Placki ziemniaczane w wykonaniu Kuronia to niebo w gębie. Prosta sztuczka, żeby były idealnie chrupkie

Autor Aneta Wasilewska - 18 Listopada 2019

Placki ziemniaczane królują na polskich stołach w okresie jesiennym. To idealne danie, które doda energii po ciężkim dniu i rozgrzeje, jest banalnie proste do przygotowania. Wystarczy poznać jedną sztuczkę, by placki wyszły idealnie chrupkie.

Placki ziemniaczane są klasycznym daniem spożywane w każdym polskim domu. Pomimo że ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, efekt jest niesamowity. W Polsce ziemniaki można kupić w każdym sklepie, a do wyboru jest ponad 120 odmian. Najlepsze na placki ziemniaczane są te, które zawierają mniej mąki, czyli tzw. sałatkowe. Idealne będą odmiany takie jak denar czy bryza. 

Placki ziemniaczane w nowej odsłonie 

Murzynek to kultowe ciasto na polskich stołach. Prosty przepis Kuronia sprawi, że wszyscy ponownie się nim zachwycąCzytaj dalej

Jan Kuroń, wielki fan placków ziemniaczanych, zaproponował klasyczne danie w nowej odsłonie. Dla wszystkich, którym przejadły się już placki z cukrem czy śmietaną, będzie to idealne rozwiązanie. Receptura Kuronia nie różni się zbytnio od klasycznego przepisu, ale smak jest zupełnie inny.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ


Śmiały się i nagrywały szczeniaka skręcającego się z bólu. Włożyły mu do pyszczka obrzydlistwo i podpaliły (zdjęcia)Czytaj dalej

Wystarczy przygotować masę jak na klasyczne placki ziemniaczane, a potem na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i szpinak, dodając curry do smaku. Po ostudzeniu masy złożonej z warzyw i przyprawy wystarczy połączyć obie masy i je wymieszać, by później usmażyć na patelni. 

Sekret na chrupiące placki ziemniaczane

Najważniejszy przy przygotowaniu placków ziemniaczanych jest sposób przyrządzania ciasta. Starte na tarce ziemniaki należy posypać szczyptą soli i odstawić na 10 minut. W tym czasie ziemniaki puszczą wodę, której może być więcej lub mniej - w zależności od gatunku.

Po upływie 10 minut wodę należy odsączyć poprzez dokładne odciśnięcie ziemniaków. Po pozbyciu się wody z ziemniaków placki ziemniaczane nie będą potrzebowały tak dużej ilości mąki, dzięki czemu nie zrobią się gumowate. 

Dzisiaj grzeje: 1. Przed operacją pacjent zostawił na swoim ciele wiadomość dla lekarza. Chirurg przez 30 minut dochodził do siebie
2. Tragiczne wiadomości z centralnej Polski. Samolot runął na ziemię i stanął w ogniu, jest informacja o ofiarach

Aby osiągnąć idealną chrupkość placków, wystarczy dobrze rozgrzać olej na patelni. Warto też zwrócić uwagę, ile tłuszczu znajduje się na patelni. W przypadku ziemniaków potrzeba go około 1 cm i wtedy można bez problemu usmażyć je w taki sposób, by uzyskały odpowiednią chrupkość. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Będzie NOWE świadczenie dla rodzin. Premier zapowiedział "wsparcie, jakiego nie było dotąd”
  2. Jarosław Jakimowicz dostał pracę w TVP. Wiemy, co będzie robił
  3. Fryzura, za którą faceci szaleją. Jest prosta i szybka w wykonaniu, wystarczą 3 minuty, by osiągnąć zachwycający efekt
  4. Mama przez całą dobę szukała pomocy dla 8-letniej córki, która najpewniej została zgwałcona. Oburzająca postawa lekarzy, nie chcieli mieć z nią do czynienia
  5. Zwyrodnialec porwał 11-latkę i bezustannie gwałcił, urodziła mu 9 dzieci, nad którymi się znęcał. Ich agonia trwała 19 lat

2 tyg. po urodzeniu z ich synem zaczęły się dziać straszne rzeczy. Lekarze postawili diagnozę, która ścięła ich z nógCzytaj dalej

źródło: interia

Następny artykułNie przegap najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News