fot. Pixinio
Malwina Kossela - 27 Kwietnia 2018
Dieta wątrobowa w ciąży. Czy warto ją stosować i dlaczego?
Dieta wątrobowa to dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu. Ma ona za zadanie zmniejszyć aktywność wydzielniczą chorego narządu: wątroby, trzustki lub pęcherzyka żółciowego. Zdecydowanie ma wiele zalet i przede wszystkim jest dla naszego zdrowia bardzo korzystna. Jest jednak pewien stan w życiu kobiety, którzy rządzi się swoimi prawami, dlatego spróbujemy odpowiedzieć na pytanie - czy warto i czy w ogóle powinno się stosować tę dietę w ciąży? Sprawdźcie sami.
Dieta jest podstawą zdrowia człowieka tuż obok aktywności fizycznie. Trzymanie zdrowej diety na co dzień pozwala nam zachować młody i piękny wygląd oraz fantastyczne samopoczucie. Jednak, kiedy czasem wystąpią już objawy chorobowe to dieta może służyć nam również jako lekarstwo. Jest wiele odmian układania jadłospisów, które spisują się w konkretnych przypadkach. Dziś pochylimy się nad popularną ostatnio, będzie to dieta wątrobowa. Postaramy się odpowiedzieć na wiele ważnych pytań na jej temat, a do tego wiele uwagi poświęcimy ważnemu zagadnieniu jakim jest stosowanie tej diety w ciąży. Powiemy, kiedy dokładnie należy wprowadzić ją w życie, a kiedy nie jest to konieczne.Kiedy już dowiemy się, że nasza wątroba nie jest w najlepszej formie, nie można zapominać, że poza dietą bardzo istotna dla naszego zdrowia jest aktywność fizyczna. Jeśli nawet problemy z wątrobą to nasza codzienność, a dieta wątrobowa jest koniecznością, absolutnie nie powinniśmy z niej rezygnować. Aktywność fizyczna jest bardzo ważna, zarówno w życiu młodych osób, jak i starszych. Warto pamiętać, że uprawianie sportu nie tylko wpływa na ładną sylwetkę i dobrą wydolność organizmu, ale również zapobiega wielu chorobom. Dlatego w każdym wieku należy się ruszać w miarę swoich możliwości. Aktywność pozwala nam:ZOBACZ TAKŻE: Źródło: zdrowie.tvn.pl
Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News Dlaczego wątroba odmawia posłuszeństwa?
Co właściwie sprawia, że nasza wątroba odmawia posłuszeństwa i musimy pomagać jej odpowiednią dietą? W większości przypadków (80 proc.) złe funkcjonowanie i uszkodzenia tego organu to skutek nadużywania alkoholu i ogólnie nieprawidłowego stylu życia. Przyczyną złej pracy wątroby, w tym także jej powiększenia się, może być stłuszczenie. Ma ona zdolność rozkładania kwasów tłuszczowych, tworzenia z nich tłuszczów i przesyłania ich dalej do organizmu. Jednak gdy tłuszczu jest za dużo, np. tego pochodzącego z jedzenia, wątroba „tyje”, powiększa się i nie funkcjonuje prawidłowo. Stłuszczenie pojawia się też przy nadużywaniu leków, bo wszystkie ostatecznie „przechodzą” przez wątrobę. Dolegliwościom sprzyja także stosowanie ostrych diet odchudzających, zwłaszcza tzw. jednoskładnikowych (np. kapuściana, białkowa) lub długotrwałych głodówek. Jeśli więc się odchudzasz nieracjonalnie, dla dobra wątroby zadbaj, by nie tracić więcej niż 4 kg miesięcznie. Wątroba źle pracuje, gdy w codziennej diecie brakuje surowych produktów bogatych w enzymy trawienne i błonnik. Dlatego właśnie pamiętać należy, że dieta wątrobowa to nie sposób na schudnięcie, tak jak wspominaliśmy wcześniej - jest to dieta lecznicza.Niepokojące objawy
Kiedy warto sprawdzić, czy z naszą wątrobą dzieje się coś złego? Kiedy pojawia się kilka z tych objawów:- wolniejsza przemiana materii, a w konsekwencji skłonność do nadwagi lub otyłości, brak efektów przy odchudzaniu
- chroniczne zmęczenie
- podwyższone ciśnienie krwi
- wzdęcia, biegunki, zaparcia, gorycz w ustach
- wahania nastroju od depresji po euforię
- łaknienie cukru, apetyt na słodycze
- nasilenie się dolegliwości alergicznych, kataru siennego, astmy
- zmiany na skórze: liczne znamiona barwnikowe i brodawki, brązowe plamy przy cebulkach włosów
- zimne, wilgotne ciało i skóra rąk
- zabarwiony za żółto spód języka
- zaczerwienienie skóry wnętrza dłoni w okolicy kciuka i małego palca
- skurcze w łydkach i palcach rąk.
