Kiedy jest Dzień Czekolady 2019? Jak można go świętować?

Kiedy jest Dzień Czekolady 2019? Jak można go świętować? Źródło: pixabay.com/pixel2013

Dzień Czekolady - kochamy ją absolutnie wszyscy: gorzką, mleczną, białą, z orzechami lub nadzieniem, dostępnych opcji jest mnóstwo. To nieodłączny dodatek do ciast, ale także potraw wytrawnych takich jak pollo en mole, czyli kurczak w sosie czekoladowym z chilli - to przecież narodowa potrawa w Meksyku. Kiedy obchodzimy najsłodsze święto w roku?

Dzień Czekolady - kiedy jest i komu zawdzięczamy ten przysmak? Podobno już Majowie i Aztekowie przyrządzali napoje z nasion kakaowca. Xococalit, czyli gorzka woda wykorzystywana była podczas różnych rytuałów i modłów. Była ona przyrządzana z tartych ziaren kakaowca, wody, miodu, chili, opcjonalnie dodawane były inne produkty: wanilia, czy suszone płatki kwiatów. Historia czekolady liczy sobie około czterech tysięcy lat. To właśnie wtedy na terenie dzisiejszego Meksyku odkryta pierwsze drzewa kakaowca. Do Europy czekolada dotarła stosunkowo późno, bo dopiero w XVII wieku. 

Na samym początku warto przyjrzeć się najważniejszemu składnikowi czekolady, jakim jest kakaowiec, a raczej jego ziarna. To od nich wszystko się zaczyna. Nie, na drzewie nie rosną tabliczki czekolady, choć wielu by tego chciało. Kakaowiec nawet nie jest brązowy. To zwykłe drzewo, które owocuje, a żeby dostać się do jego nasion, trzeba obrać owoc z grubej łupiny. To właśnie z ziaren kakaowca wytwarza się proszek oraz masło kakaowe, a następnie czekoladę.

Dzień Czekolady 2019 - kiedy? Czy to święto międzynarodowe?

W Polsce Dzień Czekolady obchodzi się 12 kwietnia, jednak to nie jedyny dzień, kiedy możemy bez wyrzutów sumienia opychać się czekoladowymi przysmakami. Jest tyle pysznych rodzajów czekolady, że warto świętować je wszystkie. I tak na przykład: 10 stycznia obchodziliśmy Dzień Czekolady Gorzkiej. Żałujecie, że zapomnieliście, prawda? 28 lipca czeka nas Dzień Czekolady Mlecznej, 22 września - Dzień Czekolady Białej, natomiast już 7 czerwca jest Dzień Lodów Czekoladowych.

Czekolada jest wykorzystywana przede wszystkim w cukiernictwie. Możemy ją dodać do ciasta, zrobić mus czy chociażby lody. Jest też głównym składnikiem różnego rodzaju posypek i dekoracji słodkości. Natomiast gorzka czekolada w postaci gęstego sosu może również pasować do różnego rodzaju mięs, najczęściej podaje się ją do wieprzowiny i drobiu.

Jest kochana nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Z roku na rok rośnie jej konsumpcja. W 2016 roku przeciętny Polak zjadł prawie 2,5 kg czekolady. To więcej o 122% niż pięć lat wcześniej. Według specjalistów to dowód na bogacenie się społeczeństwa. Chyba wszystkich cieszą takie statystyki, zarówno miłośników czekolady, jak i ekonomistów. W 2018 roku Polak zjadł już ponad 6 kilogramów przysmaku.

 - Czekolada i wyroby czekoladowe są jednymi z produktów żywnościowych, które najsilniej reagują na zmiany poziomu dochodów w gospodarstwach domowych. W latach 2012-2016 przeciętny dochód rozporządzalny w gospodarstwach domowych zwiększył się o 19,4%, co było jednym z powodów, dla których spożycie czekolady i wyrobów czekoladowych tak dynamicznie wzrosło - mówił analityk rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas w jednym z wywiadów.

Ponadto naukowcy wciąż badają dobroczynny wpływ czekolady na nasze samopoczucie, niekoniecznie ciało. Czekolada zwiększa produkcję hormonów szczęścia (endorfin i serotoniny), pobudza, dostarcza energii, a nawet zwiększa odporność na infekcje, a przy tym jest taka pyszna. Nie należy jednak zapominać, że ma też negatywne skutki, przede wszystkim zawiera spore ilości cukru, co może prowadzić do nadwagi oraz cukrzycy. Należy ją spożywać z umiarem oraz jedynie tę dobrej jakości.

Światowy Dzień Czekolady ma inną datę

Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca, podobno jest to data, kiedy nasiona zostały przywiezione do Europy przez Krzysztofa Kolumba. 

Wyróżniamy pięć podstawowych rodzajów czekolady:

  • gorzka - zawiera w sobie minimum 70% miazgi kakaowej, składa się głównie z masła i proszku kakaowego i niewielkiej ilości cukru,
  • biała - powstała 1930 roku i nie zawiera proszku kakaowego, a jedynie masło kakaowe, maksymalnie 30% i jest to rzadkość,
  • mleczna - zawiera maksymalnie 50% zawartości kakao, w jej skład oprócz miazgi, cukru wchodzi mleko oraz proszek mleczny i wanilia,
  • deserowa - zawiera minimum 50% miazgi kakaowej
  • różowa, zwana również rubinową - wynaleziono ją kilka lat temu, dokładnie w 2017, natomiast do sklepów trafiła w 2018 roku. Jej kolor zawdzięczamy nasionom kakaowca rubinowego, nie są to żadne sztuczne barwniki. 

  1. Ekwiwalent za urlop 2019: ile wynosi, jak go obliczyć?
  2. Kto może dostać urlop dla poratowania zdrowia? W jakim przypadku?
  3. Ile można dorobić do emerytury? To potrafi być trudna decyzja
  4. Ozdoby wielkanocne - dekoracje, stroiki, DIY
  5. Wielkanoc 2019: data. Kiedy święta wielkanocne w tym roku?
  6. Pisanki wielkanocne - wszystkie pomysły i wzory w jednym miejscu
Następny artykuł