Czy można mrozić jajka? Wystrzegaj się błędów

Autor Patryk Korzec - 31 Października 2018

Czy można mrozić jajka? Co trzeba zrobić, by przedłużyć ich świeżość i nie musieć wyrzucać ich do kosza? Sposobów jest wiele, lecz trzeba bardzo uważać, by nie popełnić błędów, które narazić nas mogą na bardzo przykre konsekwencje zdrowotne. 

Czy można mrozić jajka? Wielu ludzi zastanawia się nad tym problemem i bardzo słusznie, gdyż sprawa wcale nie jest tak oczywista, jak mogłoby się wydawać. Bardzo łatwo jest popełnić przykry w konsekwencjach błąd, którego możemy pożałować. Mrożenie żywności powinno wpływać na przedłużenie jej świeżości, jednak w praktyce trzeba być bardzo ostrożnym. Okazuje się, że już samo przechowywanie jajek w lodówce nie jest prostym zadaniem - trzeba dbać o to, by nie były poddawane gwałtownym zmianom temperatury, gdyż sprzyja to szybkiemu rozwojowi bakterii. Dlatego też odradza się raczej trzymanie ich na drzwiach, mimo znajdowania się tam często specjalnej półeczki. Równie problematyczną sprawą jest także mrożenie jajek, często po tym zabiegu bowiem jedynym rozwiązaniem jest wyrzucenie ich do kosza.

Czy można mrozić jajka?

Jajka są wyjątkowo podatne na różne czynniki, z których najważniejszym jest oczywiście temperatura. Przechowywanie ich w temperaturze powyżej 20 stopni Celsjusza może okazać się tragicznie, podobnie jak poddawanie ich częstym wahaniom temperatur. Takie sytuacje wpływają na szybki rozwój bakterii, przez które produkt nie będzie więcej nadawał się do spożycia. Jajka, podobnie jak każde inne jedzenie, można zamrażać, dzięki czemu przedłużymy ich datę przydatności do spożycia nawet o kilka miesięcy. Trzeba jednak pamiętać o tym, by nigdy nie zamrażać ich w skorupkach - po takim zabiegu nie warto już ich nawet rozmrażać, gdyż możemy narazić się na żołądkowe rewolucje.DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ
Niemieckie lepsze? Te same produkty w polskich i niemieckich sklepach ZNACZNIE się różniąCzytaj dalej

Jak poprawnie mrozić jajka?

Jak łatwo się domyślić, skoro nie można mrozić jajek w skorupach, to konieczne jest ich rozbicie, jednak jak to zrobić, by wszystko poszło po naszej myśli? Otóż jest jeden banalnie łatwy trik, dzięki któremu z powodzeniem zamrozimy produkt i nie będziemy mieli problemu z jego późniejszym rozmrożeniem, a przede wszystkim nie stworzymy jednej, niechcianej jajecznicy. Tym prostym sposobem jest użycie foremki na kostki lodu z dość dużymi komorami, które z powodzeniem pomieszczą całe jajko. Ważne jest również, by nie zapomnieć umyć produktu jeszcze przed wbiciem do formy. Można podzielić je również na białka i żółtka, jeśli mamy taką ochotę. Taką formę wkładamy do zamrażarki, a po czasie po prostu wyciągamy je niczym pojedyncze kostki lodu. Idealna odpowiedź na pytanie czy można mrozić jajka brzmi zatem: można, lecz trzeba to robić prawidłowo i mądrze, dbając o własne zdrowie.ZOBACZ TAKŻE: 
  1. Znaki zodiaku i ich tajemnice. Poznaj samego siebie
  2. TWÓJ KOCIAK TAK ROBI? EWIDENTNIE PRÓBUJE CIĘ PODERWAĆ, FLIRTUJE Z TOBĄ
  3. Już nie tylko Halloween na celowniku. Kościół teraz ostrzega przed… Dziadami
  4. Gwiazdor TVP wpadł w szał: „Zboczone dziady przyjdą molestować wasze dzieci!”
  5. Ewa Farna przerwała milczenie na temat tego, jak przytyła. I zmiażdżyła hejterów
Nie wyrzucaj TEGO! Może ci się przydać...Czytaj dalej

Następny artykułNie przegap najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News