Pomoc dla chorej wątroby
- poprawić lub zachować wydolność fizyczną,
- utrzymać odpowiednią wagę,
- zachować siłę mięśniową, która stabilizuje stawy i kręgosłup,
- na wzrost odporności,
- osiągnąć lepsze samopoczucie.
Dieta wątrobowa w ciąży
Kobieta w ciąży potrzebuje szczególnego rodzaju odżywiania. Nie powinna jeść, jak to się kiedyś mówiło: "za dwoje" tylko "dla dwojga". Oznacza to, że kobieta nosząc pod swoim sercem dziecko, powinna zwracać szczególną uwagę na to, co je. Rzeczy powinny być bogate w substancje odżywcze i wysokokaloryczne. Wydaje się więc, że stosowanie jakiejkolwiek "diety" w tym stanie odmiennym, nie jest najlepszym pomysłem. Jednakże, mylne jest przekonanie, że każda dieta ma prowadzić do ograniczenia kaloryczności potraw i w rezultacie schudnięcia lub po prostu pilnowania zgrabnej sylwetki. Diety zdrowotne, takie jak właśnie dieta wątrobowa, rządzą się z goła innymi prawami. Okazuje się, że dieta wątrobowa jest nie tylko odpowiednia, ale czasem zwyczajnie konieczna w przypadku ciężarnych! Dieta ta należy bowiem do diet leczniczych. Stosowana jest u osób ze zdiagnozowanymi chorobami wątroby, takimi jak: zapalenie wątroby, stłuszczenie lub marskość. Jest również konieczna w przypadku ciężarnych, jeśli cierpią one na cholestazę ciążową. Postaramy się wytłumaczyć, czym jest ta dolegliwość.Objawy cholestazy ciążowej i sposoby leczenia
Cholestaza ciążowa to wyjątkowo rzadka choroba, która rozwija się najczęściej około trzydziestego tygodnia ciąży na skutek bardzo wysokich stężeń hormonów płciowych: estrogenów i progesteronu. Jej pierwszym objawem jest uporczywy świąd dłoni i stóp, który czasem pojawia się już w 25. tygodniu ciąży. Nasilenie dolegliwości występuje wieczorem i w nocy, bywa często przyczyną bezsenności. 20 proc. chorych kobiet skarży się też na mdłości, wymioty i utratę łaknienia. Nie każde swędzenie jest niepokojące, ale gdy utrzymuje się przez kilka dni i jest uporczywe, trzeba zgłosić się do lekarza. Dopiero po badaniach krwi oraz wykluczeniu innych przyczyn świądu może on stwierdzić wystąpienie choroby. Cholestaza ciążowa nie stanowi zagrożenia dla przyszłej matki, jednak jest bardzo niebezpieczna dla płodu. Wtedy dieta wątrobowa jest nie tylko zdrowa, ale wręcz konieczna w takim wypadku. Dodatkowo żeby zmniejszyć ryzyko komplikacji porodowych, przyszła mama, u której rozpoznano cholestazę, potrzebuje dużo wypoczynku, zarówno fizycznego jak i psychicznego. Musi być także pod stałą kontrolą lekarską, dlatego zazwyczaj niezbędny jest pobyt w szpitalu aż do rozwiązania. Leczenie polega na przyjmowaniu leków sterydowych oraz kroplówek z glukozą i witaminą C. Często sprawdzane są funkcje wątroby (pobierana jest krew). Ale najważniejsza jest obserwacja stanu dziecka: od 34. tygodnia ciąży regularnie wykonuje się KTG, badania laboratoryjne, USG. Kobiecie zaleca się liczenie ruchów dziecka. W przypadku takiego obciążenia dieta wątrobowa może kobiecie wyłącznie pomóc.Dieta wątrobowa jak jeść?
