Jak zrobić rosół doskonały? Rewelacyjny patent Kuronia na niedzielny obiad

Jak zrobić rosół doskonały? Rewelacyjny patent Kuronia na niedzielny obiad Źródło: commons.wikimedia/mariuszjbie/

Idealny rosół według Jana Kuronia. Banalnie prosty w przygotowaniu i przede wszystkim fenomenalny w smaku. Nie ma osoby, której nie przypadłby do gustu, świetnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu z rodziną.

Rosół to niekwestionowany król polskiej kuchni. W niedzielę, niemal w każdym domu, zadowala kubki smakowe domowników. By odpowiednio go przyrządzić, należy nieco czasu, lecz nie należy się tym przejmować. Przygotowanie składników zajmuje ledwie chwilę, a potem pozostaje już tylko czekać, aż rosół będzie gotowy. Jeżeli więc też jesteś amatorem rosołu, koniecznie wypróbuj ten przepis. 

Doskonały rosół według Jana Kuronia

Jan Kuroń zagościł w programie Dzień Dobry TVN, w którym pokazał kilka dań odpowiednich na rodzinny niedzielny obiad. Nie mogło zabraknąć rosołu, zajmującego należne mu miejsce na niemal każdym polskim stole. Podstawą każdego bulionu są oczywiście warzywa: marchewka, seler, por, pietruszka, kapusta oraz natka pietruszki. Kucharz zdradził, że tajnym składnikiem, który nadaje niezapomniany smak, jest cebula, jednak nie taka zwykła. Należy ją uprzednio "opalić" przy pomocy choćby zapalniczki, a następnie dodać do bulionu. 

Kolejnym krokiem jest odpowiednie doprawienie. Zdaniem Kuronia, Polacy niepotrzebnie boją się mocnego doprawienia rosołu i najlepszy efekt smakowy zapewni nam tylko spora ilość liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego. Wielogodzinne przygotowanie to klucz do sukcesu, dlatego wywar najlepiej nastawić rano i pozwolić mu dochodzić przez kilka godzin na małym ogniu. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Rewelacyjny patent na niedzielny obiad 

Kuroń podzielił się na antenie TVN nie tylko przepisem na rosół. Zdradził też idealny i dla wielu zaskakujący sposób na niedzielny obiad. Pokazał, jak wykorzystać warzywa pozostałe z wywaru, by zapewnić domownikom obiad składający się z dwóch dań.

Dzisiaj grzeje: 1. Pamiętacie Marynę z Janosika? Tak dziś wygląda aktorka, za którą szalały miliony Polaków
2. Pozwalała setkom mężczyzn wykorzystywać niepełnosprawną 14-letnią córkę. Tylko dla ludzi o mocnych nerwach

Po ugotowaniu wywaru należy go przecedzić, a z warzyw wyjąć ziele, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Następnie wszystko dokładnie zblendować, dodać kilka łyżek bułki tartej i doprawić ulubionymi przyprawami. Najlepiej sprawdzi się tutaj kumin, papryka mielona czy curry. Pozostało jedynie uformować kotlety i usmażyć je na odrobinie rozgrzanego tłuszczu. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. W końcu dostaniesz wyrównanie do renty. PRZEŁOMOWE orzeczenie zmienia wszystko
  2. Mężczyzna pocałował zmarłą żonę w czoło. Chwilę później już nie żył
  3. Wszyscy w "Mam talent" zaczęli się śmiać, gdy powiedziała, że jej pies umie śpiewać. Jak zwierzak zaczął występ, oszaleli na jego punkcie
  4. Porwali nastolatkę i więzili ją 44 dni. Robili jej tak straszne rzeczy, że sama błagała, by ją w końcu zabili
  5. To już oficjalne. Wiadomo, kiedy będą wypłacane czternaste emerytury i komu się należą

Źródło: interia 

Następny artykuł