UDOSTĘPNIJ
źródło: pxhere.com

Niemal 50 lat wyniki tego badania leżały w szufladzie. Nikt nie ośmielił się ich stamtąd wyciągać, gdyż były bardzo niekorzystne dla tych, którzy zlecili jego wykonanie. Do zapisków udało się jednak dotrzeć naukowcom z Uniwersytetu Kalifornijskiego. Jak podają, świat powinien był wiedzieć o tym wcześniej, tym bardziej że wyniki podają, że wszyscy jesteśmy w śmiertelnym niebezpieczeństwie.

Codziennie spożywamy cukier i nie jest istotne w jakiej postaci. Od lat słyszymy też, zwłaszcza z ust trenerów fitness, że ten jest zły, szkodliwy, tuczący i w ogóle okropny. Wydawałoby się, że nasza cywilizacja prawdę o swoim sypkim ulubieńcu poznała dopiero niedawno. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że już od niemal 50 lat niektórzy doskonale wiedzą, że cukier jest szkodliwy, ale nikomu o tym nie powiedzieli.

W latach 60. amerykański przemysł cukrowniczy potrzebował dobrej reklamy. Zdecydowano się wówczas na rozpoczęcie badań o nazwie „Projekt 259”. Naukowcy badania prowadzili na szczurach. Te, którym regularnie podawany był cukier w sporych dawkach, z moczem wydalały enzym beta-glukoronidazę. Nie od dziś wiadomo, że ten jest rakotwórczy – prowadzi do nowotworów pęcherza. Szczury niekarmione cukrem były znacznie zdrowsze i żwawsze niż ich „ocukrzeni” koledzy. Nie miały też problemów z wydalaniem.

Badania nie po naszej myśli? Myk, do szufladki

Wyniki badań były zaskakujące nawet dla potentatów branży cukrowej. Zdawali sobie sprawę, że cukier jest niezdrowy, ale nie że aż tak. Postanowili więc umówić się na zmowę milczenia. Wyniki badań na niemal 50 lat trafiły do szuflady. Tam miały spędzić całą wieczność.

Do wyników udało się jednak dotrzeć naukowcowi Uniwersytetu Kalifornijskiego Stantonowi Glantzowi. Badacz wraz ze swoją ekipą przyjrzał się wynikom „Projektu 259” i opublikował obszerny artykuł w magazynie „PLOS Biology”. Wynika z niego, że cukier faktycznie jest szkodliwy, a jego producenci chcieli to zatuszować. Co więcej, jak wskazują naukowcy, organizacja Sugar Research Foundation, która ma prowadzić badania dotyczące cukru, tak naprawdę jest zależna od koncernów dotujących ją. Wyniki jej prac zawsze są pozytywne dla cukrowników. Te są więc nagminnie publikowane i przedstawiane jako argument za cukrem.

 Nie wiemy co by było gdyby wyniki „Projektu 259” okazały się dla nich korzystne. Mogę się jednak założyć, że gdyby przemawiały na korzyść cukru to chwaliliby się nimi wszędzie – mówią naukowcy z Uniwersytetu Kalifornii.

źródło: innpoland.pl

Te rzeczy przypomną ci, jak wspaniałe było twoje dzieciństwo!


21 zdjęć ślubnych zepsutych przez nieproszonych gości

Wspomóż pracę Pikio.pl
Jesteśmy jedynym dużym portalem informacyjnym, który NIGDY nie pobierał publicznych pieniędzy.
Dziękujemy!
Wesprzyj nas

Zobacz również