Ważną zasadą diety wątrobowej jest jedzenie małych objętościowo, regularnych posiłków od 5 do 7 razy dziennie. Przerwy pomiędzy poszczególnymi posiłkami nie powinny przekraczać 3-4 godzin. Wskazane jest jedzenie jednego, niewielkiego posiłku późnym wieczorem, najlepiej niedługo przed snem po to by uniknąć hipoglikemii. Dieta wątrobowa zaleca, aby spożywać od czterech do pięciu posiłków dziennie w następujących porach:- śniadanie - między 7.00 a 9.00
- drugie śniadanie - między 9.00 a 12.00
- obiad - między 13.00 a 15.00
- podwieczorek - między 16.00 a 17.00
- kolacja - między 17.00 a 18.00, najpóźniej o 20.00 (pod warunkiem, że zjedliśmy podwieczorek i położymy się spać około 23.00)
Dieta wątrobowa co jeść?
Dieta wątrobowa co można jeść a czego nie? Wszelkie niedietetyczne łakocie, kiedy dieta wątrobowa jest stosowana są absolutnie zakazane. Smalec, cukier i mąka to główne składniki np. pączków, które pomimo wyśmienitego smaku nie mają znaczących wartości odżywczych, a są smażone właśnie w głębokim tłuszczu. Dbając o swoje zdrowie powinniśmy ograniczyć także inne wysokokaloryczne produkty. Dużo tłuszczu znajdziemy np. w niepozornych we wiórkach kokosowych. Zupełnie zabronione są również chipsy i popcorn. Niewielką ilość pestek słonecznika czy też dyni lepiej uprażyć i dodać do sałatki niż przez cały dzień je podjadać - wtedy również bardziej sobie szkodzimy. Przedstawiamy również spis dozwolonych produktów, które dieta wątrobowa dopuszcza. Ma to na celu usprawnić myślenie o tym, co dokładnie możemy spożyć będąc na tej diecie:- Pieczywo jasne pszenne
- Grube kasze (jęczmienna, jaglana, gryczana, ryż) kasze drobne (manna, kukurydziana) drobne makarony, płatki owsiane, kiełki.
- Warzywa (podawać najlepiej w postaci przecieru lub soku): ziemniaki, marchew, sałata zielona, por, seler, kalarepa, ogórek, pomidor (bez skóry i pestek), buraki.
- Świeże owoce: jabłka, cytrusowe (pomarańcze, mandarynki), morele, wiśnie, banany, winogrona, brzoskwinie.
- Odtłuszczony twaróg, miękkie i łagodne sery zółte, chude mleko i kefir, maślanka, jajka na miękko.
- Chude ryby (dorsz, mintaj, karp sandacz, leszcz, karaś, szczupak).
- Słaba herbata lub zielona, woda niegazowana, soki naturalne, napary ziół.
- Przyprawy łagodne: szczypta soli, cynamon koper pietruszka, majeranek, bazylia, słodka papryka.
- Mięso chude w postaci gotowanej pieczonej lub duszonej (filet z kurczaka, indyka, chuda wołowina i cielęcina), polędwica.
- Oliwa z oliwek i oleje (sojowy, słonecznikowy, arachidowy).
- Miód, przecierane dżemy powidła, soki syropy, kisiel, galaretka, biszkopty, herbatniki, wafle, bezy.
