Międzynarodowy Dzień Owoców - obchody
pxhere/CC0 Public Domain
Wiadomości Pikio - 30 Maja 2019

Kiedy Międzynarodowy Dzień Owoców? Pomysł na scenariusz zajęć w przedszkolu

Międzynarodowy Dzień Owoców. Maliny, truskawki, pomarańcze, mandarynki, jeżyny i wiele innych pyszności już niedługo obchodzić będzie swoje święto. Owoce to wspaniała przekąska bogata w składniki korzystne dla naszego zdrowia, a ich różnorodność jest niesamowita. Kartka z kalendarza świąt nietypowych powinna przypominać nam, jak pyszne i zdrowe są te kolorowe dary natury.

Międzynarodowy Dzień Owoców to idealna okazja do tego, aby uświadomić sobie, jak istotne w naszej codziennie diecie są owoce. Szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy ulubioną przekąską zarówno dzieci, jak i dorosłych są słodycze i słone przekąski. Nie powinniśmy zapominać o tym, aby do naszych żywieniowych przyzwyczajeń wprowadzić dla równowagi grejpfruty, jabłka, pomarańcze i inne zdrowe pyszności.

Międzynarodowy Dzień Owoców. Kiedy?

Ta wyjątkowa data na kartce kalendarza świąt nietypowych ma uświadamiać ludziom, dlaczego warto jeść owoce. Przede wszystkim są one źródłem ogromnej ilości witamin, kwasów organicznych, pektyn, błonnika pokarmowego i substancji mineralnych. Jednym z ważniejszych składników, jakie zawierają, są antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki.

W ten sposób chronią nasz organizm przed uszkodzeniami, które mogą być początkiem bardzo poważnych chorób, takich jak nieprawidłowe funkcjonowanie układy krążenia czy nowotwory. Spożywanie owoców przyczynia się również do zapobiegania chorób: cukrzycy, nadciśnienia i otyłości. Jedzenie kolorowych darów natury wzmacnia także paznokcie i włosy, pozytywnie wpływa na naszą sprawność fizyczność, co w konsekwencji skutkuje zabezpieczeniem przed przedwczesnym starzeniem się.

Dzień Owoców został zainicjowany i rozpowszechniony w 2007 roku przez niemieckich studentów. Początkowo było to święto, które miało podkreślać różnorodność kulturową, rasową i religijną oraz znosić bariery powstałe na tym tle. Było ono również symbolem międzykulturowej wymiany i tworzenia więzi międzyludzkich.

Na przestrzeni lat dzień ten nabrał charakteru święta związanego przede wszystkim ze zdrowym odżywianiem i uświadamianiem społeczeństwa, jak istotne w codziennej diecie jest spożywanie owoców. Międzynarodowy Dzień Owoców obchodzony jest na całym świecie 1 lipca. To najbardziej odpowiednia data, bowiem właśnie wtedy, kiedy lato trwa pełną parą, rodzajów owoców, którymi możemy cieszyć podniebienie, jest zdecydowanie najwięcej.

Rodzajów owoców jest całe mnóstwo. Jednym z najbardziej popularnych podziałów jest ich klasyfikacja według barwy. Najczęściej wyróżniamy czerwone, fioletowe, żółte i zielone.

Owoce czerwone - zawierają witaminę C, beta-karoten, prowitaminę A, potas i błonnik. Są również źródłem przeciwutleniaczy. Poza tym owoce z tej grupy skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Oto najpopularniejsze przykłady:

  • żurawina
  • czereśnie
  • wiśnie
  • maliny
  • truskawki
  • granat
  • poziomki
  • arbuz

Owoce fioletowe i czarne - najlepiej jeść je na surowo, aby zachowały w sobie jak najwięcej antocyjanów, które dotleniają i odżywiają mózg, sprzyjają koncentracji i poprawiają pamięć. Fioletowe owoce przed jedzeniem można popryskać sokiem z cytryny, ponieważ witamina C zadziała jak ochrona barwnika - nie pozwalając na jego zniszczenie. Dodatkowo ułatwi przyswajanie przeciwutleniaczy z owoców. Przykłady owoców czarnych i fioletowych, mających niezwykłe właściwości zdrowotne:

