Domowe Hamburgery
pexels.com/Robin Stickel
Adrian Sobolewski - 9 Maja 2019

Jak zrobić hamburgera w domu? Przepisy i pomysły

Domowe hamburgery to świetny sposób na smaczny i wystawny obiad, który zachwyci gości albo zmusi nawet niejadka do skubnięcia paru kęsów. Jak możemy przygotować hamburgery w domu żeby wyszły jeszcze lepsze niż w restauracji? Przepis wcale nie jest bardzo trudny!

Domowe hamburgery to świetny sposób na jedzenie na kameralne spotkanie ze znajomymi. Do ich przygotowania wcale nie jest potrzebna wielka wiedza kulinarna - wystarczy bardzo dobry kawałek mięsa, trochę przypraw i patelnia grillowa.

Domowe hamburgery lepsze niż od Gessler

Wiele osób gustuje w wizytach w fast foodach takich jak McDonalds czy Burger King. Kanapki przez nie proponowane są idealną przekąską - smaczne, pożywne i w poręcznej formie, którą możemy równie dobrze zjeść przy stoliku, jak i w samochodzie. Od jakiegoś czasu nawet znane szefowe i szefowie kuchni maczają palce w przygotowywaniu ekskluzywnych przepisów na burgery. Jednak to te przygotowane w domu smakują zawsze najlepiej - nie dość, że możemy przyprawić je według własnych upodobań, to jeszcze wszystko wykonane własnymi rękami smakuje przynajmniej pięć razy lepiej.

Magda Gessler jest znana ze swoich domowych hamburgerów, które często serwuje w "Kuchennych Rewolucjach". Na stronie smakizycia.pl możemy znaleźć jeden z jej przepisów, tak uwielbianych przez smakoszy z całego kraju:

"Wołowinę zemleć drobno, doprawić zmielonymi przyprawami, solą, startym imbirem. Wymieszać z zimnym bulionem i dobrze wyrobić rękami, jak mięso na pasztet. Uformować z mięsa cztery okrągłe kotlety. Bułki przekroić. Sałatę umyć i osuszyć, pokroić ogórka i cebulę na plastry. Rozgrzać mocno patelnię grillową lub grill. Spłaszczyć kotlety i grillować z obu stron do zrumienienia. Na tej samej patelni zgrillować wnętrza bułek. Na płaskiej części bułki wyłożyć łyżeczkę majonezu, odrobinę musztardy i keczupu, pół liścia sałaty, kotlet obficie posmarowany keczupem, cebulę i plasterki ogórka, łyżeczkę majonezu i kleks musztardy, przykryć wierzchem bułki, spiąć patyczkiem do szaszłyków i podawać."

Jak zrobić hamburgera - przepis na domowe burgery

Do zrobienia pysznego domowego burgera będą nam potrzebne wysokiej jakości składniki i dodatki. Na jeden kotlet potrzebujemy około 200 gramów mięsa naszego wyboru. Do tego dobra bułka - tradycyjnie powinna być jasna. Plaster sera, dwa plastry pomidora i ładny liść sałaty dopełnią kompozycję. Do tego dwa krążki cebuli i przyprawy - sól, pieprz i świeże chilli. I oczywiście sos.

Zaczynamy od wyrobienia mięsa - powinniśmy do zrobić szybko i nie wyrabiać zbyt mocno. Dodajemy sól, pieprz i odrobinę chilli i tworzymy krążki o grubości około 2 centymetrów. Mięso kładziemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej posmarowaną odrobiną masła lub tłuszczu zwierzęcego i smażymy od 2 do 4 minut z każdej strony - w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia.

Następnie na tę samą patelnię kładziemy przekrojoną na pół bułkę, środkiem w stronę patelni i lekko ją rumienimy. Układamy burgera w odpowiedniej kolejności: bułka, sporo sosu, sałata, mięso, ser, cebula i pomidor. Dajemy mięsu 5 minut aby dobrze wchłonęło soki i voila - możemy rozkoszować się pyszną kanapką.

Jakie mięso na burgery, jaki sos do hamburgerów?

Aby nasze hamburgery wyszły smacznie, powinniśmy pamiętać o doborze odpowiednich składników. Jeśli chodzi o mięso, wybór jest dość prosty i bardzo tradycyjny - musi to być dość tłusta wołowina. najlepiej będą się nadawały kawałki takie jak antrykot, karkówka i szponder. Musimy je zmielić na grubych oczkach maszynki i pamiętać, że dobrze jest utrzymać proporcję 4 porcji chudego mięsa do 1 porcji tłuszczu.

Sos to też temat tabu dla wielu entuzjastów burgerów. Niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie burgera z czymś innym niż własnoręcznie zrobiony sos barbecue, niektórym wystarcza ketchup - ale wszyscy są przekonani, że mają rację. Najlepiej więc sięgnąć po nasz ulubiony wybór - ważne jest tylko aby sos nie zabił smaku mięsa, a raczej go podkreślał.

ZOBACZ TAKŻE NA PIKIO.PL:

  1. Jak urządzić nasz ogródek warzywny, żeby wszystko rosło tak, jak chcemy?
  2. Ogród warzywny w skrzyniach. Czy warzywa się rozwiną?
  3. Czy można pić piwo nad Wisłą? Weź swoich przyjaciół
  4. Ile zarabia się w food trucku? Fast food na kółkach pozwala się dorobić
  5. Młoda aktorka M jak miłość ma słynną siostrę. Mało kto wie, że są rodzeństwem

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News