Dieta wątrobowa czego NIE jeść
Przedstawiamy również listę produktów NIE dozwolonych, kiedy dieta wątrobowa jest stałym elementem naszego życia. Mogą nam one co najwyżej zaszkodzić, jeśli nasza wątroba potrzebuje pomocy i wsparcia w formie zdrowego jedzenia:- Duże ilości ciemnego pieczywa: żytnie, razowe.
- Grube makarony, nieprzecierane grube kasze potrawy mączne smażone i zapiekane, maka żytnia i razowa.
- Warzywa: kapusta, kalafior, rzodkiewka, czosnek, cebula, wszelkie warzywa strączkowe (groch fasola), grzyby.
- Owoce: arbuz, agrest, borówki, poziomki truskawki, porzeczki, gruszki, ananas, śliwki, czereśnie.
- Pełnotłuste sery żółte i topione, tłuste mleko, jaja (na twardo, smażone).
- Tłuste ryby wędzone (śledź, łosoś makrela), sardynki i konserwy rybne.
- Słodkie napoje gazowane, mocna herbata, napoje alkoholowe
- Przyprawy ostre w większych ilościach: papryka pieprz, ocet spirytusowy, cebula czosnek, chrzan, musztarda.
- Mięso tłuste, potrawy smażone w głębokim tłuszczu, pasztety i konserwy, podroby (móżdżki, serca, nerki, wątróbka).
- Tłuszcze: smalec, słonina, twarda margaryna, boczek, olej rzepakowy.
- Tłuste ciasta, serniki pierniki, makowce, torty lody, batony, czekolada, słodkie desery z niedozwolonych owoców i produktów.
Dieta wątrobowa przepisy
Istotną sprawą przy spożywaniu dań w diecie wątrobowej jest to, że posiłki powinny być mieć umiarkowaną temperaturę - nie powinny być ani za gorące, ani za zimne. Dania powinny być świeże, najlepiej przygotowywać je bezpośrednio przed zjedzeniem i unikać odgrzewania. Tak jak już wspominaliśmy - prawidłowa obróbka termiczna to gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii aluminiowej i zapiekanie pod przykryciem, należy zdecydowanie wyeliminować np. smażenie na tłuszczu. Z przepisów należy zdecydowanie, całkowicie wyeliminować ostre przyprawy, sól, alkohol, mocną kawę czy herbatę oraz produkty o wysokiej zawartości tłuszczu. Dieta przy problemach z wątrobą ma na celu złagodzenie odczuwanych dolegliwości i umożliwienie wątrobie regeneracji. Jednym z polecanych na pierwsze danie potraw w tej diecie jest zupa ziemniaczana. Do jej przygotowania potrzebujemy:- 200 ml wody
- 5 dag włoszczyzny (bez kapusty)
- 15 dag ziemniaków
- 5 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 1 g soli
- 5 g masła
- 1 zieloną pietruszkę
Dieta wątrobowa, kolejne przepisy
Kolejnym dodatkiem do posiłków, który sprawdzi się w diecie wątrobowej jest surówka z selerów i jabłek. Do jej przygotowania potrzeba:- 6 dag selerów
- 6 dag jabłek
- 1 dag szczypiorku
- 5 g koperku
- 5 g cukru
- 3 g koncentratu owocowo-witaminowego
- 10 dag twarogu
- 1 białko
- 2 dag mąki pszennej
- 5 g masła
- 1 g soli
- 9 dag chudego mięsa
- 1 białko
- 1 g soli
- 5 g masła
- 10 dag czerstwej bułki
- 25 ml odtłuszczonego mleka
Dieta wątrobowa jadłospis na cały tydzień
W celu usprawnienia wdrożenia diety wątrobowej w życie, podajemy gotowy jadłospis na cały tydzień, który na pewno ułatwi wam gotowanie podczas pierwszych dni z tą dietą. Polecane dania od poniedziałku do niedzieli można delikatnie modyfikować wedle uznania, należy jednak pamiętać by nie przesadzać z tłuszczem ani nie zmieniać sposobu gotowania.JADŁOSPIS NA PONIEDZIAŁEK:
- Śniadanie: luźna jajecznica z białek kurzych ze szczypiorkiem, pieczywo razowe z niewielką ilością masła, herbata owocowa.
