xxxxxxx
Malwina Kossela - 26 Listopada 2018

Świąteczne dania: Dania wigilijne nowoczesne, proste przepisy!

Świąteczne dania to jeden z najważniejszych składników magii Świąt Bożego Narodzenia. Trudno sobie wyobrazić spotkanie przy rodzinnym stole bez najlepszych potraw kuchni polskiej kojarzących się z tym okresem. Dla tych osób, które nie chcą spędzić całego czasu wyłącznie w kuchni, a dalej chcą się cieszyć smakiem pysznych dań - podajemy przepisy proste i nowoczesne.

Świąteczne dania to podstawa pięknych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Czy jesteśmy sobie w stanie wyobrazić ten niepowtarzalny nastrój bez naszych ulubionych potraw? Niekoniecznie. Co jednak zrobić, kiedy chcemy i cieszyć się ukochanymi smakami i jednocześnie mieć czas na świętowanie z rodziną i przyjaciółmi? W takim wypadku z radą przychodzimy my. Oto proste przepisy na świąteczne dania w nowoczesnej odsłonie!

Dania wigilijne nowoczesne

Świąteczne dania przygotowane w perfekcyjny sposób to najlepszy sposób na przywołanie magii Świąt. Jednak co szczególnie ważne - te nowoczesne są dużo bardziej proste w przygotowaniu niż te, które przyrządzały nasze babcie. Już nie musimy czekać godzinami na to, aż ugotuje się barszcz czerwony albo wyrośnie ciasto drożdżowe. Nowoczesna kuchnia ma to do siebie, że łączy wspaniałe smaki i prostotę ich wykonania. Wszystko da się zrobić szybciej, prościej i taniej - trzeba tylko wiedzieć jak. Świąteczne dania są tego doskonałym przykładem. Postaramy się naświetlić Wam trochę ten wyjątkowy i przydatny temat.DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ
wyszynk_z_szynkaKuchenne rewolucje: Te lokale zostały zamknięte po wizycie Magdy Gessler!Czytaj dalej

Dania wigilijne przepisy

Aktualnie najlepsze smaki możemy przywołać w dużo prostszy sposób. Oto przepis na klasyczną, uwielbianą zupę wigilijną. Skoro świąteczne dania to musimy zacząć od – barszczu czerwonego. Do jego wykonania potrzebujemy: 2 kg buraków ćwikłowych 3, 4 garści dag suszonych grzybów ziele angielskie liść laurowy ocet winny lub cytryna czosnek pieprz sól. Aby przyrządzić zupę przede wszystkim należy najpierw obrać, wypłukać, zetrzeć i dobrze wycisnąć buraki. Taką bazę barszczu wkładamy do garnka i dodajemy ocet winny lub dużą ilość soku z cytryny. Robi się to po to, by buraki nie straciły koloru. Następnie należy zalać to wszystko dużą ilość wrzącej wody, dodać czosnek i zagotować przez 2, 3 minuty. Po procesie zagotowania wywaru całość należy odcedzić, dodać wywar z grzybów z liściem laurowym i zielem angielskim, a na koniec wlać surowy sok buraczany, który powinien nam zostać po odciśnięciu buraczków na początku gotowania. W ten sposób mamy gotową, świąteczną zupkę. Pamiętajmy aby nie doprowadzić do wrzenia barszczu podczas podgrzewania go.

Świąteczne dania: przepyszne pierogi

Kolejnym nowoczesnym przepisem na pyszne, tradycyjne danie jest ten na pyszne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi. Co jest nam potrzebne do ich wykonania? Na ciasto: 2 szklanki jasnej mąki orkiszowej, 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ szklanki ciepłej wody, sól morska lub kamienna (bez żelazocyjanku potasu E 536) dodatkowo mąka do podsypywania, opcjonalnie masło (do polania pierogów). Składniki na farsz: 2,5 dag grzybów, 1 łyżeczka klarowanego masła, ½ kg kiszonej kapusty (bez sorbinianu potasu E 202), ½ cebuli, 1 ½ łyżki oliwy z oliwek, sól morska lub kamienna (bez żelazocyjanku potasu E 536), pieprz. Jak przygotować ten specjał? Grzyby należy odpowiednio wcześniej namoczyć w wodzie na 1–2 godz., a następnie umyć. Dodać ok. 50 ml wody i masło. Dusić ok. 40 min, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody, żeby się nie przypaliły. Ostudzić, a następnie pokroić. Pokrojoną w kostkę cebulę musimy udusić na oliwie z dodatkiem wody,a potem ostudzić. Teraz bierzemy się za kapustę. Najpierw należy ją wypłukać, odcedzić i ugotować w niewielkiej ilości wody. Wystudzić, wycisnąć i drobno pokroić. Później mieszamy gotową kapustę, grzyby i cebulę. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i wyrobić ciasto. Później podzielić je na pół i rozwałkować cienko wałkiem, podsypując w międzyczasie i w miarę potrzeby mąką. Kiedy ciasto będzie rozwałkowane rozpoczynamy najprzyjemniejszą część pracy - wykrawanie szklanką kółek. Na takie kółeczko nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Potem wrzucamy po 10–15 sztuk na osolony wrzątek i czekamy, aż pierożki wypłyną. Po wypłynięciu gotować przez 4 min. Później wyjmujemy je z wrzątku łyżką cedzakową i delikatnie przelewamy zimną wodą, by się nie sklejały.ZOBACZ TAKŻE:
  1. Justyna Żyła ekspertem od godzenia małżonków!? Fani nie mogą uwierzyć
  2. Skandal! Władza robi NALOT na ludzi TVN, ABW w akcji
  3. PATOLOGIA! Polacy naprawdę zrobili to w BLACK FRIDAY, teraz płaczą
Zenek Martyniuk żyje na bogato. Niebywały majątek króla disco poloZenek Martyniuk żyje na bogato. Niebywały majątek króla disco poloCzytaj dalej
Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News