Co ugotować na święta Bożego Narodzenia. Proste i przepyszne przepisy!

Autor Marcin Owczarek - 25 Listopada 2018

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Co roku wielu z nas zadaje sobie to pytanie. Tradycyjnie musi być kilka potraw, bez których święta się nie obejdą, ale czasami chcemy zrobić coś, czego jeszcze nie próbowaliśmy. Oto kilka prostych i przepysznych przepisów.

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Tradycyjnie, co roku każdy z nas zastanawia się, co takiego przygotować, aby było smacznie, a jednocześnie, żeby nie napracować się zbytnio przy tym. Ludzie mają swoje sprawdzone przepisy, które przygotowują, ale czasami każdy z nas ma ochotę na coś nowego albo w innym wydaniu.

Coś dobrego na święta Bożego Narodzenia, Co podać na święta Bożego Narodzenia, Co ugotować na święta Bożego Narodzenia

W Boże Narodzenie możemy się naprawdę popisać z daniami. O ile w Wigilie powinno być tradycyjnie 12 potraw i nie można jeść mięsa, to w Boże Narodzenie należy zajadać się, czym tylko chcemy. Mięso to podstawa obiadu podawanego pierwszego dnia świąt. Przygotowujemy wtedy przeróżne pieczone schaby czy indyki w sosach. Także dziczyzna jest bardzo pożądana na stołach. Ogranicza nas tylko kreatywność i dostępność produktów, jakie chcemy użyć.

Dania główne na święta Bożego Narodzenia

W bożonarodzeniowy obiad chcielibyśmy przygotować wszystko to, co najlepsze. Oczywiście zwieńczeniem całych naszych starań będzie danie główne. A co można podać? Danie, na które wszyscy czekają, powinno zachwycić. Na pewno bardzo soczysty i aromatyczny schab będzie dobrym wyborem, również wolno pieczony udziec z indyka w sosie będzie idealnym daniem na stół. Jeżeli wolicie coś rybnego, to najlepszym pomysłem będzie dobrze przyprawiona ryba po grecku z warzywami.

Wykwintne dania na Boże Narodzenie

A może macie ochotę na jakieś wykwintne dania tego dnia? Coś bardziej luksusowego również będzie mile widziane. Wydacie trochę więcej pieniędzy, ale na pewno będzie warto. Jednym z takich przepisów jest śledź w czerwonym winie. Trzeba kupić naprawdę dobrą rybę oraz czerwony wytrawny trunek, który do najtańszych nie powinien należeć. Także kaczka będzie wspaniałym wyborem, żurawina, pistacje oraz brandy idealnie komponują się z jej smakiem. Trzeba tylko pamiętać, aby nie była sucha. Jeżeli wolicie indyka, to polecamy roladki z mięsem z indyka, faszerowane prażonym słonecznikiem i porem duszonym w soku z grapefruita.

Boże Narodzenie potrawy tradycyjne

Nie każdy lubi popisy w kuchni i niektórzy cenią sobie tradycje na stole. W takim wypadku nie może oczywiście zabraknąć karpia w galarecie, pierogów ruskich albo z kapustą i grzybami, a także barszczu czerwonego. Także zupa grzybowa albo rybna to świetny pomysł na obiad.

Świąteczne śniadanie Boże Narodzenie

Prócz obiadu oczywiście musi być śniadanie. Często zjada się to, co zostało z wigilijnej kolacji, czyli pierogi, ryby i zupy. Ale bardzo często na stołach można zobaczyć pieczone schaby, które je się z chlebem oraz przeróżne sałatki warzywne. Także kasza albo kapusta będzie dobrym rozwiązaniem, aby zapełnić brzuch aż do obiadu.

Sprawdzone przepisy kulinarne na Boże Narodzenie, Przepisy na Boże Narodzenie Ewy Wachowicz

Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Na pewno chcielibyście poznać kilka sprawdzonych przepisów na Boże narodzenie. Takich wiele można znaleźć w Internecie. Również Ewa Wachowicz pochwaliła się takowymi i teraz kilka z nich wam przybliżymy:Rosół z kaczkiDo przygotowania tej potrawy, potrzebne będą:Zaczynamy od przygotowania kaczki. Najpierw trzeba uciąć nóżki, skrzydełka oraz szyjkę. Odkrawamy również piersi, z których przygotujemy kolejne danie. Korpus, szyję i skrzydełka wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy przez półtorej godziny. Później dodajemy warzywa, czyli cebulę, marchewkę i pietruszki, kawałek selera, czosnek i lubczyk. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 40 minut na wolnym ogniu.DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ
Kuchenne rewolucje: Te lokale zostały zamknięte po wizycie Magdy Gessler!Czytaj dalej
Kaczka w sosie winnymKacze piersi, które wcześniej odłożyliśmy, trzeba teraz naciąć od strony skóry, najlepiej ukośnie tak, aby powstała centymetrowa kratka. Nacieramy je solą pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz roztartym w dłoniach tymiankiem. Dobrze by było, aby zostawić kaczkę w lodówce na całą noc, by nabrała niepowtarzalnego smaku, ale jeżeli nie macie czasu, to godzina wystarczy. Teraz będziemy podsmażać piersi. Układamy je na rozgrzanej patelni skórą do dołu i na małym ogniu trzymamy je, aby wytopił się z nich tłuszcz i tak czekamy, aż skóra się zarumieni. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i skórą do góry pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Warto dorzucić garść suszonych żurawin. Do kaczki warto dodać połówki jabłek wydrążone i owinięte w folię. W szklance połączyć miód z cytryną. Gdy nasza kaczka jest już prawie upieczona, musimy zdjąć pokrywę i posmarować skórkę miodową glazurą. Wstawiamy jeszcze do piekarnika na około 10 minut i gotowe. Nam te właśnie przepisy smakują, wypróbujcie sami i podzielcie się opinią, co wam najlepiej smakuje w Boże Narodzenie.ZOBACZ TAKŻE:
  1. Justyna Żyła ekspertem od godzenia małżonków!? Fani nie mogą uwierzyć
  2. Skandal! Władza robi NALOT na ludzi TVN, ABW w akcji
  3. PATOLOGIA! Polacy naprawdę zrobili to w BLACK FRIDAY, teraz płaczą
  4. Kryzys w związku. 10 sygnałów, że to już się NIE UDA
  5. Zdrada męża. Wiemy JAK SPRAWDZIĆ i co robić dalej PO ZDRADZIE
Zenek Martyniuk żyje na bogato. Niebywały majątek króla disco poloCzytaj dalej

Następny artykułNie przegap najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News