- Drugie śniadanie: jogurt niskotłuszczowy, sucharki, napój owocowy.
- Obiad: zupa jarzynowa, ziemniaki w mundurkach, ryba sola w folii, sałata zielona polana kefirem, herbata ziołowa.
- Podwieczorek: brzoskwinie, biszkopty.
- Kolacja: chleb razowy z masłem, chudą wędliną, twarożek, niskotłuszczowe mleko.
JADŁOSPIS NA WTOREK:
- Śniadanie: chleb razowy z marmoladą, twarożek, płatki kukurydziane na chudym mleku, słaba kawa.
- Drugie śniadanie: nektarynka i jabłko (obrane), truskawki.
- Obiad: chudy rosół, pstrąg duszony na parze, pomidory, ziemniaki puree z koperkiem, potarta marchewka, kompot jabłkowy.
- Podwieczorek: suszone morele, biszkopty, sok pomarańczowy.
- Kolacja: sałatka z drobno pokrojonych warzyw z koperkiem i odrobiną oleju słonecznikowego, chleb pszenny, galaretka owocowa, herbata ziołowa.
JADŁOSPIS NA ŚRODĘ:
- Śniadanie: pieczywo mieszane – chleb pszenny i pieczywo półcukiernicze, masło, pasta z sera twarogowego i pasta z pomidorów, kasza manna na mleku lub wywarze z warzyw, miód, napój z dzikiej róży.
- Drugie śniadanie: odtłuszczony serek wiejski ze szczypiorkiem, bułka razowa.
- Obiad: zupa jarzynowa z lanymi kluskami, pulpety z cielęciny, sałata zielona polana kefirem, ziemniaki purée, marchew gotowana, kompot z jabłek.
- Podwieczorek: koktajl mleczno-warzywno-owocowy, biszkopty.
- Kolacja: pierogi leniwe, surówka z jabłek, herbata z cytryną.
JADŁOSPIS NA CZWARTEK:
- Śniadanie: płatki kukurydziane z chudym mlekiem, jogurt naturalny, obrane jabłko, herbata z cytryną.
- Drugie śniadanie: bułka razowa, chudy ser, pomarańcza.
- Obiad: zupa jarzynowa z lanym ciastem, pulpety z cielęciny, buraki z jabłkami w zawiesinie, gotowany makaron, nektarynka, herbata z miodem.
- Podwieczorek: budyń waniliowy, piernik.
- Kolacja: chudy kurczak w galarecie, pieczywo chrupkie, chudy ser, pomidor, kawa zbożowa z chudym mlekiem.
JADŁOSPIS NA PIĄTEK:
- Śniadanie: czerstwa bułka z masłem i miodem oraz szklanka chudego mleka.
- Drugie śniadanie: pomarańcza.
- Obiad: zupa jarzynowa, gotowany szczupak z jarzynami i sałaką, słaba herbata.
- Podwieczorek: koktajl warzywno-owocowo-mleczny z biszkoptami.
- Kolacja: kanapki z chleba pszennego lub razowego (nie w dużych ilościach), niewielkiej ilości masła, chudego sera, sałaty i pomidora, herbata.
