Co zrobić żeby starte ziemniaki nie ciemniały? 4 genialnie proste sposoby

Co zrobić żeby starte ziemniaki nie ciemniały? 4 genialnie proste sposoby Źródło: Pixabay/ RitaE

Ziemniaki stanowią podstawę wielu przepisów, które często goszczą na stołach Polaków. Warzywo w czasie obróbki często traci swój pierwotny wygląd i staje się szare. Nie wszyscy wiedzą co zrobić, by ziemniaki zachowały swój apetyczny kolor.

Ziemniaki są podstawą wielu potraw, które przyrządzają Polacy. Można je wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Nie wszyscy jednak wiedzą, że wystarczy kilka prostych dodatków, by zachować ich pierwotny, apetyczny kolor. Ciemnienie warzywa można szybko powstrzymać.

Ziemniaki są składnikiem wielu polskich potraw

Starte lub obrane warzywo reaguje z powietrzem z powodu enzymu - oksydazy polifenolowej. To sprawia, że traci swój naturalny kolor i staje się szare. Nie ma to wpływu na ich smak, jednak wyglądają nieapetycznie, dlatego warto zadbać, by zachowały swój naturalny odcień. Te cztery proste sposoby pomogą uporać się w kuchni z problemem szarzenia ziemniaków.

Najprostszą czynnością, którą można wykonać, jest zalanie ziemniaków zimną wodą od razu po ich obraniu. W ten sposób natychmiast odcinamy je od dostępu powietrza, co zapobiegnie ich ciemnieniu. Nie można jednak trzymać ich w wodzie zbyt długo, bo nasiąkną płynem, co będzie miało istotny wpływ na ich smak i konsystencję po ugotowaniu.

Jeśli chcemy zetrzeć ziemniaki i zachować ich naturalny kolor, musimy działać bardzo szybko. By spowolnić proces szarzenia, można dodać do startej masy łyżkę kwaśnej śmietany.

Ziemniaki ciemnieją w kontakcie z powietrzem

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Możemy również posypać starte warzywo mąką lub skrobią kukurydzianą. To również odetnie dopływ powietrza do startych ziemniaków, co znacznie spowolni proces reakcji z powietrzem, jednak nie zapewni całkowitej ochrony. Warto pospieszyć się z dalszą obróbką warzywa.

Dzisiaj grzeje: 1. Bogusław Linda pokazał swoją 27-letnią córkę. Jest tak piękna, że oczy same się otwierają
2. Gotujesz rosół na udkach z kurczaka? Popełniasz ogromny błąd, najlepsi kucharze ostrzegają

Ostatnia metoda wykorzystuje sok z cytryny. Substancja zakwasi startą pulpę, co zahamuje proces szarzenia warzywa. Trzeba jednak bardzo uważać z ilością kwaśnego płynu, by nie wpłynąć za bardzo na smak późniejszej potrawy. Sok z cytryny możemy wykorzystać również przy innych przepisach. Świetnie komponuje się z jabłkami, które również ciemnieją w kontakcie z powietrzem. Spokojnie możemy go dodawać do surówek czy sałatek, które wykorzystują ten owoc.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Tadeusz Rydzyk przeszedł samego siebie. Obraził nawet najbardziej zagorzałych katolików
  2. Prostsze niż placki ziemniaczane i o wiele pyszniejsze, wręcz obłędne. Receptura góralska jest cudowna
  3. Nałożyła na włosy maseczkę wg receptury babci. Po tygodniu z jej włosami stała się niebywała rzecz, szczęka jej opadła
  4. Tadeusz Rydzyk zawstydził wiernego na oczach całego kościoła. "Prawda, że jeszcze ładny?"
  5. Prawo jest bezlitosne, jeśli masz w domu instalację gazową. Możesz łatwo wylądować przed sądem

źródło: Gazeta

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News