Trzymasz jajka w lodówce? Nie trzeba, chyba, że w sklepie też były w lodówce
W sklepach możemy znaleźć jajka zarówno umieszczone w lodówkach, jak i poza nimi. Jak wzorowo powinniśmy przechowywać ten popularny produkt? Zdaniem dietetyczki Małgorzaty Krukowskiej oba sposoby są prawidłowe. Warto jednak pamiętać, by jajka nie znajdowały się w miejscu zbyt ciepłym. Ekspertka zwróciła uwagę jeszcze na kilka ważnych aspektów.
Jajka to jeden z najpopularniejszych produktów nie tylko wśród Polaków. Często korzystamy z nich podczas robienia ciast, a wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez sadzonych, jajecznicy czy omletu. Na twardo, na miękko czy w formie pasty – można z nich wyczarować mnóstwo pyszności.
Niestety, jajkami można też się zatruć. Dlatego warto wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać oraz o czym pamiętać używając tego produktu. Z pomocą nadeszła dietetyczka Małgorzata Krukowska, która opowiedziała o tym na łamach portalu Wirtualna Polska.
Gdzie powinniśmy przechowywać jajka? Dietetyczka odpowiada
W rozmowie z Wirtualną Polską dietetyczka Małgorzata Krukowska zauważa, że w marketach możemy znaleźć jajka zarówno w lodówkach, jak i poza nimi. Dyskonty mogą prowadzić różną politykę przechowywania żywności. Przed podobnym problemem stajemy w domu, zastanawiając się, gdzie naszym jajkom będzie najlepiej.
Ekspertka szybko wyjaśnia – obie metody przechowywania jajek są prawidłowe. Produkty możemy ze spokojem trzymać zarówno w lodówce, jak i poza nią. Powinniśmy jednak zwrócić uwagę, by nie znajdowały się w zbyt ciepłym miejscu.
Małgorzata Krukowska opowiedziała też o ciekawostce, którą przeczytała. Według przekazanej wiedzy jajka, które wcześniej znajdowały się w lodówce, powinny być przechowywane w ten samo sposób. Czyli kupując produkty w sklepie, który trzyma je zimnym miejscu, najlepiej byłoby trzymać je w takich samych warunkach także w domach.
Jak wskazuje specjalistka, bardzo dobrym miejscem są drzwi lodówki, które nie są aż tak zimne jak półki urządzenia, dzięki czemu jajka powinny zachować świeżość przez długi czas.
Mycie jajek to poważny błąd, który może nas kosztować utratę zdrowia
Dietetyczka zwróciła też uwagę na to, by pod żadnym pozorem nie myć jajek. Czasem na skorupkach możemy znaleźć zanieczyszczenia, a nawet pióra, jeśli kupujemy je na targach prosto od hodowców. Mycie ich może jednak skończyć się tragicznie.
Szorując skorupkę, możemy ją naruszyć, co stwarza ryzyko przedostania się szkodliwych mikroorganizmów do środka jajka. Drobnoustroje mogą też zostać na naszych rękach i ostatecznie wylądować w buzi.
Zatrucie może skończyć się odwodnieniem, mdłościami oraz biegunką. Warto pamiętać, że utrata wody przez długi czas może prowadzić do zagrożenia życia.
Artykuły polecane przez redakcję Pikio:
- Nie żyje Aleksandra Koncewicz-Rulewska
- Andrzej Piaseczny w szpitalu. Viola Kołakowska rzuciła oskarżeniami
- Jest oświadczenie ws. syna Beaty Szydło. Wiadomo, dlaczego ukrywał się pod zmienionym nazwiskiem
Źródło: Wirtualna Polska