Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio. Nie musisz wydawać fortuny!

Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio. Nie musisz wydawać fortuny! Źródło: Fot. Pixabay

Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio. Święta to szczególny czas, kiedy wspólnie z rodziną zasiadamy do wielkiego, zastawionego jedzeniem stołu. Co zrobić, aby nie zawieść swoich gości? Jak najlepiej ich nakarmić? Dajemy cenne wskazówki.

Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio. Czy spektakularne potrawy muszą być drogie? Absolutnie nie! Wystarczy kilka podstawowych składników, a nasze święta zamienią się w istną ucztę królów. Nie czekaj dłużej i sprawdź, co będzie absolutnym hitem!

Sprawdzone przepisy kulinarne na Boże Narodzenie

Aby zachwycić swoich gości, wcale nie potrzeba wiele. Istnieją bowiem triki, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeśli na święta chcesz przygotować pieczeń, wystarczy, że upieczesz mięso w specjalnym rękawie. Zatrzyma on całą uciekającą z mięsa wilgoć, a co za tym idzie, sprawi, że mięso będzie wyjątkowo soczyste. Aby mieć pewność, że z naszej pieczeni nie zrobi się sucha "podeszwa", należy wcześniej ją zamarynować. Mięso należy zamoczyć w specjalnej mieszance minimum 24h wcześniej, w zależności od jego rodzaju. Karkówkę najlepiej będzie zamarynować nawet dwa dni przed upieczeniem, wówczas przesiąknie ona wszystkimi przyprawami.

Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio - przepisy na święta Bożego Narodzenia łatwe

Co zrobić, aby święta nie zrujnowały naszego budżetu? Najlepiej będzie, jeśli wcześniej sobie wszystko zaplanujemy. Robiąc listę zakupów wpisujmy na nią tylko te rzeczy, które będą nam niezbędne. Unikajmy zakupów na zasadzie "może mi się przyda" oraz wrzucajmy do koszyka tylko i wyłącznie te produkty, które są na liście. Dobrym pomysłem będzie również rozłożenie sobie zakupów na raty - rzeczy, takie jak kukurydza czy groszek w puszce mogą stać przez długie miesiące. Podobnie jest z mięsem - wystarczy je zamrozić. A jak sprawić, żeby przygotowywanie potraw było łatwe? Najlepiej znaleźć sprawdzone już wcześniej przepisy - spytać o radę mamę / babcię / ciocię. Jeśli nie mamy takiej możliwości, niezwykle pomocne mogą okazać się blogi kulinarne. Swoimi radami chętnie dzielą się również autorytety polskiej gastronomi - między innymi Magda Gessler oraz Ewa Wachowicz. Czas przed świętami to nie jest odpowiedni moment na kuchenne eksperymenty. Warto skorzystać z czyjegoś doświadczenia, przecież nikt nie musi o tym wiedzieć.

Potrawy na Boże Narodzenie w Polsce

W Polsce tradycyjnie podaje się 12 wigilijnych potraw. Chociaż duża część osób powoli odchodzi od tak dużej ilości jedzenia, to warto mieć świadomość jakie tradycje panują w naszym kraju. Oto 12 wigilijnych potraw:
  • Śledź z cebulką
  • Karp w galarecie
  • Karp smażony
  • Kluski z makiem
  • Zupa grzybowa
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Kapusta z grzybami
  • Pierogi z kapustą
  • Kutia
  • Sernik
  • Makowiec
  • Kompot z suszonych owoców




DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio: Co ugotować na święta Bożego Narodzenia?

Najlepiej będzie, jeśli w święta Bożego Narodzenia będziemy trzymać się tradycji. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie do tego, aby urozmaicić swoje menu. Jeśli nikt z rodziny nie lubi kompotu z suszu, to nie ma żadnego powodu, dla którego warto go wówczas robić. Jeśli chcemy odejść nieco tradycji, to mamy nieograniczone pole do popisu. Możemy na przykład przygotować pyszną zupę krem z borowików z czosnkowymi grzankami. Świetnym pomysłem będzie również schab pieczony według naszych wskazówek, które znajdziecie na początku artykułu. Pełną dowolność mamy również przy deserach - w końcu, kto zabroni nam podać tiramisu w pierwszy dzień świąt?

Coś dobrego na święta Bożego Narodzenia, czyli oryginalne przepisy na święta Bożego Narodzenia

Jeśli chcemy zaoszczędzić, a przy tym zadowolić podniebienia naszych gości, to świetnym pomysłem może okazać się zwykła pierś z kurczaka. Jeśli przygotujemy ją w odpowiedni sposób, to nikt nawet nie zorientuje się, z jakim mięsem ma do czynienia. Aby tego dokonać wystarczy nam kilka składników - czosnek, szpinak, śmietana, ser gorgonzola i mozzarella. Pokrojoną pierś zapiekamy w piekarniku, a na patelni podsmażamy czosnek i szpinak. Następnie dodajemy śmietanę oraz sery, aż się rozpuszczą. Powstałym sosem zalewamy kurczaka i wstawiamy do piekarnika na jeszcze 10 minut. Voila! Twoja pierwsza potrawa na świąteczny stół jest już gotowa.



Najlepsze newsy dnia:

  1. Jak zrobić skrzata? Kilka chwil i stworzysz cudo – krok po kroku
  2. Justyna Żyła Instagram: Miejsce rodzinnego dramatu 
  3. Przepowiednie na 2019. Jackowski i inni ujawniają przyszłość! 
  4. Znaki zodiaku, które są najsilniejsze. Jesteś wśród nich?
  5. Ile mężów miała Kora? Nie wszystko wychodziło jej w życiu 
Następny artykuł