Jak nie przytyć w święta? Najskuteczniejsza metoda
Dieta w święta? Mnóstwo przepysznych ciast, ciasteczek i wymyślnych potraw kusi nas nie tylko wyglądem, ale i zapachem. Znów musisz sobie ich odmówić, bo przecież jesteś na diecie. A co jeśli okaże się, że święta też mogą być fit? Dzięki tym poradom, będziesz mogła bez wyrzutów sumienia, delektować się smakiem, zupełnie legalnych słodkości.
Dieta wielu osobom kojarzy się z drogą pełną wyrzeczeń i przede wszystkim - głodu. Duże zaskoczenie nastaje w momencie, gdy okazuje się, że dieta może być łatwa i przyjemna. Przede wszystkim powinna być ona naszym stylem życia, a nie chwilowym, zdrowszym odżywianiem. Niejedna kobieta, będąc na diecie, zaczyna się stresować, kiedy nadchodzą święta. Czy to Wielkanoc czy Boże Narodzenie, spotkania z rodziną oznaczają mnóstwo różnych wypieków, nowych słodkości, wymyślnych potraw. Wtedy powstaje pytanie "I co teraz?!". Zjeść i przytyć kilka kilogramów w mgnieniu oka? A może nie zjeść i przez te kilka dnia dobijać się widokiem, jak bliscy delektują się smakiem tych pyszności?
Nadchodzą święta, a ja na diecie...
Przede wszystkim nie można dać się zwariować. Jeśli na co dzień odżywiasz się zdrowo, prowadzić aktywny tryb życia i dbasz o ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia, nic się nie stanie jeśli zjesz to, co znajduje się na świątecznym stole. Parę ciastek czy mięso z ziemniakami nie sprawią, że nagle w ciągu jednego dnia przytyjesz 10 kg. Oczywiście należy pamiętać o zachowaniu umiaru. Nie możemy przesadzić z ilością tych dobroci. Jeżeli na co dzień odżywiamy się zdrowo i nie pozwalamy sobie raczej na takie szaleństwa, nasz żołądek mógł się już odzwyczaić od ciężkiego, kalorycznego jedzenia. Możemy więc nieźle odchorować wszystko to, na co sobie pozwoliliśmy. Najważniejszy jest umiar.
Jeśli jednak chcesz by twoje świąteczne potrawy i wypieki nie odbiegały tak bardzo od twojego codziennego odżywiania, mamy dla ciebie kilka porad jak uczynić je bardziej "legalnymi".
Dieta a świąteczne wypieki. Jak sprawić by były bardziej fit?
Zbliża się Wielkanoc a co za tym idzie, wyszukujemy nowych przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka by w tym roku zaserwować gościom coś nowego. Zadziw ich wszystkimi wypiekami i kreatywnością. Zamiast sernika podaj... zdrowy sernik.
Świetnym pomysłem może być zrobienie fit sernika na zimno. Wystarczy, że spód z kruchego ciasta zamienić na pokruszone herbatniki z dodatkiem oleju kokosowego, a masę serową wykonasz z jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu i chudego twarogu. Do posłodzenia ciasta, zamiast białego cukru użyj cukru kokosowego, syropu z agawy czy też jakieś słodziku np. ksylitolu.
Jeżeli jednak wolisz sernik pieczony wystarczy po prostu, że zamienisz wykorzystywane do niego składniki na te zdrowsze, o mniejszej zawartości tłuszczu i mnie kaloryczne. Ta porada dotyczy wszystkich ciast i ciasteczek. Każdy składnik można zamienić na zdrowszy.
DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ
Tradycyjny pasztet w zdrowszym wydaniu? Niemożliwe stało się możliwe
Jeśli nie wyobrażasz sobie świąt Wielkanocnych bez pysznego, świeżego pasztetu, ale musisz go sobie odmówić bo jest zbyt kaloryczny, nic straconego. Tradycyjny pasztet Wielkanocny również możemy wykonać w zdrowej wersji bez żadnego problemu.
Możesz oczywiście zwyczajnie zastąpić mięso chudszym, ale co jeśli by tak zaszaleć. Pasztet wcale nie musi być z mięsa a może by równie pyszny i szybki w przygotowaniu. Do tego ten nie tuczy! Wypróbuj go w wersji warzywnej. Z białej fasoli, z soczewicy, z pieczarek. Możliwości jest wiele, a przepisów chociażby w samym internecie na pewno nie zabraknie.
Składniki do potraw wybieraj mądrze, a na pewno nie będziesz żałować ich zjedzenia
Jeśli chcesz by twoja Wielkanoc nabrała dietetycznego charakteru pamiętaj by wszystkie produkty wybierać z głową. Czytaj skład, sprawdzaj ilość kalorii, jakie zawiera dany składnik. Nie bój się improwizować. Zwykłego schabowego zastąp na chude mięso z kurczaka. Nie smaż go w tonie tłuszczu. Patelnię wystarczy jedynie przesmarować ręcznikiem papierowym nasączonym np w oleju kokosowym. Może też całkowicie zrezygnować ze smażenia. Gotuj na parze lub piecz w piekarniku.
Pamiętać by w każdej potrawie było dużo warzyw. Niech na twoim talerzu w głównej mierze będą same wartościowe produkty. Marchewka, pomidory, ogórek, sałata. Stwórz z tego autorską sałatkę, której wcale nie musisz polewać sosem z torebki na bazie oleju.
Pamiętaj, że gdy na ten jeden czy dwa dni zrezygnujesz z diety nic się nie stanie, o ile zachowasz umiar. Jeśli jednak chcesz by Wielkanocne potrawy nie odbiegały tak bardzo od tych codziennych, te porady na pewno ci pomogą. Łatwo, smacznie i zdrowo.
ZOBACZ TAKŻE:
- Największa gwiazda Polsatu w Playboyu. Tego ciała pragną Polacy i zazdroszczą Polki
- Agnieszka Chylińska pokazała PRZERAŻAJĄCO chude nogi. Fani boją się o jej życie!
- Agata Duda o strajku nauczycieli. Czy ona wie, co mówi?
- Małgorzata Rozenek przekazała radosną nowinę. Nadszedł dzień, na który czekała z niecierpliwością
- TVN robi co może. Ale Polsat puści dzisiaj wieczorem tak hitowy film, że Polacy oszaleją
- Czwarty rozwód to przy tym nic. Wiśniewski dopuścił się tak haniebnego czynu, że zdębiejecie
Źródło: GAZETA KRAKOWSKA