JADŁOSPIS NA SOBOTĘ:
- Śniadanie: 2-3 jajka gotowane na miękko, 2 pomidory bez skórki polane 1 łyżką oliwy z oliwek
- Drugie śniadanie: twaróg 100g z 1 łyżką jogurtu naturalnego i 1 łyżeczką miodu
- Obiad: chudy gulasz wołowy podany z kaszą jaglaną
- Podwieczorek: 2 nektarynki obrane ze skórki
- Kolacja: duszony na wodzie szpinak z 100g gotowanej piersi kurczaka z dodatkiem kaszy jaglanej
JADŁOSPIS NA NIEDZIELĘ:
- Śniadanie: płatki ryżowe (5 łyżek) ugotowane na mleku (szklanka) z dodatkiem borówek
- Drugie śniadanie: 2 kromki chleba graham posmarowane masłem z 2 plastrami dobrej jakościowo wędliny drobiowej, sałatą i pomidorem bez skórki
- Obiad: indyk 200g pieczony w folii z obraną cukinią polany przed podaniem 1 łyżką oliwy z oliwek
- Podwieczorek: 1-2 szklanki maślanki
- Kolacja: 5 łyżek komosy ryżowej dusić z połową obranej cukinii i połową puszki pomidorów na łyżce oleju kokosowego, dodać bazylię, zioła prowansalskie, szczyptę soli
Dieta wątrobowa jadłospis
W celu dodatkowego usprawnienia wprowadzania w życie diety łatwostrawnej, prezentujemy przykładowy jadłospis na kolejny tydzień wprowadzania tych zdrowych zmian w życie. Podobnie jak w przypadku jadłospisu na pierwszy tydzień, kolejny również można modyfikować w zależności od własnych preferencji - trzymając się jednak zasady, że potrawy mają być niskotłuszczowe.JADŁOSPIS NA PONIEDZIAŁEK:
- Śniadanie: 2-3 jajka gotowane na miękko, 2 pomidory bez skórki polane 1 łyżką oliwy z oliwek
- Drugie śniadanie: jogurt niskotłuszczowy, bułka grahamka, sok pomarańczowy.
- Obiad: zupa krem z pieczonych warzyw z pulpecikami z mięsa mielonego, łagodnie doprawionymi.
- Podwieczorek: 2 obrane nektarynki, 5 biszkoptów.
- Kolacja: bułka pszenna posmarowana masłem z dobrą jakościowo wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki.
JADŁOSPIS NA WTOREK:
- Śniadanie: chleb razowy z nisko słodzonym dżemem, twarożek, płatki owsiane na chudym mleku, słaba herbata.
- Drugie śniadanie: truskawki z niskotłuszowym jogurtem naturlanym.
- Obiad: marchwiowe kotleciki podane z kaszą kuskus
- Podwieczorek: suszone śliwki, biszkopty, sok grejpfrutowy.
- Kolacja: szpinak duszony na wodzie z wbitym jajkiem i kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego wymieszany z kaszą kuskus.
JADŁOSPIS NA ŚRODĘ:
- Śniadanie: zupa mleczna z zacierkami
- Drugie śniadanie: gotowana na wodzie kasza manna polana domowym sokiem z malin
- Obiad: 200 g pieczonego ze świeżym tymiankiem pstrąga, gotowany ziemniak 150-200 g, gotowana marchewka z młodym groszkiem
- Podwieczorek: sok warzywny jednodniowy o dowolnym smaku.
- Kolacja: zupa krem z pomidorów, z dodatkiem bazylii.
JADŁOSPIS NA CZWARTEK:
- Śniadanie: omlet z 1 jajka i 2 białek oraz 1 łyżki mąki pszennej przygotowany na beztłuszczowej patelni (ewentualnie posmarowanej 1 łyżeczką masła klarowanego) z garścią młodego szpinaku i 3 plastrami dobrej jakościowo wędliny.
- Drugie śniadanie: sucharki maczane w mleku.
- Obiad: zupa brokułowa, gotowany szczupak z jarzynami i sałaką, słaba herbata lub kawa.
- Podwieczorek: jogurt naturalny 200g, brzoskwinia bez skórki
- Kolacja: krem z dyni z mlekiem kokosowym.
JADŁOSPIS NA PIĄTEK:
- Śniadanie: 2-3 jajka na miękko, ugotowana młoda fasolka szparagowa polana 1 łyżką oliwy z oliwek.
- Drugie śniadanie: 2 nektarynki bez skórki.
- Obiad: pulpety w sosie pomidorowym podane z białym ryżem.
- Podwieczorek: koktajl: szklanka maślanki + dojrzały banan.
- Kolacja: 100 g gotowanej piersi kurczaka, puree z mocno rozgotowanego brokułu i 1 łyżki masła.
JADŁOSPIS NA SOBOTĘ:
- Śniadanie: kanapka z gotowaną piersią z indyka, herbata bez cukru.
