Fot. Pixabay.com
Mikołaj Pilecki - 31 Października 2018
Czy można mrozić śliwki? Eksperckie porady
Czy można mrozić śliwki? - to pytanie nieprzyzwoicie często pojawia się w sieci. Jak zatem zabrać się za owoce, by po wyjęciu z zamrażalnika były świeże i smaczne? Przedstawiamy najlepsze porady.
Czy można mrozić śliwki? Odpowiedź brzmi oczywiście tak. Dokładnie tak samo, jak wszystkie inne owoce, grzyby, mięso, ryby, a nawet jajka. Do zamrożenia nadaje się niemal wszystko.
Jest to bowiem idealny sposób na przechowywanie produktów, których będziemy potrzebowali w przyszłości. Szczęśliwie dzięki technologii jest to możliwe i aby usmażyć kotleta kupionego i rozbitego przed dwoma miesiącami, nie trzeba obtaczać go w soli i wieszać w piwnicy.
Poza tym - mrożeniem owoców nie zajmują się jedynie osoby prywatne. Robią to także ogromne przedsiębiorstwa, które hurtowo sprzedają chociażby zamrożone śliwki.
Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News Czy można mrozić śliwki? Odpowiedź brzmi: "tak"
Świeże śliwki należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie przekroić je na pół i pozbyć się pestek. Tak przygotowane owoce umieścić trzeba w odpowiednim pojemniku i umieścić w zamrażalniku. Tam mogą przebywać nawet latami. W ten sposób można zaopatrzyć się w świeże owoce na zimę, kiedy nie uświadczymy ich na drzewach i krzewach. Jak jednak rozmrozić je, by zachowały kształt i smak?DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ Rozmrażać można na dwa sposoby. Po pierwsze, jeśli chcemy ugotować owoce, trzeba wrzucić je do wrzącej wody i trzymać je w niej możliwie najkrócej. Jeśli natomiast potrzebne są w temperaturze pokojowej np. do deseru, trzeba wyjąć je z zamrażalnika, umieścić w miseczce i postawić w lodówce. Rozmrażanie poza lodówką może doprowadzić do rozwoju bakterii i utraty witamin.Kluczowe są wartości odżywcze i witaminy
Dość często słyszy się, że mrożone owoce i warzywa tracą swoje dobroczynne właściwości. Jest to oczywiście bzdura, ale jedynie pod warunkiem, że zostaną zamrożone i rozmrożone we właściwy sposób, bo to właśnie podczas tych procesów może dojść do owocowej tragedii. Trzeba pamiętać więc o tym, by kupione owoce nie leżały zbyt długo w temperaturze pokojowej, tylko były natychmiast zamrażane. Rozmrażanie natomiast powinno być w miarę szybkie i niecałkowite. Dobrze jest więc umieścić wciąż zimne owoce na cieście. Gotowanie również powinno być krótkie i obywać się pod przykryciem. Najwięcej witamin pozwala zachować natomiast rozmrażanie na parze.ZOBACZ TAKŻE:- Tysiące polaków straci 500 plus? Trwa walka z czasem
- Gwiazdor TVP wpadł w szał: „Zboczone dziady przyjdą molestować wasze dzieci!”
- 1 listopada niebezpieczny jak nigdy? To może zagrozić nam wszystkim!
- KRZYŻÓWKA PSA Z KOTEM. KONTROWERSYJNE EKSPERYMENTY NA ZWIERZĘTACH? CZY CHORE AMBICJE?
- Jak ubrać się w góry jesienią? Porady stylisty