Dania na Boże Narodzenie siostry Anastazji. Niesamowity smak, cudowny zapach
Autor Malwina Kossela - 22 Listopada 2018
Dania na Boże Narodzenie siostry Anastazji pobiły podniebienia Polaków. Mają niesamowity smak, zapach i przypominają najpiękniejsze, najszczęśliwsze momenty życia. Warto poświęcić dłuższą chwilę aby nadchodzące Święta Bożego Narodzenia były naprawdę niezapomniane i zaskakujące. Z przepisami siostry Anastazji to pewnik!
Dania na Boże Narodzenie siostry Anastazji to klasyka dobrego smaku
Dajcie się ponieść magii tego pięknego, zimowego czasu i zostańcie na dłużej w kuchni by stworzyć coś, o czym Wasza rodzina będzie mówić jeszcze długo, długo po 24 grudnia. Siostra Anastazja jest zakonnicą ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Od lat zajmuje się tworzeniem książek kucharskich, które cieszą się niesamowitym zainteresowaniem kupujących je czytelników. Oto przepisy, którymi raczy nas świetna kucharka.Przepisy siostry Anastazji
Skoro naszym tematem są Dania na Boże Narodzenie siostry Anastazji to zdecydowanie należy zacząć od jej specjalności - barszczu czerwonego. Do jego wykonania potrzebujemy:- 2 kg buraków ćwikłowych
- 3, 4 garści dag suszonych grzybów
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ocet winny lub cytryna
- czosnek
- pieprz
- sól
Aby przyrządzić tę pyszną zupę przede wszystkim należy najpierw obrać, wypłukać, zetrzeć i dobrze wycisnąć buraki. Taką bazę barszczu wkładamy do garnka i dodajemy ocet winny lub dużą ilość soku z cytryny. Robi się to po to, by buraki nie straciły koloru. Następnie należy zalać to wszystko dużą ilość wrzącej wody, dodać czosnek i zagotować przez 2, 3 minuty. Po procesie zagotowania wywaru całość należy odcedzić, dodać wywar z grzybów z liściem laurowym i zielem angielskim, a na koniec wlać surowy sok buraczany, który powinien nam zostać po odciśnięciu buraczków na początku gotowania. W ten sposób mamy gotową, świąteczną zupkę. Pamiętajmy aby nie doprowadzić do wrzenia barszczu podczas podgrzewania go.DALSZ CZĘŚĆ ARTYKUŁU POD GALERIĄ
Kolejną potrawą bez której trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia jest karp smażony. Pozbawione ości rybie mięso należy podzielić na dzwonka. Te zaś osolić obłożyć plastrami cebuli i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso należy zacząć panierować w mące, jajku i bułce tartej, aby następnie usmażyć je na gorącym oleju. Wszystkie inne wigilijne ryby możemy przyrządzić w ten sam sposób.
Dania na Boże Narodzenie siostry Anastazji nie kończą się na barszczu i karpi. Warto również ugotować słynną kapustę z grochem i grzybami. Do wykonania tej potrawy potrzebujemy:- 20 dag grochu łuskanego
- 60 dag kapusty kiszonej
- kilka ugotowanych grzybów
- ziele angielskie
- listek laurowy
- pieprz
- sól
Ciasta na Noże Narodzenie siostry Anastazji
Dania na Boże Narodzenie siostry Anastazji to nie tylko wykwintne obiady, ale również pyszne i słodkie desery. Oto dwa rewelacyjne ciasta, które poleca sama gotująca siostra. Nie pożałujecie, jeśli zdecydujecie się je wykonać samodzielnie. Jedną z pysznych propozycji siostry Anastazji jest strudel z jabłkami. Do jego wykonania będziemy potrzebować:- 25 dag mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody, leciutko osolonej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki masła
- 1 kg jabłek, najlepiej szarej renety
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- bułka tarta
- cynamon
- 1/2 kg miodu
- 1/2 kg margaryny
- 1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel)
- 6 żółtek
- 4 jaja
- łyżka sody
- 1 proszek do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg)
- Szaleństwo w LIDLu lada dzień! Wystarczy wam 50 zł
- Zdębiejecie! Biedronka DEKLASUJE konkurencję, macie ostatnią szansę by to kupić!
- Zdrada męża. Wiemy JAK SPRAWDZIĆ i co robić dalej PO ZDRADZIE
- Kryzys w związku. 10 sygnałów, że to już się NIE UDA
- Mogą być ofiary! Już w najbliższy piątek rozpocznie się dramat