- Drugie śniadanie: wafle ryżowe oraz szklanka soku owocowego.
- Obiad: gotowana pierś z kurczaka z duszonym szpinakiem.
- Podwieczorek: smoothie bananowe.
- Kolacja: sałatka warzywna z koperkiem, kromka chleba graham oraz herbata z melisy.
JADŁOSPIS NA NIEDZIELĘ:
- Śniadanie: biszkopty z serkiem wiejskim.
- Drugie śniadanie: 2 kromki chleba graham posmarowane masłem z pomidorem bez skórki i szynką z indyka.
- Obiad: zapiekanka z łososiem i szpinakiem.
- Podwieczorek: koktajl bananowo-truskawkowy.
- Kolacja: sałatka z piersią indyka, słaba herbata.
Dieta wątrobowa przepisy kulinarne na słodko
Dieta wątrobowa nie oznacza, że należy zrezygnować ze wszelkich przyjemności, które zarezerwowane są dla osób niebędących na diecie. Można wprowadzić wiele smaków, które normalnie również występują w menu - np. smak słodki, który kojarzy się raczej z tłustymi deserami. Dla kobiet w ciąży takie smakowe modyfikacje mogą być szczególnie istotne, bo kiedy ciężarną ogarnie ochota na jakieś jedzenie to nie ma odwrotu, trzeba zrobić wszystko, żeby ochotę tę zaspokoić. Prezentujemy zatem przepisy na słodkie dania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom. Prezentujemy przepis na dietetyczny na budyń z twarogu na słodko. Do jego przygotowania potrzebujemy:- 2 białka
- 2 dag cukru
- 7 dag twarogu
- 8 g mąki pszennej
- 5 g masła
- 350 ml wody
- 20 dag świeżych owoców (mieszanych)
- 5 g mąki ziemniaczanej
- 4 dag cukru
Przepisy kulinarne na desery
Pysznym daniem o słodkim smaku są również buraki z jabłkami. Do ich przygotowania konieczne są:- 35 dag buraków ćwikłowych
- 5 dag jabłek
- 5 g mąki pszennej
- 25 ml mleka
- 2 g cukru
- 5 g masła
- 5 dag ryżu
- 1 dag cukru
- 100 ml mleka
- 20 dag jabłek
- 5 g masła
Pyszna klasyka
Wspaniałym pomysłem, który sprawdzi się i jako deser i jako podwieczorek jest również jabłko zapiekane z twarożkiem i cynamonem. Do jego przygotowania potrzebne będą:- 1 średnie jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 120 g chudego twarogu
- cynamon
- goździki
- 3 białka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka bułki tartej
Przepisy na kolejne desery
Coś co sprawdzi się zawsze jako przekąska i co dobrze mieć w swojej spiżarce na wypadek, gdyby złapała nas ochota na coś słodkiego to zdecydowanie ciasteczka owsiane. Przedstawiamy, jak je przygotować krok po kroku. Dieta wątrobowa w towarzystwie takich ciasteczek na pewno będzie o wiele przyjemniejsza. Potrzebujemy:- 2 białka
- szczypta soki
- 4 łyżki cukru pudru
- płatki owsiane
- ¼ łyżeczki cynamonu
- łyżka mąki
- ½ łyżki maki ziemniaczanej
- 2 pomarańcze
- 2-3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1½ szklanki wody
Dieta wątrobowa przepisy na obiad
Dobrze jest wdrażać dietę wątrobową nawet małymi kroczkami. Jeśli zaczniemy od pilnowania dietetycznych obiadów, to również przysłuży się naszemu zdrowiu i kuracji wątroby. Obiad na ogół jest największym posiłkiem dnia, dobrze byłoby więc, gdyby nam służył. Przedstawiamy przepisy na obiad przy tej diecie.OBIAD NA PARZE (do przygotowania w parowarze):
- 2 filety z kurczaka
- 4 większe ziemniaki
- Brukselka, fasolka zielona, maly brokuł
- Sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, przeprawa do ziemniaków
- 1 mały por
OMLET OBIADOWY:
