UDOSTĘPNIJ

To owoc, który w Polsce jest szeroko dostępny, można go dostać praktycznie wszędzie. Zawiera bardzo dużo cennych składników i szczególnie przydatny jest w okresie jesienno-zimowym. Jeżeli kochasz herbatę z cytryną to polubisz i ten owoc.

„Polska cytryna” znana szerzej jako pigwa, to w ostatnim czasie bardzo popularna roślina. Wyglądem przypominają małe jabłka, a dojrzewa w okresie od września do października. Owoc ten nie nadaje się do jedzenia na surowo, ale robi się z niego dżemy, nalewki czy soki.

Pigwa zawiera bardzo dużo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Ma również w sobie wiele minerałów takich jak: wapń, potas, żelazo, miedź, fosfor i magnez. Do celów leczniczych używa się też nasion pigwy. Napar z nich zwalcza niestrawność, zgagę i refluks. Przede wszystkim pigwa zawiera w sobie polifenole, które zapobiegają namnażaniu się wolnych rodników, są one często odpowiedzialne za powstawanie komórek rakowych.

Źródło: fakt.pl

Te rzeczy NAJBEZPIECZNIEJ jeść!


Po czym poznać, że jesteś wyjątkowo inteligentny? Oto 10 cech!

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również