Przepisy na Boże Narodzenie Ewy Wachowicz! Lepsze od Magdy Gessler?
Autor Aleksandra Kossowska - 22 Listopada 2018
Przepisy na Boże Narodzenie Ewy Wachowicz od kilku lat podbijają serca polaków. Zobacz co nowego na nadchodzące Święta przygotowała polska dziennikarka i prezentera telewizyjna. Jej nowe przepisy to hit, który zdobywa coraz większą popularność. Czy przepisy na Boże Narodzenie Ewy Wachowicz są lepsze niż Magdy Gessler? Zobaczcie sami poniżej.
Sałatki na święta Bożego Narodzenia Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz stawia na świąteczny stół między innymi sałatki. Chcąc urozmaicić dość monotonny wzór tradycyjnych potraw, Grecka, szopska a może caprese? Nic z tych rzeczy. Święta to magiczny czas, w którym stawiamy na bliskość, również te geograficzną. Zamiast wymyślnych sałatek, mieszanin egzotycznych warzyw i owoców warto sięgnąć po coś bliskiego, ale dobrze znanego np. mieszkańcom z innej części Polski. Przepisy na Boże Narodzenie Ewy Wachowicz to przede wszystkim sałatki regionalne. Wachowicz stawia na sałatki ziemniaczane, sałatki jarzynowe i wariację na ich temat, czyli sałatkę Olivier. Sałatka Olivier to sałatka, w której poza warzywami, czy opcjonalnymi w niektórych częściach Polski ziemniakami, pojawiają się pewne zmiany. Sałatka ta różni się dwoma szczegółami. Po pierwsze, pojawia się w niej szynka i dużo zieleniny. Drugą innowacją jest to, że do jej przygotowania dziennikarka poleca używania metalowego pierścienia, tak, żeby każdą warstwę może było ułożyć równo na sobie, a następnie podać ja na talerzu. To nie tylko ułatwia podanie, ale również wprowadza świeżą formę do kuchni i na stoły.Sałatka śledziowa na Wigilię Ewy Wachowicz
Wigilia to w polskiej tradycji dzień, w którym nie spożywa się mięsa. Dlatego właśnie wśród potraw na świątecznym stole pojawiają się ryby. Poza królewskim karpiem, na wigilijnym stole rządzi śledź. Wśród naszych ulubionych przepisów na sałatki, dominują przepisy Ewy Wachowicz na Boże Narodzenie ze śledziami w roli głównej. Nie bez powodu o nich wspominamy, są naprawdę smaczne. Zapomnijcie o śledziach z cebulą. Nie ważne jak długo je stawiacie na stół, teraz ryba z Bałtyku będzie spoczywać nie tylko na sianku pod obrusem, ale również pod pierzynką! Śledź pod pierzynką, to ryba, która jest podawana jako warstwowa sałatka śledziowa z warzywami, między innymi możemy wykorzystać do niej buraki z barszczu. Na samym dole układamy ziemniaki, na nich rozprowadzamy cienką warstwę majonezu. Na niej kładziemy pokrojonego w kostkę śledzia i resztę warzyw, czyli buraki, marchew oraz świeżą, drobno pokrojoną cebulkę. Pierzynką jest oczywiście majonez, którym przekładamy każdą warstwę. Tak przygotowany świąteczny tort śledziowy podajemy w posypce z tartego jajka.Boże Narodzenie potrawy tradycyjne
Są potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie Świąt. Może nie być śniegu, ale barszcz i pierogi muszą być! Przepisy na Boże Narodzenie Ewy Wachowicz to flirt z tradycją i uśmiech w stronę nowoczesności. Mamy świadomość, że pewnych rzeczy się nie zmienia, ale tego zwyczajnie musicie spróbować. Na Zamojszczyźnie w tym magicznym czasie królują potrawy z kaszą. Pierogi z kaszą gryczaną to idealne postne danie, zwłaszcza, jeśli się do nich doda twaróg. Kaszę gryczaną sparzoną i wpłukaną należy doprawić i dodać do niej zmielonego twarogu. Od ciebie zależy czy będzie do danie podane duszonym szpinakiem, czy też zapieczone. Z kolei w Małopolsce, z której pochodzi Ewa Wachowicz często na wigilijnym stole pojawiają się knysze z kapustą. Co to są knysze? To drożdżowe placki, które podaje się pieczone z kapustą. Proste i szybkie danie, które stanowi idealny zamiennik dla chleba albo ziemniaków.DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU POD GALERIĄObiad Świąteczny Ewy Wachowicz
Przepisy na święta Ewy Wachowicz to nie tylko sposób na pyszną Wigilię. Dziennikarka proponuje również przepisy na świąteczny obiad. Pierwszy i Drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia upływa nam pod znakiem gości, którzy z pewnością będą zaskoczeni twoim nowym spojrzeniem na zastygłą tradycję. Ewa Wachowicz proponuje przede wszystkim drób. Te sięganie po tradycje anglosaską idealnie wpisuje się w nastoje dzisiejszych polaków, którzy mają powoli dość ciężkiej i tłustej kuchni opartej głównie na wieprzowinie. Kurczak nadziewany pieczarkami, albo indyk pieczony z grzybami o tylko niektóre z propozycji. Dziennikarka najbardziej poleca kaczkę, do której można dodać ulubione owoce, jabłka, żurawinę czy nawet najbardziej świąteczny owoc - pomarańczę. Nie możesz wymyślić czym zastąpić rosół? Nie nic pyszniejszego niż korzenna zupa rybna. Ten przepis też pochodzi z rodzinnego regionu Ewy Wachowicz, której przepisy dziś prezentujemy. Zobacz jak przygotować zupę rybną z pulpetami. Składniki:- 80 dag ryb,
- duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
- przyprawy korzenne,
- cebula,
- natka pietruszki,
- sól.Wykonanie:
- Szaleństwo w LIDLu lada dzień! Wystarczy wam 50 zł
- Zdębiejecie! Biedronka DEKLASUJE konkurencję, macie ostatnią szansę by to kupić!
- Mogą być ofiary! Już w najbliższy piątek rozpocznie się dramat
- Znaki zodiaku, które mają największy problem z ODCHUDZANIEM. Co powinny zrobić?
- Zdrada męża. Wiemy JAK SPRAWDZIĆ i co robić dalej PO ZDRADZIE