UDOSTĘPNIJ

To koniec ulubionego posiłku większości Polaków. Nowe przepisy PE uniemożliwią ich produkcję. Wszystko z powodu zakazu produkcji mięsa do kebabów.

Niemcy nie chcą kebabów

Niemiecka partia socjaldemokratyczna wspólnie z Zielonymi oraz  Komisją Ochrony Środowiska Parlamentu Europejskiego likwiduje właśnie lukę w prawie, dzięki której możliwe było dodawanie fosforanów do mięsa.

Fosforany mają za zadanie zatrzymać wodę wewnątrz bryły mięsa. Chroni je to przed wysuszeniem i rozpadem podczas pieczenia.

Zakaz może dotknąć nie tylko mięso na kebab ale również kiełbaski oraz schab (peklowany).

ZOBACZ TAKŻE: Polscy studenci zachwycili świat kebabem

Ochrona zdrowia?

Politycy argumentują swoje działanie ochroną zdrowia jednak wg Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) spożycie maksymalnie nawet 4200 mg fosforanów dziennie jest nieszkodliwe. Porcja kebabu zawiera ich…134 mg.

Przeciwnicy są wściekli i argumentują, że zakaz produkcji kebabu doprowadzi to zwolnienia ponad 100 tyś pracowników w samych tylko Niemczech!

Źródło: Onet.pl

Na co Polacy wydają pieniądze z 500 plus? Fakty zaskakują! [ZDJĘCIA]

10 najbardziej przerażających miejsc na świecie [ZOBACZ!]

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również