Kotlet schabowy po kowalsku nie tylko bosko wygląda, ale też smakuje jak kulinarne cudo. Wystarczy prosta zmiana w tradycyjnym przepisie
Autor Konrad Karpiuk - 11 Listopada 2019
Kotlety schabowe są tak popularne na polskich stołach, że niektórzy zapewne mają już ich dosyć. Jest jedna prosty sposób, aby znacznie urozmaicić tę potrawę.
Wiele osób żartuje, że kotlety schabowe są już w Polsce daniem narodowym. Z reguły występują w połączeniu z ziemniakami z koperkiem oraz mizerią z zielonego ogórka. Można jedna w prosty sposób zmienić nie tylko smak, ale i wygląd tej popularnej potrawy.
Kotlety schabowe po kowalsku. Lista składników
Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki. Musimy mieć w zanadrzu: 4 plastry schabu (bez kości), 2 cebule, jajko, 200 gram pieczarek, 100-150 gram sera mozzarella lub innego nadającego się do tarcia, np. goudę, bułkę tartą, olej do smażenia, sól oraz pieprz.
Początek robimy tak, jak tradycyjnie robi się kotlety schabowe. Zaczynamy od rozbicia każdego z kawałka schabu tłuczkiem. Następnie doprawiamy mięso solą i pieprzem. Później przechodzimy do panierowania za pomocą roztrzepanego jajka z bułką tartą. Później obsmażamy kotlety w oleju na złoto, z obu stron.
Te dodatki sprawią, że kotlety schabowe będą smakowały zupełnie inaczej
DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ
Najpierw musimy kroić pieczarki na plasterki, a później obsmażyć na oleju i przyprawić solą oraz pieprzem. Smażymy je do momentu, aż w końcu odparuje woda. Dokładnie to samo robimy z cebulą, ale smażymy dotąd, aż ta będzie szklista. Później ścieramy ser na tarce, takiej z grubymi oczkami.
Dzisiaj grzeje: 1. Legendarna polska piosenkarka zmarła na glejaka. Wstrząsające słowa męża
2. 22-letnia córka milionera zmarła podczas stosunku. Zwyrol zrobił jej tak chore rzeczy, że jej ciało nie wytrzymało, rodzice zdruzgotani
Został nam ostatni etap. Usmażone kotlety kładziemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Potem na każdym z kotletów kładziemy cebulę, pieczarki i wszystko zasypujemy pieczonym serem. Zostało nam wstawienie do piekarnika i zapiekanie, tak długo aż ser będzie rozpuszczony (zwykle starcza 10-15 minut, w zależności od temperatury, do jakiej rozgrzaliśmy piekarnik). Po rozpuszczeniu się sera, danie jest gotowe do podania.
Najlepsze newsy dnia:
- Emeryci mogą dostać po 10 TYS. ZŁ! Warunek jest tylko jeden
- Michał Szpak pokazał BRATA! To takie CIACHO, że fanom opadły szczęki
- Owczarek niemiecki rzucił się na bezbronną dziewczynkę. 7-latka na widok mamy powiedziała słowa, które zapamiętają na zawsze
- Tak wygląda grób rodziców Marty Kaczyńskiej na Cmentarzu Powązkowskim. Smutny widok
- Trafnie przewidziała zamachy na Jana Pawła II i Kennedy'ego. Tuż przed śmiercią powiedziała, co jej zdaniem wydarzy się w 2020 roku
Źródło: Prześlij Przepis PL
Następny artykuł