UDOSTĘPNIJ

Nietolerancja glutenu nie pozwala ci na jedzenie tego, na co masz ochotę? To nie musi być celiakia! Naukowcy dowiedli, że tylko 1,3 proc. światowej populacji na nią choruje. 

Celiakia to trwająca całe życie choroba o podłożu genetycznym, która charakteryzuje się nietolerancją glutenu i białka zapasowego zawartego w zbożach. Gluten, który działa toksycznie, prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Jedyną skuteczną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Obecnie 12 proc. osób, które deklarują „nadwrażliwość” na gluten lub nietolerancję tej substancji, wcale nie powinno się go obawiać.  Przynajmniej tak twierdzą norwescy naukowcy z Oslo University Hospital.

Zwykły eksperyment obalił mit

Gry I. Skodje razem z ośmioosobowym zespołem naukowców przez półtora roku (między grudniem 2014 r. a majem 2016 r.) pracowali nad badaniami ochotnikach deklarujących nadwrażliwość na gluten, w których jednocześnie wykluczono celiakię.

Osoby badane podzielono na trzy grupy. Każda z nich w ciągu tygodnia jadła batoniki z glutenem, fruktanami albo wersję pozbawioną obu tych substancji czyli placebo. Wszystkie osoby poddały się zatem trzem dietom w co najmniej tygodniowych odstępach. Należy podkreślić, że osoby badane nie wiedziały jaki rodzaj batonów jedzą, ponieważ niczym się one nie różniły.

Na celiakię cierpi zaledwie 1,3 proc. światowej populacji

Po przeprowadzonym eksperymencie udowodniono, że badani nie odczuwali negatywnych skutków po jedzeniu batoników z glutenem i wersji placebo. Występowały one jedynie, kiedy jedli produkty z fruktanami.

Fruktany a gluten

Przeprowadzone badania pozwoliły wysunąć wniosek, że to nie gluten, a fruktany (czyli związki pochodzenia roślinnego zawierające fruktozę i często także glukozę), powodują m.in. nudności czy wzdęcia.

„New Scientist” podaje, że opisywane odkrycie norweskich naukowców tłumaczy, jak to się dzieje, że ludzie cierpiący na zespół jelita drażliwego czują się dobrze na diecie bezglutenowej. Kiedy eliminują z niej produkty, które zawierają mieszaninę białek roślinnych, nieświadomie unikają również jedzenia fruktanów, które źle wpływają na ich zdrowie.

Źródło: msn.com

Jedzenie tych rzeczy jest NAJGROŹNIEJSZE!

Te zwierzęta POPRAWIĄ CI HUMOR!

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również