Jak wybrać najlepszą kiełbasę na Wielkanoc? Jedna cecha skreśla ją już na starcie

Jak wybrać najlepszą kiełbasę na Wielkanoc? Jedna cecha skreśla ją już na starcie Źródło: Wikimedia.pl/MOs810

Biała kiełbasa to coś, co zawsze możemy znaleźć na polskich stołach podczas Wielkanocy. Jak wybrać te najlepszą, by zaspokoiły podniebienia?

Biała kiełbasa podczas świąt Wielkanocy znajduje się na stołach w niemal wszystkich polskich domach. Jest nieodłącznym składnikiem obok talerza z wędlinami czy żurku. Jest podstawą wielkanocnego śniadania. Prawdziwa kiełbasa musi zawierać 80% mięsa wieprzowego. Najlepiej, jeśli jest to połączenie szynki i łopatki.

Kolor jest również ważny. Im jaśniejsza, tym więcej w niej tłuszczu. Ciemniejsza, szarawa kiełbasa zawiera zdecydowanie więcej chudego mięsa. Z kolei za wspaniały wygląd apetycznej, różowiutkiej kiełbasy może odpowiadać substancja konserwująca na bazie saletry. Mimo, że wygląd zachęca lepiej z niej zrezygnujmy. 

Biała kiełbasa własnej produkcji

Jeśli chcemy mieć stuprocentową, pewność z czego jest zrobiona biała kiełbasa, najlepszym sposobem, jest zrobienie je własnoręcznie. Składniki można znaleźć we wszystkich sklepach mięsnych oraz marketach w Polsce, a są nimi:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 0,5 kg dość tłustej łopatki
  • 0,5 kg karkówki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • pieprz
  • garść majeranku
  • sól.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Łopatkę i karkówkę kroimy w dużą kostkę. Mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Szynkę kroimy nożem w drobną kostkę i dodajemy do zmielonego mięsa. Wsypujemy przyprawy i wyrabiamy. Po kilku minutach wlewamy szklankę lodowatej wody.

Dzisiaj grzeje: 1. Do 20 krajów trafi lek pomagający w walce z koronawirusem. Trzymali go do ostatniej chwili
2. Nie żyje wybitna Polka. Świat muzyki w głębokiej żałobie

Następnie znów bardzo dokładnie wyrabiamy przez 20 minut. Jelita, które możemy kupić w sklepach lub w internecie, moczymy w zimnej wodzie. Potem naciągamy na nakładkę w maszynce. Nadziewamy jelita masą mięsną i zawijamy co około 15 cm. Możemy również sparzyć kiełbasę w wodzie o temperaturze 80 stopni. I ten oto sposób dostajemy pyszna kiełbasę własnej roboty. Smacznego!

Najlepsze newsy dnia:

  1. Raport NFZ na temat depresji w Polsce. Jak wypadamy na tle innych krajów?
  2. Zaskakujący produkt, którego nie zna prawie nikt. Jest zdrowszy od czosnku, ogórków kiszonych i zakwasu z buraków razem wziętych
  3. Przeanalizowano pacjentów z koronawirusem, odkryto zaskakujący fakt. Niepokojące wieści dla dużej grupy osób
  4. Cały rząd i posłowie zrezygnowali z wynagrodzeń w czasie pandemii. Nie w Polsce
  5. Umyślnie nakaszlał na terminal, wszystko się nagrało. Dostał nauczkę, którą zapamięta do końca życia
  6. 2-letni syn Anity przed śmiercią karmiony był karmą dla szczurów i niedopałkami. Dziennikarze dotarli do strasznych szczegółów

Źródło: wirtualnapolska.pl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News