UDOSTĘPNIJ
źródło: pexels.com, wikimedia.org

Dla osób zmagających się z celiakią, czyli nadwrażliwością na gluten, spożywanie opłatka w Kościele jest bardzo problematyczne. Hostia, która zawiera w sobie niemałe ilości glutenu, zmusiła chorych na celiakię do wyjścia z apelem. Wierni zmagający się z tą chorobą zabiegają o wprowadzenie do kościołów opłatków bezglutenowych. Watykan zabrał w tej sprawie głos.

Mogłoby się wydawać, że spożywanie małego opłatka choćby co niedzielę, nie jest problemem. Inaczej twierdzą jednak chorzy na celiakię, dla których wypełnianie zasad wiary nie przychodzi z łatwością. Spożywanie hostii chociaż raz w tygodniu może doprowadzić do poważnych zmian w jelicie, podaje Małgorzata Źródlak, stojąca na czele Stowarzyszenia Osób z Celiakią.

– Jeżeli chory spożywa taką hostię raz w tygodniu, to stanowi to ogromny problem, ponieważ doprowadza do stanu zapalnego w jelicie – mówi Źródlak.

Apele chorych dotarły do Watykanu i papież zabrał głos w tej sprawie. Chorzy nie będą jednak zadowoleni. Ich prośby o wprowadzenie do obiegu opłatków bezglutenowych nie zostaną wysłuchane. Jak bowiem oświadczono, „hostie bez glutenu są nieważne”. Kościół dopuszcza jednak te opłatki, które mają w sobie zmniejszoną zawartość glutenu.

– Hostie całkowicie pozbawione glutenu są materią eucharystyczną nieważną. Dopuszczalne są jednak hostie częściowo pozbawione glutenu, w których jest obecna wystarczająca ilość glutenu do otrzymania wypieku chleba bez dodatku substancji obcych – oświadczył papież.

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również