Skorzonera, czyli zapomniane warzywo, które ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie

Autor Konrad Bińczyk - 15 Lutego 2021

Skorzonera wraca na nasze stoły. Choć na pierwszy rzut oka wygląda jak gałąź, jest zapomnianym zimowym warzywem, któremu przypisuje się właściwości prozdrowotne. Można ją znaleźć na targowiskach.

Skorzonera pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz części Azji. W bardzo starych przepisach kucharskich była wymieniana jako składnik wielu polskich potraw. Jednak jak informuje portal smaker.pl, z nieznanych powodów warzywo to zostało zapomniane. Teraz odkrywamy je na nowo.

Skorzonera brak walorów estetycznych rekompensuje smakiem. W jej środku pod ciemną skórką znajdziemy biały i lekko słodkawy miąższ przypominający nieco szparagi, bo skorzonera nazywana jest także zimowymi szparagami.

Według podań warzywo miało sprawdzać się w leczeniu ukąszeń jadowitych węży i było obowiązkowym wyposażeniem każdego medyka. Przypisywano jej także łagodzenie bólu serca, zawrotów głowy oraz właściwości antyseptyczne.

Tragiczne informacje obiegły Polskę. Nie żyje Teresa WierzbickaCzytaj dalej

Król Francji Ludwik XVI wierzył, że warzywo to może wyleczyć każdy, nawet najbardziej zniszczony żołądek. To właśnie dzięki jego przekonaniom skorzonera zyskała popularność w całej Europie.- informuje smaker.pl.

Skorzonera i jej zdrowotne właściwości

Jak się okazuje, w dawnych relacjach jest ukryte ziarnko prawny, skorzonera, czyli wężymord, dobrze wpływa na nasz system odpornościowy, co potwierdziły badania kliniczne. Spożywanie tego warzywa odmładza także skórę, leczy trądzik oraz przyśpiesza gojenie się ran.

Skorzonerze przypisuje ponadto działanie przeciwkaszlowe oraz odchudzające. Ma pomagać także w walce z przemęczeniem i osłabieniem organizmu.

Jak informuje smaker.pl, warzywo ułatwia trawienie i łagodzi objawy chorób układu pokarmowego. Zawiera dużą ilość wapnia, węglowodanów oraz żelaza, fosforu i witamin z gruby B i C, a także inulinę, dzięki czemu może zastępować słodzik.

Skorzonerę można jeść na surowo, a także dusić, gotować, piec i grillować. Należy jednak pamiętać, że warzywo to bardzo szybko ciemnieje po obraniu. Aby tego uniknąć, korzenie tuż po oczyszczeniu powinniśmy umieścić w misce z wodą i sokiem z cytryny. 

Uważajmy także na sok skorzonery, ponieważ bardzo trudno jest go zmyć z rąk i ubrań.

Artykuły polecane przez redakcję Pikio:

Krystyna Janda mieszka w pałacu jak z bajki. Trudno uwierzyć, w jakich pławi się luksusachCzytaj dalej

Źródło: Biedronka, biznes.radiozet.pl

[EMBED-9]

Następny artykułNie przegap najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News