anastazja
fot. youtube
Malwina Kossela - 22 Listopada 2018

Dania na Boże Narodzenie siostry Anastazji. Niesamowity smak, cudowny zapach

Dania na Boże Narodzenie siostry Anastazji pobiły podniebienia Polaków. Mają niesamowity smak, zapach i przypominają najpiękniejsze, najszczęśliwsze momenty życia. Warto poświęcić dłuższą chwilę aby nadchodzące Święta Bożego Narodzenia były naprawdę niezapomniane i zaskakujące. Z przepisami siostry Anastazji to pewnik! 

Dania na Boże Narodzenie siostry Anastazji mają w sobie magię prawdziwych, domowych Świąt. Jeśli poświecicie trochę czasu na ich przygotowanie - z całą pewnością nie będziecie żałować. Gotująca siostra ma w rękawie naprawdę niesamowite asy, których aż żal nie wykorzystać.

Dania na Boże Narodzenie siostry Anastazji to klasyka dobrego smaku

Dajcie się ponieść magii tego pięknego, zimowego czasu i zostańcie na dłużej w kuchni by stworzyć coś, o czym Wasza rodzina będzie mówić jeszcze długo, długo po 24 grudnia. Siostra Anastazja jest zakonnicą ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Od lat zajmuje się tworzeniem książek kucharskich, które cieszą się niesamowitym zainteresowaniem kupujących je czytelników. Oto przepisy, którymi raczy nas świetna kucharka.

Przepisy siostry Anastazji

Skoro naszym tematem są Dania na Boże Narodzenie siostry Anastazji to zdecydowanie należy zacząć od jej specjalności - barszczu czerwonego. Do jego wykonania potrzebujemy:
  • 2 kg buraków ćwikłowych
  • 3, 4 garści dag suszonych grzybów
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ocet winny lub cytryna
  • czosnek
  • pieprz
  • sól
Aby przyrządzić tę pyszną zupę przede wszystkim należy najpierw obrać, wypłukać, zetrzeć i dobrze wycisnąć buraki. Taką bazę barszczu wkładamy do garnka i dodajemy ocet winny lub dużą ilość soku z cytryny. Robi się to po to, by buraki nie straciły koloru. Następnie należy zalać to wszystko dużą ilość wrzącej wody, dodać czosnek i zagotować przez 2, 3 minuty. Po procesie zagotowania wywaru całość należy odcedzić, dodać wywar z grzybów z liściem laurowym i zielem angielskim, a na koniec wlać surowy sok buraczany, który powinien nam zostać po odciśnięciu buraczków na początku gotowania. W ten sposób mamy gotową, świąteczną zupkę. Pamiętajmy aby nie doprowadzić do wrzenia barszczu podczas podgrzewania go.DALSZ CZĘŚĆ ARTYKUŁU POD GALERIĄ
Black FridayNie tylko Biedronka i Lidl zaskoczyły! Najlepsze oferty na Black Friday 2018Czytaj dalej
Kolejną potrawą bez której trudno wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia jest karp smażony. Pozbawione ości rybie mięso należy podzielić na dzwonka. Te zaś osolić obłożyć plastrami cebuli i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso należy zacząć panierować w mące, jajku i bułce tartej, aby następnie usmażyć je na gorącym oleju. Wszystkie inne wigilijne ryby możemy przyrządzić w ten sam sposób. Dania na Boże Narodzenie siostry Anastazji nie kończą się na barszczu i karpi. Warto również ugotować słynną kapustę z grochem i grzybami. Do wykonania tej potrawy potrzebujemy:
  • 20 dag grochu łuskanego
  • 60 dag kapusty kiszonej
  • kilka ugotowanych grzybów
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • pieprz
  • sól
Groch należy namoczyć, najlepiej aby pozostawić go w wodzie na noc. Następnie groch gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczył. W drugim garnku należy zaś ugotować kiszoną kapustę, a potem połączyć ją z ugotowanym grochem, dodać listek laurowy oraz ziele angielskie do smaku. Warto okrasić całość kilkoma ugotowanymi grzybami, a także doprawić wedle uznania solą i pieprzem.

Ciasta na Noże Narodzenie siostry Anastazji

Dania na Boże Narodzenie siostry Anastazji to nie tylko wykwintne obiady, ale również pyszne i słodkie desery. Oto dwa rewelacyjne ciasta, które poleca sama gotująca siostra. Nie pożałujecie, jeśli zdecydujecie się je wykonać samodzielnie. Jedną z pysznych propozycji siostry Anastazji jest strudel z jabłkami. Do jego wykonania będziemy potrzebować:
  • 25 dag mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody, leciutko osolonej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 kg jabłek, najlepiej szarej renety
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • bułka tarta
  • cynamon
Mąkę, wodę, jajko i 1/2 łyżeczki masła należy połączyć i zagnieść do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Potem ciasto trzeba ubić, uderzając nim kilka minut o stolnicę. Potem wyrobione ciasto należy nakryć rozgrzanym rondelkiem i zostawić na ok. 30 min. Potem bierzemy się za przygotowanie nadzienia. Jabłka należy obrać i pokroić na średniej grubości kawałki. Przyrumienić na maśle bułkę tartą. Ciasto rozwałkować najcieniej jak się da. Przy rozciąganiu ciasta wskazana jest pomoc drugiej osoby. Na tym rozciągniętym cieście należy równomiernie rozłożyć uprzednio przygotowane jabłka, posypać je cynamonem, cukrem i przestudzoną, zrumienioną bułką tartą. Później zawijamy brzegi ciastka i zawijamy ciasto w rulon o średnicy ok. 10 cm. Potem przekładamy na przygotowaną do tego blachę i polewamy powierzchnię ciasta roztopionym masłem. Pieczemy w nagrzanym do temp. 180 stopni piekarniku przez około 30-40 min. Będzie przepyszny! Czym były by święta Bożego Narodzenia bez pierniczków? Oto niezawodny sposób na wykonanie ich perfekcyjnie. Potrzebujemy:
  • 1/2 kg miodu
  • 1/2 kg margaryny
  • 1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel)
  • 6 żółtek
  • 4 jaja
  • łyżka sody
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • mąka: tyle, ile zabierze ciasto (ok. 2 kg)
Zaczynamy od utarcia margaryny z cukrem. Potem dodajemy do tego żółtka jaj i pozostałe składniki, pamiętając o tym, by to mąka wymieszana z proszkiem do pieczenia była ostatnia w tej kolejce. Następnie dosypujemy przyprawę do piernika i kakao. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Potem pozostaje je tylko rozwałkować i świetnie bawić się przy wykrawaniu foremką najróżniejszych kształtów. To świetny sposób na zabawę z dziećmi. Kiedy skończymy, układamy je na wysmarowanej masłem blaszce do pieczenia i... myk do pieca! Po ostudzeniu można je przybrać wedle uznania.ZOBACZ TAKŻE:
  1. Szaleństwo w LIDLu lada dzień! Wystarczy wam 50 zł
  2. Zdębiejecie! Biedronka DEKLASUJE konkurencję, macie ostatnią szansę by to kupić!
  3. Zdrada męża. Wiemy JAK SPRAWDZIĆ i co robić dalej PO ZDRADZIE
  4. Kryzys w związku. 10 sygnałów, że to już się NIE UDA
  5. Mogą być ofiary! Już w najbliższy piątek rozpocznie się dramat
Bartosz G. Barwy szczęścia Featured-min"Barwy szczęścia". Polacy pokochali go w serialu, teraz grozi mu więzienie...Czytaj dalej

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News