Pierogi po góralsku to prawdziwy hit. Najlepszy przepis na zachwycające nadzienie, palce lizać
Pierogi po góralsku, to danie, które każdy powinien spróbować. Farsz, który pojawia się w przepisie, jest tak pyszny, że palce lizać. Nic dziwnego, że ten przepis, robi taką furorę w sieci. Niezwykłe połączenie składników i prostota przygotowania to sposób na sukces. Każdy, kto zje pierogi po góralsku, już nigdy nie będzie mieć ochoty na żadne inne.
Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Jednym z ostatnich hitów, które pojawiły się w sieci, były wielkanocne pierogi oraz pierogi z niesamowitym farszem z pomarańczy. Jednak teraz przyszła pora na nowy przepis, który zachwyca każdego, kto znalazł odrobinę czasu, by je przygotować.
Pierogi po góralsku: lista składników
Do przygotowania ciasta na pierogi potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka wiejskich jajek od kury karmionej tradycyjnie
- 2 łyżki masła
- sól
Składniki, które będą potrzebne do przygotowania farszu to:
- 300 g białej kapusty
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 300 g bryndzy,
- 1 wiejskie jajko od kury karmionej tradycyjnie
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól, pieprz
DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ
Pierogi po góralsku: sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta na pierogi rozpocznij od przesiania mąki, w której następnie należy zrobić dołek i wbić żółtka oraz wlać rozpuszczone masło. Dodaj odrobinę soli do ciasta. Wyrób ciasto, dodając tyle wody, ile sprawi, że ciasto się całkowicie połączy, będąc jednocześnie gładkie i elastyczne. Ciasto odstaw na 10 minut.
W tym czasie rozpocznij przygotowanie farszu. Zacznij od poszatkowania kapusty, obrania i starcia marchewki. Warzywa wrzuć do garnka, zalej bulionem i uduś. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju, po czym połącz z kapustą. Dodaj do smaku pieprz i sól. Poczekaj, aż przestygnie i dodaj do środka pokruszony ser oraz jajko. Tak przygotowany farsz wyrób przy pomocy dłoni.
Dzisiaj grzeje:
1. Duda w programie na żywo powiedział niepokojące słowa ws. 500 plus. Ręce opadają
2. Nie żyje jedna z najpiękniejszych kobiet świata. Miała tylko 33 lata
Ciasto i farsz na pierogi są już gotowe, więc można rozpocząć lepienie pierogów. Do każdego z nich dodawaj jedną łyżkę farszu. Przy lepieniu, możesz wykorzystać prostą metodę na robienie falbanki. Pierogi wrzucaj na gotującą się, osoloną wodę. Pamiętaj, żeby wyciągać je, kiedy zaczną wypływać. Zgodnie z tradycją górali, tak przygotowane pierogi podaje się polane rozpuszczonym masłem.
Najlepsze newsy dnia:
- FoxNews: Ameryka wszczyna śledztwo w sprawie Wuhan
- Nie żyje medalistka olimpijska. Śmierć przyszła nagle, świat sportu pogrążył się w żałobie
- Aktor z "Ojca Mateusza" i "Na dobre i na złe" stracił pracę przez koronawirusa. Ciężko uwierzyć co teraz robi
- Niewyobrażalna decyzja papieża Franciszka. Chodzi o dwa wielkie katolickie wydarzenia
- Zobaczył nagranie z ukrytej kamery i zaniemówił. Jego psy zrobiły rzecz, której nie da się opisać słowami
- Większość klientów źle korzysta z zagłębienia na końcu kas w marketach. Popełniany błąd znacząco utrudnia zakupy
źródło: przepis z książki "Wiosna wege"