Barszcz z pasztecikami ze sprawdzonego przepisu Kuronia to idealny duet na święta. Nikt nie będzie mógł mu się oprzeć, niebo w gębie

Barszcz z pasztecikami ze sprawdzonego przepisu Kuronia to idealny duet na święta. Nikt nie będzie mógł mu się oprzeć, niebo w gębie Źródło: .

Barszcz jest jedną z tych potraw, bez których trudno wyobrazić sobie święta. Nie ulega wątpliwości, że dobry przepis, to już połowa sukcesu. A kto mógł pokusić się o lepsze zestawienie smaków, niż sam mistrz kuchni Jakub Kuroń.

Aby przygotować przepyszny barszcz według przepisu Kuronia niezbędne będą: kilogram buraków, 3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera, 1 kwaśne jabłko, 2,5 l wody, suszone grzyby, cebula, główka czosnku, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu, łyżka suszonego majeranku, koncentrat buraczany oraz ulubione przyprawy.

Najlepszy farsz do pasztecików składa się z: 40 g suszonych grzybów, dużej cebuli, kapusty kiszonej z dodatkiem żurawiny, łyżki oleju roślinnego i masła, oraz soli i pieprzu.

Najlepszy barszcz według przepisu Kuronia

Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Wszystko kroimy i wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy suszone grzyby, opalaną cebulę, czosnek oraz wszystkie przyprawy. Barszcz należy gotować ok. 2 godzin na małym ogniu. Po upływie tego czasu przecedzamy barszcz, do którego dodajemy majeranek i koncentrat buraczany. Wszystko podgrzewamy i dodajemy sól, pieprz oraz, jeśli ktoś lubi, cukier.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Ciasto na paszteciki wykonujemy z podgrzanym mlekiem do temperatury ok. 35 stopni. W misce rozkruszamy drożdże z dodatkiem cukru i zalewamy kilkoma łyżkami mleka. Po 20 minutach uzyskany rozczyn należy dolać do mąki i zalać resztą mleka. Dodajemy również rozpuszczone masło, jajka i sól. Wyrobione na gładko ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie możemy zająć się farszem. Grzyby moczymy we wrzątku, a na patelni podsmażamy cebulę, do której dodajemy odsączone grzyby z kiszoną kapustą. Dodajemy przyprawy i smażymy przez kilka minut, aby wszystko nabrało odpowiedniego smaku. 

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje uwielbiany aktor. Widzowie go kochali, zmarł po nagłej chorobie
2. Najpierw 14-letnia Dżessika współżyła z 2 chłopakami w szkolnej toalecie, ale później było już tylko gorzej. Rzeczy, które kazała zrobić Sebastianowi są po prostu straszne

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na części i wałkujemy na bardzo cienko. Oczywiście wyrabiamy z nich standardowe pierożki. Gotowe powinny poleżeć jeszcze ok 15 minut, aby mogły spokojnie podrosnąć. Następnie należy je włożyć do piekarnika, po uprzednim nasmarowaniu żółtkiem, rozgrzanego do 180 stopni. Po upływie 25 minut można je wyjąć i przystąpić do jedzenia.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Media nie opisują dziś początków ich związku. Byłą i obecną żonę Strasburgera łączyła niespodziewana relacja
  2. Spłać długi do końca grudnia, inaczej będziesz mieć poważne problemy. ZUS pomoże je z ciebie ściągnąć
  3. Zdjęcia córki Zbigniewa Bońka trafiły do sieci. Jest najpiękniejszą blondynką świata
  4. Lata po śmierci Marii Czubaszek mąż ujawnił druzgocącą prawdę. Niestety, nie miała szans przeżyć operacji
  5. Porwał ją, jak miała 11 lat i gwałcił. Rodziła mu dzieci, a rzeczy, które w tym czasie robiła jego żona nie mieszczą się w głowie

źródło: kuron com

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News