Jak zrobić sushi? Prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi
Autor Klaudia Bochenek - 15 Kwietnia 2019
Jak zrobić sushi? To danie kuchni azjatyckiej wydaje się dość skomplikowane, patrząc na pracę mistrzów sushi w tego typu restauracjach. Jak zrobić je w domu? Mamy sposób!
Jak zrobić sushi? To tradycyjne japońskie danie w ostatnich latach zyskało mocno na popularności. Polacy, przyzwyczajeni do kuchni polskiej i włoskiej są nadal zafascynowani techniką tego dania. Jak zrobić je w domowym zaciszu?
Sushi to nic innego jak ugotowany ryż, surowa ryba oraz algi. Pyszne, lekkie dla naszego żołądka, ale nadal zabija swoimi cenami. W Japonii sushi było znane już w VI wieku. Wraz z postępem nowych składników w kuchni i potrzeb rynku, przepis na idealne sushi nie zmienił się diametralnie.
Sushi - przepis Pascala Brodnickiego. Jak zrobić sushi?
Pascal, będący jednym z kulinarnych autorytetów, jest wielkim fanem sushi, a jego domowe tworzenie idzie mu jak po maśle. Jakie sekrety i triki możemy podejrzeć w przepisie od jednego z najbardziej znanych szefów kuchni?
Wszystkie składniki łatwo znajdziemy na specjalnych półkach oznaczonych jako kuchnia japońska. Wraz z modą na domowe sushi sklepy wyszły naprzeciw oczekiwaniom klientów - w każdym większym markecie znajdziemy naprawdę bogaty wybór składników.
Na początek musimy zaopatrzyć się w specjalny ryż do sushi - na przykład okomesan. Każdy taki ryż należy najpierw wypłukać w zimnej wodzie. Takie działanie, ma na celu pozbycie się skrobi. Proces trzeba powtórzyć około trzech, czterech razy aż woda będzie przejrzysta. Po odsączeniu ryżu czas na gotowanie. Wystarczy zwykły garnek z zimną wodą. Ryż gotujemy tak, by przez 20 min po prostu lekko bulgotał, następnie odstawiamy go na 20 min, przykrywając garnek ręcznikiem.
Aby ryż miał charakterystyczny posmak potrzebna jest zalewa - pół litra octu ryżowego, 350g cukru, duża szczypta soli. Wszystko ze sobą mieszamy. Na pół kilograma ugotowanego ryżu wlewamy 250ml gotowej zalewy. Tak przygotowany, wymieszany z zalewą ryż odstawiamy pod mokrą ścierką na 15 minut. Po tym czasie powtarzamy czynność.
Co jeszcze potrzebne jest do sushi?
Potrzebujemy warzywa - ogórek, który kroimy w bardzo drobne, cienkie słupki (unikając pestek i mokrej części), białą część pora, którą kroimy tak jak ogórek. Do tego dochodzi awokado pokrojone w paski. Nie ma sushi bez ryby - na początek nada się łosoś w paskach. Konieczne jest nori - sprasowane algi (na których chropowatą część nakładamy ryż) oraz mata do zawijania owinięta folią spożywczą.
Nori kładziemy na macie, nakładamy ryż z odrobiną wasabi, a na środek sałatę z serkiem (na przykład Philadelphia). Awokado, ogórek, łosoś także muszą znaleźć się na środku. Czas na zawijanie. Robimy to ciasno, a końcówkę nori zwilżamy wodą. Zapobiegnie to rozpadnięciu się sushi. Przygotowaną rolkę wystarczy pociąć na kawałki i nałożyć na talerz.
Źródło: YouTube