnią witamin. Jeden szczegół sprawia, że mogą stać się niebezpieczne dla zdrowia

Buraki to jedno z najpopularniejszych warzyw. Nie wszyscy wiedzą jednak, że dla niektórych z nas mogą stać się niebezpieczne. Lepiej poznać konsekwencje.

Buraki to warzywo, które znamy wszyscy. Co prawda nie wszyscy znają jego właściwości, jednak jeszcze mniej ludzi ma świadomość, że nie każdy powinien go spożywać.

Sanatorium miłościSkandal przed finałowym odcinkiem Sanatorium miłości. Widzom puściły nerwyCzytaj dalej

Buraki to niesamowite warzywa

Buraki po raz pierwszy w historii zostały wspomniane w dokumencie z Babilonii pochodzących z roku 772 p.n.e. Były one hodowane w jednym z królewskich ogrodów. Pomimo towarzyszenia ludzkości przez wieki nasza relacja z nimi nadal pozostaje skomplikowana i pełna niedomówień. Na siłę próbowano ingerować w jego wygląd czy kształt, jednak nikt nie podważał niesamowicie cennych właściwości jakie sobą reprezentuje. Warzywa te to źródła beta-karotenu. Znajdziemy w nich także ogrom witamin, między innymi C, A, E. Buraki mają w sobie też wiele składników mineralnych: cenne żelazo czy potas i cynk.

CIĄG DALSZY TEKSTU POD GALERIĄ:

SzczeniakiDziadek chciał zabić szczeniaki, wtedy wkroczyła wnuczka. Zrobiła jedną rzecz, przez którą nie miał wyjściaCzytaj dalej

To tylko niektóre z wiadomości na temat wartości odżywczych tego warzywa, trzeba więc przyznać, że to co nam oferuje jest korzystne dla naszego zdrowia i ogólnej kondycji fizycznej. Niewielu ludzi jednak bierze pod uwagę, że tak popularne warzywo może być źródłem problemów i nie każdy powinien je spożywać.

Dzisiaj grzeje:

1. Nieoczekiwany obrót spraw, Jacek Kurski na wylocie z TVP. Wiadomo, kto go zastąpi

2. Nie żyje prawdziwa legenda. Polka była niedoścignionym wzorem, wielka strata

Grupa ryzyka

Buraki posiadają jedną cechę, która czyni je niebezpieczne dla określonej grupy ludzi. Po ugotowaniu indeks glikemiczny tego warzywa skacze, więc przy wykorzystaniu tej obróbki termicznej od buraka powinny stronić osoby chore na cukrzycę. Utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi może okazać się trudne jeśli cukrzycy na co dzień włączą do swojej diety to ugotowane warzywo. Sprawa wydaje się prostsza jeśli chodzi o spożywanie go na surowo, gdyż wtedy IG wynosi jedynie 30, a taka wartość jest już jak najbardziej akceptowalna przez diabetyków. Nie trzeba zupełnie wyeliminować go ze swojej diety, a jedynie zmienić formę konsumpcji. Druga grupa, która nie powinna nadużywać tego warzywa w swoich żywieniowych wyborach to osoby, które mają problemy z chorobami nerek oraz narzekające na reumatyzm. Dla nich niebezpieczne są zawarte w nim szczawiany. Szczawiany mogą wywołać powstawanie kamieni na na nerkach, choć mało kto połączyłby to ze spożyciem warzyw, które zdecydowanie bardziej kojarzą się ze zdrowiem. Jak widać wiele rzeczy potrafi nas jeszcze zaskoczyć.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Operacja na otwartym sercu, poważny stan. Niepokojące doniesienia o Tomaszu Stockingerze
  2. Smutne wiadomości z samego rana. Nie żyje jedna z największych legend sportu, jego gra inspirowała tysiące graczy
  3. 15-latka wyglądała starzej niż własna babcia. Przeszła niesamowitą metamorfozę, efekt powala
  4. Dramat Królowej życia rozegrał się na oczach widzów. Już nic nie będzie jak kiedyś
  5. Duży polski bank wydał pilne ostrzeżenie do klientów. Możecie stracić pieniądze
  6. Sekretem niebiańskich kotletów mielonych są 2 składniki. Przepis Kuronia zachwyca

Michał Wiśniewski i diagnozaDiagnoza uderzyła jak grom z jasnego nieba. Michał Wiśniewski dowiedział się o nowotworze, był zdruzgotanyCzytaj dalej

Źródło: Beszamel

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News