Placki ziemniaczane w wykonaniu Kuronia to niebo w gębie. Prosta sztuczka, żeby były idealnie chrupkie
Placki ziemniaczane królują na polskich stołach w okresie jesiennym. To idealne danie, które doda energii po ciężkim dniu i rozgrzeje, jest banalnie proste do przygotowania. Wystarczy poznać jedną sztuczkę, by placki wyszły idealnie chrupkie.
Placki ziemniaczane są klasycznym daniem spożywane w każdym polskim domu. Pomimo że ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, efekt jest niesamowity. W Polsce ziemniaki można kupić w każdym sklepie, a do wyboru jest ponad 120 odmian. Najlepsze na placki ziemniaczane są te, które zawierają mniej mąki, czyli tzw. sałatkowe. Idealne będą odmiany takie jak denar czy bryza.
Placki ziemniaczane w nowej odsłonie
Jan Kuroń, wielki fan placków ziemniaczanych, zaproponował klasyczne danie w nowej odsłonie. Dla wszystkich, którym przejadły się już placki z cukrem czy śmietaną, będzie to idealne rozwiązanie. Receptura Kuronia nie różni się zbytnio od klasycznego przepisu, ale smak jest zupełnie inny.
DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ
Wystarczy przygotować masę jak na klasyczne placki ziemniaczane, a potem na patelni podsmażyć cebulę, czosnek i szpinak, dodając curry do smaku. Po ostudzeniu masy złożonej z warzyw i przyprawy wystarczy połączyć obie masy i je wymieszać, by później usmażyć na patelni.
Sekret na chrupiące placki ziemniaczane
Najważniejszy przy przygotowaniu placków ziemniaczanych jest sposób przyrządzania ciasta. Starte na tarce ziemniaki należy posypać szczyptą soli i odstawić na 10 minut. W tym czasie ziemniaki puszczą wodę, której może być więcej lub mniej - w zależności od gatunku.
Po upływie 10 minut wodę należy odsączyć poprzez dokładne odciśnięcie ziemniaków. Po pozbyciu się wody z ziemniaków placki ziemniaczane nie będą potrzebowały tak dużej ilości mąki, dzięki czemu nie zrobią się gumowate.
Dzisiaj grzeje:
1. Przed operacją pacjent zostawił na swoim ciele wiadomość dla lekarza. Chirurg przez 30 minut dochodził do siebie
2. Tragiczne wiadomości z centralnej Polski. Samolot runął na ziemię i stanął w ogniu, jest informacja o ofiarach
Aby osiągnąć idealną chrupkość placków, wystarczy dobrze rozgrzać olej na patelni. Warto też zwrócić uwagę, ile tłuszczu znajduje się na patelni. W przypadku ziemniaków potrzeba go około 1 cm i wtedy można bez problemu usmażyć je w taki sposób, by uzyskały odpowiednią chrupkość.
Najlepsze newsy dnia:
- Będzie NOWE świadczenie dla rodzin. Premier zapowiedział "wsparcie, jakiego nie było dotąd”
- Jarosław Jakimowicz dostał pracę w TVP. Wiemy, co będzie robił
- Fryzura, za którą faceci szaleją. Jest prosta i szybka w wykonaniu, wystarczą 3 minuty, by osiągnąć zachwycający efekt
- Mama przez całą dobę szukała pomocy dla 8-letniej córki, która najpewniej została zgwałcona. Oburzająca postawa lekarzy, nie chcieli mieć z nią do czynienia
- Zwyrodnialec porwał 11-latkę i bezustannie gwałcił, urodziła mu 9 dzieci, nad którymi się znęcał. Ich agonia trwała 19 lat
źródło: interia