UDOSTĘPNIJ
Fot. pixabay.com/WerbeFabrik

Nutella, która dla wielu jest ulubionym smakiem dzieciństwa, podobnie jak cała reszta otaczającej nas rzeczywistości, nie jest już taka sama, jak przed laty. Jak ujawnili producenci, skład czekoladowego przysmaku różni się od tego, który był kiedyś.

Początkowo o zmianie receptury produktu donosiło Hamburskie Centrum Ochrony Konsumentów, a sprawę podchwycił serwis mirror.co.uk. Producenci Nutelli mają dodawać do słodkiej masy o 8,7 procenta więcej mleka w proszku i o 0,4 procenta więcej cukru.

Produkujący krem koncern Ferrero twierdzi, że podobne praktyki stosują także jego konkurenci i nie ma w nich nic dziwnego. Zdaniem przedstawicieli koncernu jakość i smak Nutelli nie uległy zmianie, a cała sprawa jest burzą w szklance wody. Dzięki zmianie składu produkt miał się stać bardziej kremowy i lżejszy.

Zmiana składu doprowadziła również do tego, że obecnie krem jest jaśniejszy, co według ekspertów może wskazywać na fakt, że obniżona została zawartość kakao. Istnieją też ogromne wątpliwości, dotyczące zawartego w Nutelli oleju palmowego, który zdaniem części ekspertów jest substancją rakotwórczą. Ferrero dementuje te doniesienia i tłumaczy, że zastąpienie go innym składnikiem pogorszyłoby smak produktu.

Nutella jest sprzedawana w 190 krajach, a liczbę jej konsumentów z pewnością należy wyrażać w milionach.

Źródło: planeta.fm

Nie chcesz mieć raka? Nie jedz TYCH rzeczy!

Te rzeczy NAJBEZPIECZNIEJ jeść!

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również