UDOSTĘPNIJ
źródło; wikimedia.org, pixabay.com

Potrawy zbyt słodkie lub słone jeżą włos na głowie niejednego smakosza, który dba o swoje zdrowie. Zgodnie ze starym porzekadłem, biała śmierć czyha w kuchni niemal na każdym kroku. Okazuje się jednak, że przy tej substancji cukier i sól to ledwie drobne rzezimieszki.

Tę substancję konsumujesz niemal codziennie, nie mając o tym nawet pojęcia. Choć nie wiesz o tym, to właśnie dzięki niej doznania smakowe wielu pokarmów, zwłaszcza tych gotowych, są tak wyraźne. Mowa o glutaminianie sodu, który często występuje w składzie produktów pod nazwą E621.

Podobnie jak cukier i sól występuje w postaci białego proszku, jednak nie jest tak szkodliwy, jak te. Glutaminian jest wiele razy groźniejszy. Nie tylko bowiem wzmacnia smak, ale także uczucie głodu i zwiększa apetyt. Wiele przypadków nadwagi i otyłości wynika właśnie z jego działania. Bardzo łatwo przenika do krwi i mózgu, wywołując zmiany w reakcjach głodu i łaknienia. W jego towarzystwie sól i cukier stają się jeszcze groźniejsze.

Niestety, nie da się przed nim uciec. Wykorzystywany jest w ogromnej ilości pokarmów – od kiełbas, przez konserwy, zupy po piwo i napoje słodzone. Dzienna dawka spożycia wynosi 1,5 g dla dorosłego, a dla dziecka 0,5 g. Rocznie na świecie wykorzystuje się go aż 200 tys. ton.

Objawy jego przedawkowania to silne bóle głowy, nudności, osłabienie czy ból w klatce piersiowej. Glutaminian szczególnie groźny jest dla kobiet w ciąży, ponieważ prowadzi do zaburzeń hormonalnych i komplikacjach rozwoju płodu. Żeby tego było mało, jedzony w dużych ilościach uszkadza wzrok.

źródło: opowiastka.com

Te rzeczy NAJBEZPIECZNIEJ jeść!


Jedzenie tych rzeczy jest NAJGROŹNIEJSZE!

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również