3 piorunujące sposoby od babci na oczyszczenie kurczaka z antybiotyków i hormonów wzrostu. Nie jedz chemii

3 piorunujące sposoby od babci na oczyszczenie kurczaka z antybiotyków i hormonów wzrostu. Nie jedz chemii Źródło: pixnio.com/Debora Cartagena, USCDCP

Babcia przygotowująca mięso z kurczaka zawsze stosuje jeden z trzech sposobów zanim mięso znajdzie się w potrawie i ostatecznie na talerzu. Ważne jest zadbanie o zdrowie - wystarczy poznać triki babć, które cieszą się doskonałym zdrowiem i nie spożywają szkodliwych substancji.

Każda babcia z chęcią podzieliłaby się wiedzą dotyczącą przygotowania mięsa z kurczaka na obiad. To bezcenne wskazówki, dzięki którym do organizmu nie trafią resztki antybiotyków i hormonów wzrostu.

Fermy nie oszczędzają na antybiotykach i hormonach wzrostu. Potem wszystko trafia do naszych organizmów

Mięso z kurczaka jest najszybszym i najłatwiejszym do przygotowania na dziesiątki sposobów produktem spożywczym. Produkowane jest na ogromną skalę, a na fermach kury często są faszerowane antybiotykami i środkami na rozwój wzrostu. Również w sklepach mięso często jest ostrzykiwane środkami, które mają wydłużyć termin przydatności do spożycia. Babcie mają swoje sposoby, aby oczyścić kurczaka przeznaczonego do spożycia ze wszelkich niepożądanych szkodliwych substancji.

Pierwszym łatwym sposobem jest użycie wody mineralnej. Po umieszczeniu mięsa z kurczaka w misce należy zalać go wcześniej przygotowaną wodą. Powinien moczyć się tak 3 godziny, a po wszystkim wystarczy opłukać je pod bieżącą wodą, aby zmiękczyć mięso. Niektórzy używają wody mineralnej jako składnika marynaty na grilla.

Każda babcia dobrze zna te sposoby

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Innym sposobem na pozbycie się szkodliwych substancji jest marynata z soku z cytryny i soli. Kurczaka wystarczy na 2 godziny zanurzyć w mieszaninie wykonanej litra wody (na 300 g mięsa), dwóch łyżek soli kuchennej i 1/4 łyżki soku z cytryny. Tak przygotowane mięso powinno trafić na 2 godziny do lodówki. Aby pozbyć się posmaku cytryny i soli po wyciągnięciu z marynaty należy kurczaka zanurzyć na 45-60 minut w czystej wodzie. Wypłucze to przede wszystkim nadmiar zbędnej soli. Choć sposób jest nieco czasochłonny, to warty wykonania - zdrowie jest najważniejsze.

Dzisiaj grzeje: 1. Myślała, że na USG widzi dziecko puszczające bańkę. Lekarz przekazał jej druzgocącą prawdę
2. Edyta Górniak dostała SMS-a i osunęła się na ziemię. Treść o śmiertelnym wypadku zmroziła gwiazdę

Trzecim znanym przez babcie sposobem jest po prostu ugotowanie kurczaka. Taki zabieg pozwoli na pozbycie się z niego 99,9% bakterii, a także sukcesywnie wypłucze szkodliwy hormon wzrostu. Jednak należy pamiętać, że po pierwszym ugotowaniu, po około 10 minutach wrzenia, wylewamy wodę. Mięso oczywiście płuczemy, a ponowne jego użycie pozwoli cieszyć się mniej "chemicznym" smakiem bez szkodliwych substancji. Będzie również mniej tłusty.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Atak zimy w Polsce pewny. Europejskie Centrum ostrzega przed anomaliami, doniesienia nie wyglądają dobrze
  2. Mąż zostawił ją po 37 latach, poprosiła go o tylko jedną, niewinną rzecz. Nie mógł przewidzieć, że to plan paskudnej zemsty
  3. Kwoty wpływające na konto Sochy zwalają z nóg. Ujawnili źródła dochodu gwiazdy
  4. Minął już rok od śmierci Ireny Dziedzic. Dlaczego o jej odejściu dowiedzieliśmy się po czasie?
  5. Emerytura jeszcze WCZEŚNIEJ! Przejdziesz na nią przed 60. urodzinami

Źródło: Jest pozytywnie

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News