UDOSTĘPNIJ
źródło: pixabay.com, organicfacts.net

Już od kilku dni zima wyraźnie daje o sobie znać. Niskie temperatury nie opuszczają naszego kraju, a termometry wskazują nawet po kilkanaście stopni poniżej zera. W takiej atmosferze łatwo nabawić się przeziębienia, dlatego warto wiedzieć jak skutecznie bronić się przed niską temperaturą.

Nie tylko zimowa kurtka, ciepła czapka i szczelnie owinięty wokół szyi szalik potrafią nas ochronić przed mrozem. Ten już od dłuższego czasu króluje za oknami i jak na razie zapowiada się, że z nami pozostanie. Należy więc pamiętać, że ogrzać może nas nie tylko ubranie, a także przyprawy dodawane do posiłków.

Zwłaszcza kilka przypraw można określić jako prawdziwych ekspertów w dziedzinie rozgrzewania zziębniętych ludzi. Znamy je doskonale, są wyraźne w smaku,  egzotyczne i aż same proszą się, by dodać je do zimowych dań i naparów. Sztandarowym przykładem jest chociażby imbir.

Jego działanie rozgrzewające i poprawiające krążenie w naszym ciele jest zbawienne po dłuższym pobycie na mrozie. Imbir pomaga też przy problemach z trawieniem, a jego uniwersalność sprawia, że świetnie nadaje się do zup, wieprzowiny czy herbaty. Egzotyczna przyprawa doskonale komponuje się w niektórych posiłkach razem z cynamonem. Ten ma działanie bardzo podobne do imbiru, a ponadto działa antybakteryjnie i poprawia pamięć.

Jeżeli komuś zależy na zwiększeniu ciśnienia krwi, co w krótkim czasie zwiększy temperaturę naszego ciała, powinien chwycić za kolendrę. Ta może działać też zbawiennie na atmosferę w domu. Nie bez powodu bowiem już setki lat temu uważana była za afrodyzjak i dodawano ją obowiązkowo do eliksirów miłosnych.

Zapewne wszyscy choć raz mieliśmy do czynienia z pomarańczami naszpikowanymi goździkami. Takie aromatyczne kulki są popularne jako ozdoby świąteczne dające niesamowity zapach w zimowe dni. Uwagę warto zwrócić właśnie na goździki. Przyprawa ta, oprócz właściwości rozgrzewających, przeciwdziała bólowi i nowotworom.

W zestawieniu nie mogło zabraknąć kurkumy, która jest blisko spokrewniona z imbirem. Ta żółta przyprawa, która najczęściej trafia do dań ryżowych i sosów, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Zaleca się ją zwłaszcza wtedy, kiedy chodzi o gojenie ran, gdyż znacznie przyspiesza ten proces.

pt

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również