Jakie przetwory robić latem? Warto przygotować dużo słoików

Jakie przetwory robić latem? Warto przygotować dużo słoików Źródło: pixabay.com/jarmoluk

Przetwory warzywne i owocowe - to nimi raczymy się zimą, kiedy nie funkcjonują targi uliczne, które zaopatrują nas w pyszne, sezonowe nowalijki, a na sklepowych półkach znajdziemy jedynie sprowadzane produkty. Aby cieszyć się przepysznymi malinami w chłodne popołudnia, należy już teraz przygotować się do zapełniania słoików.

Przetwory warzywne są znane od dawien dawna. Niegdyś każda gospodyni zapełniała spiżarnie po brzegi latem, by móc korzystać z zapasów jesienią i zimą. Konfitury, kiszonki, marynowane sałatki i soki przydadzą się jako dodatek do dań słodkich lub słonych zimową porą.

Oczywiście obecnie coraz rzadziej sięgamy do domowych spiżarni, wszystko mamy na wyciągnięcie ręki na sklepowych półkach, jednak często nie zdajemy sobie sprawy, jakie dodatki umieszczone są w niepozornym słoiczku z marmoladą. Decydując się na samodzielne robienie przetworów, mamy kontrolę nad jakością produktów i składem całej mikstury. Poza tym żaden koncern spożywczy nie jest w stanie odzwierciedlić smaku, który pamiętamy z dzieciństwa. A tajne składniki może nam zdradzić mama lub babcia.

 - Oczywiście, że jedna osoba będzie miała co robić. Ale od czego mamy rodzinę! Zaangażujmy do robienia przetworów dzieci, męża. Będzie to dla wszystkich dobra zabawa, a potem, gdy przetwory staną na półkach, duża satysfakcja. Nic tak nie pachnie jak słoiczek soku z malin otwarty w mroźny, zimowy wieczór! - namawia siostra Anastazja nazywana często "Pierwszą Kucharką RP", książki kucharskie z jej przepisami zna każdy z nas.

Przetwory warzywne i ich rodzaje. Ostre lub łagodne przydadzą się zimą. Z cukinii, ogórków, pomidorów i dyni możemy cieszyć się przez cały rok

Wciąż do najpopularniejszych przetworów warzywnych zaliczamy kiszonki i różnego rodzaju marynaty. 

Oto lista rodzajów przetworów warzywnych:

  • marynaty - podstawa domowej spiżarni, nadaje się praktycznie do wszystkich warzyw,
  • kiszonki - świetny dodatek do tradycyjnych dań polskiej kuchni,
  • domowe sałatki - z grzybów, cebuli, cukinii, ogórków i marchwi czy papryki, sprawdzą się jako dodatek do tradycyjnego obiadu
  • soki warzywne - pomidorowe są chyba najpopularniejsze, jednak można je przygotować również z warzyw zielonych, buraków ćwikłowych i dyni,
  • koncentraty - koncentrat pomidorowy jako dodatek do zupy, bigosu lub spaghetti,
  • przeciery – można dodać do zupy lub nakarmić nim niemowlę zamiast słoiczka z marketu,
  • pikle – jako dodatek do obiadu lub osobna przekąska.

Już teraz przygotujcie się do zapełniania domowej spiżarni i zakupcie więcej słoików, a następnie rozplanujcie czas robienia przetworów na konkretny czas, w zależności od dostępności produktów, z jakich chcecie korzystać. W tym miesiącu pojawią się młode buraczki, kurki, lipiec jest szczytem sezonu, więc możemy do woli korzystać z jego obfitości i przygotowywać przetwory z bakłażana, cukinii, ogórków i fasolki szparagowej, natomiast w sierpniu przygotujmy pomidory, patisony, grzyby. Jeśli wyczekujemy marynowania dyni, to niestety musimy czekać do października, natomiast papryka pojawi się dużo wcześniej.

Przetwory owocowe. Z pigwy, czereśni, gruszek, jabłek czy wiśni mogą powstać prawdziwe cuda

Każdy ma swój ulubiony rodzaj przetworów zarówno tych warzywnych, jak i owocowych. Niektórzy lubią je nawet bardziej niż świeże produkty, które dostępne są latem. W większości domów przepis na sok lub konfiturę jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Na postawie sprawdzonych przepisów możemy wykonać:

  • dżemy,
  • konfitury, marmolady, powidła,
  • soki owocowe,
  • kompoty,
  • alkohole, wina, cydry,
  • nalewki owocowe,
  • nalewki ziołowe,
  • ocet balsamiczny
  • ocet jabłkowy.

Owoców latem jest całe mnóstwo, wiec możemy dowolnie dobierać smaki według preferencji, nie bójmy się też eksperymentować, dżem z mniszka lekarskiego, połączenie dyni i pomarańczy, konfitura z czerwonej cebuli czy pomidorów może podbić wasze serca.

Przetwory owocowo-warzywne to nowatorski sposób? Czy lepiej nie łączyć tych dwóch światów?

Eksperymentowanie w kuchni może zaskoczyć samych twórców dania, więc nie bójmy się łączyć owoców i warzyw w jedność. Niektóre połączenia smakowe są strzałem w dziesiątkę, choć z początku dodanie jabłek do buraków lub gruszki do dyni może nie wydawać się genialnym pomysłem. 

 - Z końcem lata zawsze robię duży zapas mojego ukochanego pesto laskowego, które powstaje z młodych orzechów laskowych, samodzielnie ususzonych pomidorów lima (najlepsze pod koniec września i w październiku), rukoli i parmezanu. To potrawa magiczna w naszym domu - tuż po zrobieniu podaję je na grzankach, potem zamrażam w małych kulkach, by stanowiło farsz do ravioli albo genialny dodatek do sosu pomidorowego lub pomidorowo-śmietanowego - mówi autorka bloga chillibite.pl.

  1. Jakie kwiaty sadzić na wiosnę? Pierwsze prace w ogrodzie już się zaczynają
  2. Jak poradzić sobie z wiosennymi alergiami? Przedstawiamy kalendarz alergika
  3. Jak urządzić nasz ogródek warzywny, żeby wszystko rosło tak, jak chcemy?
  4. Największe afery na wykop.pl. Sposób, w jaki użytkownicy je przeprowadzają, może zaskoczyć
  5. Jak założyć własny ogródek warzywny? To naprawdę proste
Następny artykuł