  • jeżyny
  • borówka amerykańska
  • jagody
  • aronia
  • czarne porzeczki

Owoce żółte i pomarańczowe - swoją barwę zawdzięczają zawartości beta-karotenu, który w ludzkim ciele zamienia się w witaminę A. Spożywanie ich jest wskazane wówczas, gdy odczuwamy przemęczenie, podczas chorób związanych z układem krwionośnym, a także przy zwyrodnieniach stawów i przy problemach z układem kostnym. Oto przykłady:

  • jabłko
  • banan
  • ananas
  • kaki
  • mandarynki
  • cytryna
  • grejpfrut
  • melon
  • morele
  • pigwa
  • pomelo

Owoce zielone - swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi. Ułatwia on procesy trawienne oraz skutecznie wspomaga pracę wątroby. Ponadto zielone owoce są bogate w witaminę C i beta-karoten. Są także źródłem potasu i błonnika. Oto najbardziej znani przedstawiciele:

  • awokado
  • kiwi
  • agrest
  • oliwki
  • winogrona

Dzień Owoców i Warzyw w przedszkolu - scenariusz zabaw

O tym, aby jeść owoce i warzywa, uczymy się już od najmłodszych lat. Dzieci wiedzą, że bogate w witaminy dary natury powinny być jednym z podstawowych elementów naszej diety. W związku z tym święto owoców oraz warzyw hucznie obchodzą w szkołach podstawowych i przedszkolach.

Ponieważ obchody uroczystości przypadają 1 lipca i większość przedszkolaków ma wtedy wakacje, imprezy z okazji święta odbywają się o różnych porach roku. Dzieci biorą udział w rozmaitych zabawach, grach edukacyjnych i ciekawych konkursach.

Scenariuszy na obchody Dnia Owoców w przedszkolu jest całe mnóstwo. Oto kilka przykładów:

  • Wspólne wycieczki na targ lub do supermarketu po przepyszne owoce,
  • Konkurs na przygotowanie najsmaczniejszej sałatki owocowej,
  • Bal przebierańców (stroje muszą być związane z tematyką święta),
  • Konkurs piosenki o owocach,
  • Konkurs pod tytułem "Jaki to owoc?", "Rozpoznaj warzywo".

Poniżej przedstawiamy opis obchodów Dnia Owoców i Warzyw jednego z krakowskich przedszkoli:

28.10.2014 roku był bardzo kolorowym dniem w Naszym Przedszkolu - obchodziliśmy wtedy święto owoców i warzyw. Dzieci ze wszystkich grup wybrały sobie jeden owoc lub warzywo jako motyw przewodni i za niego się przebrały. Panie zadbały o piękne dekoracje, aby podkreślić odświętny charakter tego dnia. I tak dzieci z grupy I były - marchewkami, maluchy z grupy II - ogórkami. W grupie III było w tym dniu czerwono bo dzieci za swojego patrona obrały pomidorka. W grupie IV odbyło święto jabłka. W grupie V - śliwki a w grupie VI tego dnia królowała gruszka. W trakcie wspólnych zabaw i różnorakich działań dzieci poznawały walory odżywcze wybranych owoców i warzyw oraz możliwe formy ich spożywania. Uczyły się, jak ważne dla dobrego samopoczucia jest uwzględnienie w diecie odpowiedniej ilości warzyw i owoców.

Owoce i warzywa powinny być elementarnym składnikiem diety każdego z nas. Pamiętajmy o tym, że zdrowe smakołyki zapobiegają wielu cywilizacyjnym chorobom i stanowią receptę na długowieczność.

ZOBACZ TAKŻE NA PIKIO.PL

  1. Jakie są najlepsze atrakcje na Dzień Dziecka? Prawdziwe szaleństwo 1 czerwca
  2. 1 czerwca - Dzień Dziecka. Czy to dzień wolny?
  3. Jakiej pogody spodziewać się w Dzień Dziecka w Warszawie, Łodzi, Krakowie?
  4. Kiedy jest Dzień Dziecka? Tej daty nie wolno zapominać
  5. Kartka na Dzień Dziecka? Możesz zrobić ją własnoręcznie

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News