Niebezpieczne przybory kuchenne. Mogą wywołać raka
Popularne przybory kuchenne mogą wydzielać niebezpieczne substancje powodujące m.in. raka oraz wiele innych problemów zdrowotnych. Warto przyjrzeć się dokładnie swojemu kuchennemu wyposażeniu i pozbyć się niebezpiecznych przedmiotów z szafek.
Nie tylko codzienna dieta warunkuje dobre funkcjonowanie naszego organizmu. Okazuje się, że dużą wagę powinniśmy przykładać również do tego, w czym przygotowujemy jedzenie. To, z czego zrobiony jest nasz garnek czy patelnia, może mieć istotny wpływ na nasze zdrowie. Warto to wiedzieć, by ustrzec się m.in. przed rakiem lub zatruciem.
Niektóre przybory kuchenne mogą wydzielać rakotwórcze substancje
To, z czego zrobione zostały nasze przybory kuchenne ma ogromny wpływ na jakość posiłku, który dzięki nim przygotowujemy. Wielu kucharzy z chęcią wybiera patelnie z powłoką nieprzywierającą, które są dużo łatwiejsze i wygodniejsze w użytkowaniu od tradycyjnych patelni.
Powłoki te są jednak wytwarzane z fluoropolimerów, które po nagrzaniu się wydzielają kwas perfluorooktanowy. Ten z kolei uważany jest za rakotwórczy, a organizm ludzki nie jest w stanie strawić tej substancji, która w konsekwencji zalega w naszym ciele i zatruwa je.
W kuchni powinniśmy również unikać przyborów wykonanych z miedzi. To miękki metal, który po podgrzaniu uwalnia do jedzenia toksyny. Choć jest to pierwiastek, który w naszym organizmie odpowiada za wzmocnienie kości, tkanki łącznej i systemu odpornościowego, jej nadmiar może być bardzo groźny.
Zbyt duży poziom miedzi w organizmie może prowadzić do niedoborów witaminy C oraz problemów z tkanką łączną. Pierwiastek ten, gdy jest w nadmiarze, może powodować różnego rodzaju nowotwory powiązane z wysokim poziomem estrogenu, a także choroby tarczycy i serca.
Według wskazań naukowców, kontaktu z żywnością nie powinny mieć również aluminium i stal nierdzewna. Naukowcy z Keele University twierdzą, że nadmiar aluminium w organizmie może prowadzić do rozwoju choroby Alzheimera.
Choć zarówno garnki i patelnie z aluminium, jak i stali nierdzewnej (w której skład wchodzą m.in. nikiel, żelazo, chrom, tytan i wspomniana wcześniej miedź), są specjalnie produkowane w taki sposób, by zwiększyć ich bezpieczeństwo, istnieje jednak ryzyko przedostawania się tych metali do żywności.
Niebezpieczne bywają również emaliowane przybory kuchenne. Niektóre z nich mogą zawierać ołów, który zwiększa wytrzymałość produktów i nadaje im jednolity kolor. Jeśli są one przeznaczone do celów dekoracyjnych, nie powinny być używane w kuchni z powodu możliwości zatrucia się ołowiem, na które w szczególności narażone są dzieci poniżej 6. roku życia.
Bezpieczny kontakt z żywnością zapewniają natomiast np. żeliwne garnki i patelnie, które nie tylko nie uwalniają do pożywienia groźnych toksyn, ale również mogą je wzbogacać o niewielką ilość żelaza. Pierwiastek ten uwalnia się z żeliwnych przyrządów przede wszystkim podczas gotowania produktów kwasowych i może stanowić jego cenną suplementację w diecie.
Artykuły polecane przez redakcję Pikio:
- Żona Jacka Kurskiego wybrała imię dla córki. Wiąże się z nim pewna historia
- Zaskoczenie w "Sanatorium miłości". Pierwszy taki przypadek w historii programu
- Pochowasz bliskiego w ogrodzie? Trwają prace nad nowym projektem ustawy o pogrzebach
Źródło: o2