- 4 jajka
- łyżka mąki
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz
- olej (lub masło)
- szpinak
- piórko czosnku
- feta
DIETETYCZNY KRUPNIK:
- 2 l wody
- 1 udko z kurczaka bez kości
- 2 marchewki
- Sól i pieprz do smaku
- 3 ziarna angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1/2 kaszy jęczmiennej drobnej
DIETETYCZNA RYŻANKA:
- 1 pałka z kurczaka bez skóry
- 2-3 łyżki ryżu suchego
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera (wielkości orzecha włoskiego)
- mały listek pora (ok.10 cm)
- 1-2 kulki ziela angielskiego
- 1\2 małego listka laurowego
- 1 szczypta suszonego,otartego lubczyku
- koperek posiekany do posypania
- 1\2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do zup lub mała ilość soli
OBIADOWE KOTLETY Z KALAFIORA:
- 1 kalafior
- 1 jajko
- 1 cebula
- bułka tarta
- sól i pieprz
CYKORIA ZAPIEKANA:
- 4 średnie cykorie
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
- sól i cukier do smaku
OBIADOWE WĘGIERSKIE LECZO:
- mięso mielone ok. 0,5 kg
- pomidory 3 kg (lub ok 3l przecieru)
- cukinia 2kg (po oczyszczeniu)
- cebula 1,5 kg
- pieczarki 1,5 kg
- papryka 1 kg
- przyprawy: vegeta, só,l pieprz, curry, kurkuma, ostra papryka, słodka papryka, olej, kilka łyżek cukru
ZUPA Z ZIELONYCH SZPARAGÓW:
- 85 g główek zielonych szparagów
- 1 łyżka startej marchewki i pietruszki
- szczypta cukru
- 50 g mięsa z piersi indyka
- 1 łyżeczka mielonych migdałów
- sól
BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM:
- 4 bakłażany
- 1 łyżka oliwy
- 15 dag chudego mięsa mielonego (cielęcina, chuda wołowina, wieprzowina, kurczak)
- 4 pomidory
- pieprz ziołowy
- sól
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania naczynia
- bazylia
ODCHUDZONY, DOMOWY PASZTET:
- 20 dag mięsa cielęcego lub z kury
- 10 dag wątróbki
- 1 czerstwa bułka
- 5 dag włoszczyzny bez kapusty i pora
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- majeranek
- 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka bułki tartej do formy
DUSZONY FILET Z KUCZAKA Z BRZOSKWINIAMI:
- 600 g filetu z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy
- ½ szklanki bulionu drobiowego
- ½ szklanki soku z brzoskwiń
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki drobno pokrojonych brzoskwiń
- imbir
- kurkuma
- natka pietruszki
KLUSKI KŁADZIONE PO WŁOSKU:
- 30 dag ziemniaków
- 30 dag szpinaku
- 15 dag chudego twarogu
- sól
- pieprz ziołowy do smaku
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 białka
- 1 łyżka mąki
KOTLECIKI Z CIELĘCINY I TWAROGU:
- 400 g mielonej cielęciny
- 200 g chudego twarogu
- 2 jajka
- tymianek
- natka pietruszki
MINTAJ PIECZONY Z POMARAŃCZAMI I MIĘTĄ:
- 4 filety z mintaja
- 2 średnie pokrojone w grube plasterki pomarańcze ze skórką
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty
PROPOZYCJA WEGETARIAŃSKA - WARZYWA NA CIEPŁO:
- 1 średni seler
- 3 marchewki
- jabłko
- 30 dag miąższu dyni lub cukinii
- łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki cynamonu
- łyżka oliwy
- cukier
- sól
RYBA POD ZIELONĄ PIERZYNKĄ:
- 100 g świeżej ryby
- 2 łyżki posiekanego koperku
- łyżeczka soku z cytryny
- dowolne przyprawy
PULPET DROBIOWY:
- ½ kg mielonej piersi kurczaka lub indyka
- pęczek koperku
- łyżka oliwy
- jajko
- łyżka tartej bułki
- sól