Genialny przepis na błyskawiczny rosół bez użycia kostki rosołowej. Będzie gotowy w 30 minut, a smakuje jak tradycyjny
Autor Konrad Karpiuk - 4 Kwietnia 2020
Rosół z kostki rosołowej kupionej w sklepie nie będzie zbyt zdrowy. Jeśli chcemy ugotować prawdziwy domowy rosół, musimy bulion przygotować samemu. Jeśli jednak nie mamy na to czasu, jest pewien prosty sposób.
Rosół to zupa, która wymaga sporo czasu do przygotowania. Producenci żywności, wiedząc, że lubimy dobrze zjeść, ale niekoniecznie lubimy czekać, opracowali kostki rosołowe, które znacznie przyśpieszają ten proces. Niestety, nie są one zbyt zdrowe. Okazuje się, że można znacznie przyśpieszyć ten proces.
Błyskawiczny rosół bez kostki, jedynie 30 minut gotowania
Ekspresowy rosół możemy przygotować w trzech wariantach: rosół wegański, wegetariański oraz klasyczny - mięsny. Każdy z nich różni się jedynie doborem składników, bo proces przygotowania bulionu jest praktycznie taki sam.
W przypadku rosołu wegańskiego potrzebne będą nam klasyczne warzywa rosołowe (bulion), które przed wrzuceniem do garnka spalamy w piekarniku, po ustawieniu funkcji grillowania lub opalarki. Następnie warzywa zalewamy wodą i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
W wersji wegetariańskiej postępujemy tak samo z warzywami. Gdy bulion zaczyna się gotować, dorzucamy do garnka skórki z sera twardego (np. parmezan), aby natłuścić bulion i nadać mu mocniejszego smaku. W przypadku rosołu mięsnego jest dokładnie tak samo, z tym, że dodajemy mięso, które wcześniej również opalamy lub grillujemy w piekarniku, aby wydobyć z niego aromaty.
30 minut i aromatyczny bulion jest gotowy
DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ
Gotujemy całość, aż wszystkie wrzucone przez nas składniki będą miękkie, powinno to zająć około 30 minut. Wtedy mam już gotowy ekspresowy bulion. Okazuje się, że smakuje on zaskakująco dobrze, jak na tak krótki czas gotowania.
Dzisiaj grzeje: 1. Polsat: wojsko i policja wychodzi na ulice. Rozpoczyna się specjalna akcja w związku z koronawirusem
2. Media dotarły do sąsiadów Szumowskiego. Na jaw wyszła cała prawda na temat Ministra Zdrowia
Jeśli chodzi o warzywa z bulionu, możemy zrobić z nich standardowo sałatkę jarzynową, farsz do pasztecików, a nawet i pasztet. Masę można zagęścić np. z ryżem lub kaszą jaglaną.
Najlepsze newsy dnia:
- Objawy świadczące o chorobie tarczycy. Nigdy ich nie lekceważ
- Zmarła znana polska dziennikarka sportowa. Odeszła w młodym wieku, jej głos znały tysiące
- Goście ślubni otworzyli zaproszenia i stanęli jak wryci. Nigdy nie widzieli większej żenady, zdjęcie tylko dla odważnych
- Spełnił się najczarniejszy scenariusz. Wielu Polaków do końca trzymało za nią kciuki, 2-letnia Anielka zmarła po heroicznej walce
- Kot z ludzką twarzą? Ludzie nie mogli uwierzyć, gdy go zobaczyli
- Ważne dla wszystkich. Jutro Lidl, Biedronka, Dino, Żabka i Kaufland będą pracować inaczej niż zwykle
Źródło: Haps gazeta
Następny artykuł