Gołąbki Magdy Gessler w obłędnym sosie. Oto prosty przepis na spektakularny obiad, niebo w gębie

Gołąbki Magdy Gessler w obłędnym sosie. Oto prosty przepis na spektakularny obiad, niebo w gębie Źródło: cocorose

Gołąbki według Magdy Gessler to przepis, który zachwyci wszystkich domowników i gości. Niesamowita potrawa jest banalnie prosta do zrobienia i błyskawiczna w przygotowaniu.

Gołąbki goszczą w kuchni od dawien dawna. Mamy i babcie często sięgają po to danie z okazji przyjmowania gości lub w zwyczajne dni, kiedy mają ochotę podać sprawdzone danie. Składniki są powszechnie dostępne, a przygotowanie ich nie jest czasochłonne. 

Ze sprawdzonym przepisem przychodzi Magda Gessler. Zdradza swój tajemny przepis na gołąbki, które zawsze się udają. Sos do tego dania to nowatorskie podejście do tematu prezentowane przez znaną i lubianą restauratorkę. W przygotowaniu tej potrawy nie da się popełnić błędu, uda się on nawet największym amatorom kulinarnym.

Gołąbki w oszałamiającym sosie 

Do przygotowania farszu niezbędne będą: młoda kapusta, 500 g mięsa wołowego, 500 g mięsa wieprzowego, 200 g ryżu białego, 40 g masła klarowanego, 2 jajka, 2 średnie cebule, bulion, czosnek i szczypta soli. Natomiast do zrobienia sosu potrzeba: 4 puszek pomidorów, 300 ml śmietanki 12%, 100 g masła, 100 ml bulionu, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka lubczyku, 4 ziela angielskie, 4 listki laurowe oraz szczypta soli.

Przygotowanie dania zaczynamy od obrania liści zewnętrznych z kapusty. Myjemy je i gotujemy przez 8 minut. Trzeba pamiętać, żeby co jakiś czas sprawdzać kapustę. Nie można jej rozgotować. Ugotowane liście rozdzielamy i kładziemy na talerz. Na patelni szklimy cebulę, a w garnku gotujemy ryż. Do zeszklonej cebuli dodajemy zmiksowany czosnek i krótko podsmażamy. Odstawiamy do wystudzenia cebulę i ryż. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Gdy już przestygną łączymy je razem z mięsem i jajkami. I zabieram się do zawijania w liście. Do każdego gołąbka pakujemy ok 1,5 łyżki farszu. Tak przygotowane gołąbki wkładamy ciasno do garnka i zalewamy bulionem. I gotujemy przez godzinę. W trakcie gotowania należy dolewać bulion tak, żeby gołąbki się nie przypaliły.

Dzisiaj grzeje: 1. NIE ŻYJE wybitna Polka. W wieku 44 lat miała tragiczny wypadek
2. Samochody przejeżdżały, a on gwałcił ją bez opamiętania. Nikt nie reagował

Przygotowanie sosu rozpoczynamy od ucierania lubczyku, majeranku i ziela angielskiego w moździerzu. Do garnka wlewamy pomidory, bulion i dodajemy przyprawy z moździerza oraz resztę przypraw. Po upływie 15 minut blendujemy całość na gładko, dodajemy śmietanę i masło. Sosem polewamy gołąbki i podajemy na ciepło. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. GIGANT sprzedaży chce się wycofać z Polski. Wszystko przez handlowe niedziele
  2. Instagram Anny Przybylskiej tętni życiem. Wydarzyło się na nim coś niezwykłego. Będziecie płakać
  3. Doda zdecydowała się na wielką metamorfozę, którą utarła nosa hejterom. "Wszyscy, którzy pie****** głupoty, mogą pocałować mnie w d*pę"
  4. Absolutnie kultowa postać umrze w "Na dobre i na złe". Fani są zdruzgotani i zrozpaczeni jak jeszcze nigdy wcześniej
  5. Turbopromocja w Biedronce! Dzikie tłumy będą walić drzwiami i oknami, byleby tylko się załapać chociaż na końcówkę

źródło: przygarach

 

Następny artykuł