Jakie są najostrzejsze papryczki chili? Skala ostrości papryk
Autor Wiadomości Pikio - 30 Maja 2019
Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli - kiedy będziemy obchodzić ten dzień? Zanim zaczniemy próbować tych niepozornych małych warzyw, lepiej sprawdzić, które miejsce zajmują w skali ostrości. Jako dodatek używana jest do wielu dań, przede wszystkim, żeby nadać im charakteru i ostrości. To jedna z najpopularniejszych przypraw pojawiająca się we wszystkich kuchniach świata może dlatego, że jej właściwości zdrowotne są tak powszechnie znane.
Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli
Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chilli to święto wszystkich miłośników piekielnych smaków. 3 lipca będziecie mieli okazję spróbować chociaż części możliwości tego niepozornego warzywa.
Czym się charakteryzują papryczki chili? Przede wszystkim ostrością, mogą przybrać różne kształty, mogą być podłużne lub przypominać miniaturową słodką paprykę, zazwyczaj jednak mają czerwoną barwę, która z daleka ostrzega, że śmiałek, który zdecyduje się na ich połknięcie, może szybko tego pożałować.
Nietypowe święto jest idealną okazją do przygotowania pikantnego dania dla samego siebie i bliskich oraz wspólnego celebrowania Dnia Papryczki Chili. W końcu każda okazja jest dobra do biesiadowania razem z przyjaciółmi lub rodziną.
Jednak zanim zasiądziecie przy stole, pamiętajcie - mierzcie siły na zamiary i nie przeholujcie z odwagą, ostre papryczki mogą być piekielnie ostre, chyba nie chcecie ryzykować utratą zdrowia i palącym bólem. Zanim zdecydujecie się na przeprowadzenie konkursu, kto zje najostrzejszą papryczkę chili, przygotujcie napoje, które chociaż w minimalnych stopniu zniwelują pieczenie w przełyku. Mleko łagodzi ostrość tych małych warzyw, podobnie jak śmietana czy jogurt. Odradzamy wodę, nie pomoże wam, a nawet pogorszy sprawę.
- Okazuje się, że w mleku znajduje się białko, które zastępuje kapsaicynę w receptorach na języku. To naprawdę najszybszy sposób, aby złagodzić uczucie pieczenia - twierdzi ekspert, Paul Bosland z Instytutu Papryki Chili na New Mexico State University. My mu wierzymy - kto lepiej może znać się na rzeczy jak nie pracownik centrum badawczego do spraw papryczki chili?
Dlaczego papryczka chili jest ostra?
Chili to owoc niektórych odmian papryki o bardzo ostrym smaku. Za jej piekielny smak odpowiada kapsaicyna, czyli związek chemiczny działający na receptory bólu w naszej jamie ustnej, powodując uczucie pieczenia. Ma silne właściwości drażniące, a także rozgrzewające skórę oraz błonę śluzową, dlatego przygotowując danie z chilli najlepiej kroić warzywo w rękawiczkach, by nie miało styczności z naszą skórą.
Kapsaicyna ma również sporo zdrowotnych właściwości, oczywiście, jeśli stosuje się ją w odpowiednich dawkach. Ten związek chemiczny drażni błonę śluzową żołądka, a w efekcie wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. To właśnie dlatego często mikstury z papryczki chili polecane są na odchudzanie, a nawet walkę z rakiem.
- Chociaż mechanizm, dzięki któremu ostra papryka może opóźnić śmiertelność, nie został odnaleziony, receptory przejściowego potencjału kanałów, które są receptorami podstawowymi dla substancji obecnych w potrawach ostrych, takich jak kapsaicyna (główny składnik papryki chili), mogą być częściowo odpowiedzialne za obserwowane relacje. Jedzenie papryki chili lub ostrych potraw może stanowić zalecenia dietetyczne i paliwo do rozpoczęcia badań klinicznych - komentują student medycyny Mustafa Chopan i profesor Benjamina Littenberg, którzy badali wpływ spożywania papryczek chili.
Skala ostrości papryki. Najostrzejsza papryczka chili świata - ktoś dał rade ją zjeść?
Skala ostrości papryki określana jest mianem skali Scoville'a. Została przez niego skonstruowana w 1912 roku, aby zmierzyć koncentrację kapsaicyny w potrawie.
Oto skala Scoville'a z wartościami substancji zawartymi w konkretnej odmianie papryki lub ostrej potrawie:
- 0 - słodka papryka roczna,
- 100–500 - papryka pimento, Pepperoni,
- 500–2500 - papryka anaheim, poblano, papryka rocotillo, Peppadew,
- 2 500–8 000 - papryka Jalapeno, chili guajillo, meksykańskie odmiany papryki, papryka węgierska, przyprawa tabasco,
- 10 000–23 000 - papryka serrano,
- 30 000–50 000 - cayenne, papryka jagodowa,
- 50 000–100 000 - chili Bird's Eye, Thai chili, chili Indian pepper, malagueta, chiltepin, pequin
- 100 000–350 000 - guntur chilli, papryka habanero, Scotch bonnet, datil, rocoto, piri-piri, ‘Madame Jeanette’, Hot Jamaican Chili,
- 350 000–580 000 - papryka red savina,
- 876 000–970 000 - papryka Dorset Naga,
- 855 000–1 075 000 - papryka Naga Jolokia,
- 1 463 700 - papryka Trinidad Scorpion Butch T,
- 1 569 300 - papryka Carolina Reaper,
- 2 480 000 - papryka Dragon's Breath,
- 3 180 000 - papryka Pepper X,
- 5 000 000–5 300 000 - najsilniejsze gazy pieprzowe,
- 15 000 000–16 000 000 - czysta kapsaicyna.
- Ludzie często pytają, co jest ostrzejsze, czy zielona papryka chili. To zależy od odmiany, ale generalnie, czerwona nie będzie tak ostra jak zielona, bo czerwone papryki mają więcej cukru, co niweluje nieco działanie kapsaicyny - dodaje Paul Bosland.
ZOBACZ TAKŻE NA PIKIO.PL
- Jakie są najlepsze atrakcje na Dzień Dziecka? Prawdziwe szaleństwo 1 czerwca
- Kiedy Międzynarodowy Dzień Owoców? Pomysł na scenariusz zajęć w przedszkolu
- Mity i prawdy na temat octu jabłkowego. Czy pozytywnie wpływa na nasz organizm?
- Co można położyć na grillu prócz mięsa? Zaskocz znajomych wegetarian i wegan
- Ile zarabia dietetyk w Polsce? Bardziej opłaca się pracować za granicą